Τετάρτη 15 Μαρτίου 2023

COVID-19 Ψύχωση που προκαλείται από εμβόλιο - 13 περιπτώσεις μεταεμβολιαστικής ψύχωσης, μανίας και απόπειρας αυτοκτονίας που θα σας σοκάρουν



Dr. William Makis
 
Τα εμβόλια COVID-19 μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά την ψυχική υγεία. Τα μέλη της οικογένειας έχουν αναφέρει εγκεφαλική ομίχλη, αλλαγές στη διάθεση, αλλαγές στην προσωπικότητα, εχθρότητα και θυμό, ασταθή οδήγηση, σύγχυση και πολλά άλλα. Μερικές φορές, ο αντίκτυπος στην ψυχική υγεία είναι καταστροφικός.

Ακολουθούν 13 περιπτώσεις που θα σας δώσουν μια νέα προοπτική για το τι μπορούν να προκαλέσουν τα εμβόλια COVID-19 στην ψυχική υγεία ενός ατόμου χωρίς προηγούμενο ψυχιατρικό ιστορικό.

Περίπτωση 1: Ισπανόφωνος άνδρας 31 ετών έχει ψύχωση μετά το Moderna

 
Ένας 31χρονος, ανύπαντρος ισπανόφωνος άνδρας χωρίς προηγούμενο ιατρικό ή ψυχιατρικό ιστορικό, μεταφέρθηκε στα επείγοντα από την αστυνομία λόγω αλλοπρόσαλλης και παράξενης συμπεριφοράς (Reinfeld et al.)

Διαπιστώθηκε ότι ήταν αγχώδης, επιφυλακτικός, επιφανειακός και μεγαλοπρεπής. Ανέφερε ότι έγινε "διορατικός", ότι μπορούσε να μιλάει με νεκρούς, ότι άκουγε "ανθρώπους να τυμπανίζουν έξω από το σπίτι του" και ότι άκουγε συνεχώς τη φωνή μιας συναδέλφου του, την οποία πίστευε ότι ήταν ερωμένη του, αλλά δεν ήταν.

Όλα αυτά τα συμπτώματα άρχισαν πριν από ένα μήνα, μετά τη λήψη της πρώτης δόσης του εμβολίου Moderna COVID-19, και επιδεινώθηκαν αισθητά τρεις εβδομάδες αργότερα μετά τη λήψη της δεύτερης δόσης. Προηγουμένως, εργαζόταν με πλήρη απασχόληση ως διευθυντής γραφείου.

Περιστατικό 2: 45 ετών Ασιατικοαμερικανίδα παντρεμένη γυναίκα, εμφανίζει ψύχωση μετά το Moderna
 
Γυναίκα 45 ετών, χωρίς ψυχιατρικό ιστορικό, προσήλθε στην ψυχιατρική μετά από ψύχωση επί 3 μήνες. (Alphonso et al.)

Η νεοεμφανιζόμενη παράνοια και οι ακουστικές ψευδαισθήσεις άρχισαν 1 μήνα μετά τη λήψη του δεύτερου εμβολίου Moderna COVID-19. Παραιτήθηκε απότομα από την εργασία της που είχε ασκήσει επί 18 χρόνια και σταμάτησε να τρώει - χάνοντας 56 λίμπρες (25 κιλά περίπου) σε 4 μήνες.

Η ασθενής ντυνόταν μόνο στο σκοτάδι, πιστεύοντας ότι οι άνθρωποι θα μπορούσαν να την δουν στην ντουλάπα ή στο μπάνιο της πίσω από μια κλειστή πόρτα. Περπατούσε όλη την ημέρα και σταμάτησε να κάνει τις δουλειές του σπιτιού που έκανε για χρόνια.

Ξύπναγε τον σύζυγό της στη μέση της νύχτας προσπαθώντας να τον πείσει ότι οι γείτονες θα της έκαναν κακό και ότι εισέβαλαν στο σπίτι τους. Θύμωνε όταν εκείνος προσπαθούσε να την πείσει ότι αυτά τα πράγματα δεν ήταν αληθινά. Λόγω αυτού του παράλογου φόβου, κοιμόταν μόνο 2 με 3 ώρες τη νύχτα και δεν κοιμόταν πλέον στην κρεβατοκάμαρα, προτιμώντας να κλειδώνεται στο μπάνιο για να κοιμηθεί.

Άκουγε ψιθύρους από ανθρώπους που μιλούσαν για εκείνη και πραγματοποιούσε πλήρεις συζητήσεις μαζί τους. Αυτό το έκανε μόνο σε ένα δωμάτιο μόνη της με κλειστή την πόρτα. Η οικογένεια τη ρωτούσε σε ποιον μιλούσε και εκείνη θύμωνε.
 
Περίπτωση 3: 37χρονος Ιάπωνας έχει ψύχωση μετά το Moderna
 
Ένας 37χρονος Ιάπωνας χωρίς ψυχιατρικό ιστορικό έκανε αναμνηστική ένεση Moderna και παραπονέθηκε για πονοκέφαλο, αίσθηση αιώρησης και δυσκολία συγκέντρωσης. (Kita et al)

Παρουσιάστηκε 4 ημέρες αργότερα με ομιλητικότητα και μεγαλειώδεις παραληρητικές ιδέες, λέγοντας ότι είχε κερδίσει 2 δισεκατομμύρια γιεν σε ιπποδρομίες. Παρουσίασε επίσης συναισθηματική αστάθεια, όπως κλάμα, αϋπνία, ενθουσιασμό, υπερκινητικότητα και σεξουαλική παρέκκλιση.

Πήρε εξιτήριο. Εννέα ημέρες μετά το Moderna booster πήδηξε από τον 2ο όροφο του σπιτιού του και μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο. Παρουσίασε φυγή ιδεών, υπερκινητικότητα, διάσπαση προσοχής, υπερθυμία και θρησκευτικές αυταπάτες, όπως να λέει "το παιδί μου είναι ο Θεός". Παρουσίαζε έλλειψη διορατικότητας και εξοργιζόταν όταν περιορίζονταν οι ενέργειές του.

Διαγνώστηκε με οξεία μανία με ψυχωτικά χαρακτηριστικά και παρέμεινε 66 ημέρες στο νοσοκομείο.

Περίπτωση 4: Τούρκος 42 ετών με ψύχωση & μανία μετά την Pfizer
 
Άνδρας 42 ετών χωρίς ψυχιατρικό ιστορικό εισήχθη στα επείγοντα ψυχιατρικά περιστατικά 5 ημέρες μετά την 1η δόση του Pfizer με παράπονα για ευερεθιστότητα και αϋπνία. (Yesilkaya)

Ο ασθενής είχε ψευδαισθήσεις ότι η οικογένειά του παρακολουθείται από το βαθύ κράτος και ότι βρισκόταν σε κίνδυνο.

Κατά την κλινική εξέταση, η παραγωγή ομιλίας, η ταχύτητα καθώς και η ψυχοκινητική του δραστηριότητα ήταν αυξημένες. Το συναίσθημα του ασθενούς ήταν αγχωτικό και η διάθεση ήταν δυσφορική. Παρουσίαζε χαλάρωση των συνειρμών, περιέγραφε αυταπάτες καταδίωξης και αναφοράς και εμφάνιζε έλλειψη διορατικότητας. Η βαθμολογία της Κλίμακας Αξιολόγησης Μανίας Νέων (YMRS) ήταν 45.

Κατά την ψυχιατρική αξιολόγηση ρουτίνας 15 ημέρες μετά το εξιτήριο, ο ασθενής δήλωσε ότι δεν ήταν σε θέση να θυμηθεί την έναρξη των ψυχιατρικών συμπτωμάτων.

Περίπτωση 5: Λετονός άνδρας 45 ετών έχει ψύχωση & απόπειρα αυτοκτονίας μετά από mRNA
 
Λετονός άνδρας 45 ετών χωρίς ψυχιατρικό ιστορικό προσήλθε 1 μήνα μετά τη 2η δόση του εμβολίου mRNA, συνοδευόμενος από τους γονείς του λόγω παράξενης συμπεριφοράς και απόπειρας αυτοκτονίας με απαγχονισμό νωρίς το πρωί. (Renemane et al.)

Αμέσως μετά τη 2η δόση mRNA, εμφάνισε αϋπνία, αδικαιολόγητο άγχος και τρόμο.

Μετά από 2 εβδομάδες, συνειδητοποίησε ότι είχε γρουσουζευτει, καθώς βρήκε κάποια λευκή σκόνη κάτω από το χαλί στο διαμέρισμά του. Από εκείνη τη στιγμή, έγινε προσεκτικός, δεν έβγαινε από το διαμέρισμα και ανέφερε καταδίωξη.

Την τελευταία ημέρα πριν από την επίσκεψή του στην ψυχιατρική κλινική, ο ασθενής είδε έναν άνδρα να περνά από τα παράθυρα του διαμερίσματός του και να τον παρακολουθεί. Ο ασθενής περιέγραψε τις σκέψεις στο κεφάλι του ως μη δικές του, που του έδιναν εντολές να παρατηρεί το άτομο στο δρόμο. Δεν κοιμήθηκε εκείνη τη νύχτα και είχε την ισχυρή πεποίθηση ότι έπρεπε να αυτοκτονήσει. Έδεσε ένα σχοινί, προσπάθησε να κρεμαστεί, αλλά τον σταμάτησε ο πατέρας του.

Στο ψυχιατρικό τμήμα διαπιστώθηκε ότι ήταν συναισθηματικά αποτραβηγμένος, βυθισμένος στις εμπειρίες του, υποκινητικός (καθόταν σε μια θέση, μιλούσε πολύ ήσυχα, δεν συμμετείχε ενεργά στη συζήτηση, απαντούσε σε ερωτήσεις μονολεκτικά ή με σύντομες προτάσεις μετά από μεγάλη παύση). Ήταν αποπροσανατολισμένος ως προς τον χρόνο και ανέφερε ότι ήταν γεμάτος φόβο. Νοσηλεύτηκε στο νοσοκομείο για 4 εβδομάδες.

Περίπτωση 6: γυναίκα 20 ετών έχει ψύχωση & επιληπτική κρίση μετά την Pfizer
 
Γυναίκα 20 ετών προσήλθε στα επείγοντα περιστατικά με συχνουρία, άγχος, αϋπνία και εμμονή ότι έπασχε από ευερέθιστο έντερο και νεφρική νόσο 1 εβδομάδα μετά την 1η δόση Pfizer (Flannery et al.)

Παρουσίασε αυξανόμενες και μειούμενες υποχονδριακές ψευδαισθήσεις ότι είχε προσβληθεί από COVID-19 και ότι "το σώμα της κατέρρεε". Η ασθενής παρατηρήθηκε επίσης ότι είχε κάποια κινητική δυσλειτουργία και μια παροδική κρίση αφασίας.

Είχε επίσης καταγγελτικές ακουστικές ψευδαισθήσεις, αλλά αρνήθηκε αυτοκτονικό ή ανθρωποκτόνο ιδεασμό. Διανυκτέρευσε. Το επόμενο πρωί η ασθενής έβγαλε τα ρούχα της και έκανε κένωση στο πάτωμα. Εισήχθη και της χορηγήθηκε φαρμακευτική αγωγή, αλλά έγινε ολοένα και πιο ψυχωτική, στη συνέχεια έπαθε κρίση Grand Mal και εισήχθη στη ΜΕΘ.

Παρουσίαζε επίσης συμπτώματα συνεχιζόμενης κατατονίας, απαντούσε σε ερωτήσεις με σύντομες προτάσεις σε μονότονο τόνο με χαμηλή φώνηση. Μπορούσε να περπατήσει, αλλά αργά και με τη βοήθεια ενός ατόμου κυρίως για την έναρξη της κίνησης.

Διαγνώστηκε με αυτοάνοση εγκεφαλίτιδα και πέρασε 45 ημέρες στο νοσοκομείο.

Περιστατικό 7: Βραζιλιάνα 38 ετών με ανθεκτική ψύχωση μετά την Pfizer
 
Βραζιλιάνα 38 ετών χωρίς ψυχιατρικό ιστορικό, εμφάνισε πυρετό, ρίγος και μυαλγία 24 ώρες μετά την 1η δόση Pfizer. Μέσα σε μια εβδομάδα διαταράχθηκε και δεν αναγνώριζε τους συγγενείς της. (Neves et al.)

Έγινε επιθετική και παρουσιάστηκε ατημέλητη με κακή υγιεινή, μη φιλικό πρόσωπο, χωρίς αυτοπροσανατολισμό και αρνούμενη να μιλήσει στο προσωπικό και μη συνεργάσιμη με τους γιατρούς. Η σκέψη της ήταν παραληρηματική. Πίστευε ότι το προσωπικό την καταδίωκε, ότι διάφοροι δήμαρχοι της πόλης ήταν οι γονείς της. Η διάθεσή της ήταν δυσφορική και οργισμένη.

Της χορηγήθηκαν ψυχιατρικά φάρμακα αλλά δεν βελτιώθηκε. Μετά από 6 μήνες νοσηλείας, παρέμεινε εχθρική, διωκτική και αρνούμενη να μιλήσει στο προσωπικό και η ψύχωση της ορίστηκε ως ανθεκτική. Δεν συνήλθε ποτέ.

Περίπτωση 8: Αγόρι 15 ετών από την Ταϊβάν έχει ψύχωση μετά την Pfizer
 
Αγόρι 15 ετών από την Ταϊβάν χωρίς ψυχιατρικό ιστορικό προσήλθε στα επείγοντα περιστατικά με διέγερση, ακούσιο τέντωμα των άκρων και ουρλιαχτά 2 ημέρες μετά τη 2η δόση του Pfizer (Yen-Li Lien et al.)

Μετά την εισαγωγή του, παρατηρήθηκε να επιδεικνύει αλλόκοτες συμπεριφορές, συμπεριλαμβανομένων του να κάθεται και να ξαπλώνει συχνά και να υιοθετεί τον μανιερισμό της προσευχής στο κρεβάτι.

Παρατηρήσαμε επίσης ακουστικές ψευδαισθήσεις και παραληρητικές ιδέες. Μετά την έξοδο, οι ψευδαισθήσεις και η παράξενη συμπεριφορά του παρέμειναν για > 1 μήνα, απαιτώντας πρόσθετη θεραπεία με στεροειδή.

Περίπτωση 9: Καυκάσιος άνδρας 51 ετών, παντρεμένος με παιδιά, εμφανίζει ψύχωση μετά από AstraZeneca
 
Ο ασθενής έλαβε την πρώτη δόση του εμβολίου COVID-19 της AstraZeneca στα μέσα Μαρτίου 2021. (Roberts et al.)

Δέκα ημέρες αργότερα, η σύζυγός του παρατήρησε ότι είχε αρχίσει να μπερδεύεται, με σημαντική αλλαγή στη συμπεριφορά του. Μεταφέρθηκε στο τμήμα επειγόντων περιστατικών του τοπικού γενικού νοσοκομείου με ασθενοφόρο, αφού σταμάτησε να τρώει, να πίνει και να επικοινωνεί.

Ήταν σε σύγχυση και αποπροσανατολισμένος στον τόπο και τον χρόνο. Η επικοινωνία του κυμαινόταν από το να μιλάει με σύντομες προτάσεις, μερικές φορές ψιθυρίζοντας ή μουρμουρίζοντας έως το να είναι εντελώς βουβός. Είχε διαταραχή της σκέψης του. Όταν του δόθηκε χαρτί για να καταγράψει τις σκέψεις του, δεν ήταν σε θέση να γράψει κάτι ουσιαστικό και σχεδίαζε μόνο γραμμές.

Δήλωσε ότι άκουγε φωνές, τόσο ανδρικές όσο και γυναικείες, που του έλεγαν τη λέξη "Covid", αλλά δεν μπορούσε να διευκρινίσει περαιτέρω. Η διάθεσή του ήταν ασταθής και ενημέρωνε τη συμπεριφορά του, η οποία ήταν παράξενη και κατά διαστήματα πολύ ανασταλτική.

Σε μια περίπτωση είχε ακράτεια ούρων.
 
Περίπτωση 10: 18χρονη φοιτήτρια έχει ψύχωση μετά την AstraZeneca
 
18χρονη φοιτήτρια χωρίς ψυχιατρικό ιστορικό μεταφέρθηκε στα επείγοντα από μέλη της οικογένειας για άσχετη ομιλία και παράξενη συμπεριφορά. (Grover et al.)

Έλαβε την πρώτη δόση του εμβολίου και εντός 2-3 ωρών εμφάνισε υψηλό πυρετό με ρίγη και πολλαπλά επεισόδια χαλαρών κενώσεων. Αυτά τα συμπτώματα ακολουθήθηκαν από ζάλη και ένα επεισόδιο πτώσης.

Σύμφωνα με τα μέλη της οικογένειάς της ο πυρετός υποχώρησε την επόμενη ημέρα, αλλά η ασθενής ανέφερε ότι άρχισε να παραμένει ανήσυχη. Δεν μπορούσε να κοιμηθεί τη νύχτα, ξυπνούσε συχνά, εμφανιζόταν φοβισμένη και φαινόταν να κοιτάζει ενδιάμεσα. Συνέχιζε να περπατάει γύρω της και φαινόταν ταραγμένη. Τις επόμενες 3 έως 4 ημέρες άρχισε να παραμένει ευερέθιστη, να μιλάει άσχετα, να προσπαθεί να φύγει από το σπίτι, εξέφρασε ψευδαισθήσεις καταδίωξης και αναφοράς και ανέφερε οπτικές ψευδαισθήσεις ότι έβλεπε θεούς και δαίμονες.

Λόγω των συνεχιζόμενων συμπτωμάτων και της εμφάνισης κατατονίας με τη μορφή αφωνίας, κοιτάγματος, ακαμψίας και αρνητισμού
, άρχισε να λαμβάνει λοραζεπάμη.

Περίπτωση 11: Γυναίκα 22 ετών παρουσιάζει ψύχωση μετά την AstraZeneca
 
Γυναίκα 22 ετών με καταγωγή από τη Μέση Ανατολή προσήλθε στο νοσοκομείο με ιστορικό 3 εβδομάδων μετωπιαίου πονοκεφάλου και κόπωσης λίγες ημέρες μετά τη 2η δόση AstraZeneca. (Takata et al.)

Τα συμπτώματα δεν ανταποκρίθηκαν στην τυλενόλη και εξελίχθηκαν σε διήμερο ιστορικό σύγχυσης και ψευδαισθήσεων (οπτικών και απτικών). Ανέφερε ότι έβλεπε "μπάλες ντίσκο" και βίωσε ότι κάποιος άγγιζε το δέρμα της.

Ήταν σε εγρήγορση αλλά αποπροσανατολισμένη ως προς τον χρόνο, το πρόσωπο και τον τόπο και ταραγμένη με ασταθή επιρροή- παραπονέθηκε για ακουστικές και οπτικές ψευδαισθήσεις - για παράδειγμα, ότι το δωμάτιο είχε πάρει φωτιά - και παραληρητικές ιδέες που συχνά είχαν υπερ-θρησκευτικό χαρακτήρα. Εθεάθη επίσης να κάνει χειρονομίες στον αέρα σαν να ανταποκρινόταν σε αόρατα ερεθίσματα.

Μετά την έξοδό της από το νοσοκομείο, η οικογένειά της αναφέρει ότι δεν επανήλθε στην προ-νοσηρή της κατάσταση. Είναι πιο ήσυχη και πιο αποσυρμένη τώρα, και εξακολουθεί να έχει υπολειμματικά ψυχωτικά συμπτώματα, όπως το να βλέπει περιστασιακά πράσινα φώτα και να προσεύχεται περισσότερο από πριν.

Περιστατικό 12: Κροάτης 45 ετών έχει ψύχωση & απόπειρα αυτοκτονίας μετά την AstraZeneca
 
Ο Κροάτης άνδρας 45 ετών εμφάνισε ασυνήθιστη συμπεριφορά 5 ημέρες μετά την AstraZeneca. Έγινε ανήσυχος, καχύποπτος, παρανοϊκός, αποδιοργανωμένος και παραπονέθηκε για πονοκεφάλους. (Borovina)

Δύο εβδομάδες μετά τον εμβολιασμό με COVID-19, οι διωκτικές ψευδαισθήσεις και οι ψευδαισθήσεις αναφοράς τον οδήγησαν σε απόπειρα αυτοκτονίας μαχαιρώνοντας τον εαυτό του στην κοιλιά.

Υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση και πέρασε 23 ημέρες στο νοσοκομείο.

Περίπτωση 13: Ινδή δασκάλα 46 ετών παρουσιάζει ψύχωση μετά το Covishield (AstraZeneca)
 
Η 46χρονη ανύπαντρη μητέρα και δασκάλα μεταφέρθηκε στα επείγοντα από την κόρη της με παράπονα ότι μουρμούριζε στον εαυτό της, ότι μειώθηκε ο ύπνος και η όρεξη, ότι άκουγε τη φωνή του συζύγου της που πέθανε πριν από 15 χρόνια και ότι φοβόταν ότι κάτι μπορεί να συμβεί στην ίδια και στην κόρη της (Krishna et al.)

Σε επανειλημμένη ερώτηση γιατί μπορεί να συμβαίνει αυτό, εξήγησε ότι η φωνή του συζύγου της της λέει ότι θα πεθάνουν από ατύχημα και αυτό θα συμβεί στο εγγύς μέλλον. Τα μέλη της οικογένειάς της παρατήρησαν ότι άρχισε να μουρμουρίζει στον εαυτό της, η προσωπική της φροντίδα μειώθηκε, σταμάτησε να πηγαίνει στη δουλειά της και κυρίως προτιμούσε να μένει στο σπίτι τις τελευταίες 20 ημέρες.

Τα συμπτώματα αυτά άρχισαν μετά από 3 ημέρες από τη λήψη της δεύτερης δόσης του εμβολίου Covishield (AstraZeneca).

Κατά τη διάρκεια της κλινικής εξέτασης η επίδρασή της ήταν περιορισμένη έως θαμπή, η ψυχοκινητική της δραστηριότητα αργή, αποσπάται συχνά η προσοχή της, μουρμουρίζοντας στον εαυτό της καθώς άκουγε τη φωνή του συζύγου της να της μιλάει κατά τη διάρκεια της συνέντευξης και επίσης δεν μπορούσε να δώσει προσοχή στις ερωτήσεις που της τέθηκαν.

Η άποψή μου...
 
Οι περιπτώσεις αυτές δίνουν μια εικόνα που δεν χρειάζεται περαιτέρω σχολιασμό.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί, ωστόσο, ότι η πρωτεΐνη αιχμής του εμβολίου COVID-19 εντοπίζεται στον εγκέφαλο, όπου μπορεί να προκαλέσει σοβαρή φλεγμονή που μπορεί να έχει αυτοάνοσο χαρακτήρα (κάντε κλικ εδώ).

Μια τέτοια τραγική περίπτωση αυτοάνοσης εγκεφαλίτιδας μετά το εμβόλιο Pfizer αναφέρθηκε σε μια 35χρονη Ελβετίδα που εμφάνισε πυρετό, εξάνθημα, αλλαγές στη συμπεριφορά και σοβαρές επαναλαμβανόμενες επιληπτικές κρίσεις 8 ημέρες μετά τη 2η δόση Pfizer (Werner et al).

Η ίδια μπαινόβγαινε στο νοσοκομείο επί δύο μήνες και δεν ανάρρωσε ποτέ, καθώς έχει πλέον διαταραχή επιληπτικών κρίσεων που απαιτεί φαρμακευτική αγωγή εφ' όρου ζωής.

Αυτά τα επεισόδια ψύχωσης έχουν εμφανιστεί μετά την Pfizer, τη Moderna και την AstraZeneca. Σε πολλές περιπτώσεις, το εμβολιασμένο άτομο ήταν απολύτως καλά μετά την 1η ή τη 2η δόση, αλλά παρουσίασε ψύχωση μετά τη 2η δόση ή το αναμνηστικό εμβόλιο.


________________________________
Μετάφραση ΕΘΝΕΓΕΡΣΙΣ