Ο πληθυσμός της Ελλάδας έχει πλέον πέσει κατακόρυφα σε επικίνδυνα χαμηλά επίπεδα αφού οι ξαφνικοί και απροσδόκητοι θάνατοι άρχισαν να ξεφεύγουν από κάθε έλεγχο το 2021.
Το ευρωπαϊκό έθνος παλεύει με τους αυξανόμενους θανάτους μεταξύ του εμβολιασμένου πληθυσμού της χώρας, ενώ τα ποσοστά γεννήσεων συνεχίζουν να μειώνονται.
Τα τελευταία τρία χρόνια, η Ελλάδα έχει υποστεί σημαντική αύξηση των αποβολών και των θνησιγενών γεννήσεων που έχουν επηρεάσει δραματικά τα ποσοστά γεννήσεων της χώρας.
Ταυτόχρονα, η καρδιακή ανεπάρκεια, τα εγκεφαλικά, οι θρόμβοι αίματος και οι turbo καρκίνοι μεταξύ των κατά τα άλλα υγιών νέων έχουν προκαλέσει την αύξηση των ποσοστών θνησιμότητας.
Οι ειδικοί προειδοποιούν τώρα ότι η Ελλάδα μπορεί να οδεύει προς πληθυσμιακή κατάρρευση.
Το 2022 η Ελλάδα κατέγραψε τον χαμηλότερο αριθμό γεννήσεων τα τελευταία 92 χρόνια, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία.
Τα προκαταρκτικά ανεπίσημα στοιχεία δείχνουν επίσης μια άλλη σημαντική πτώση το 2023.
Το ποσοστό γονιμότητας της Ελλάδας είναι ένα από τα χαμηλότερα στην Ευρώπη: ορισμένα χωριά δεν έχουν καταγράψει ούτε μία γέννηση τα τελευταία τρία χρόνια.
Η κυβέρνηση σχεδιάζει τον Μάιο να παρουσιάσει νέα μέτρα για την ενίσχυση των ποσοστών γεννήσεων, ανέφεραν αξιωματούχοι στο Reuters .
Το σχέδιο περιλαμβάνει παροχές σε χρήμα για οικογένειες, οικονομικά προσιτή στέγαση για νέους, οικονομικά κίνητρα για υποβοηθούμενη αναπαραγωγή και ενσωμάτωση μεταναστών στο εργατικό δυναμικό, σύμφωνα με αξιωματούχους που συντάσσουν τις πρωτοβουλίες, συμπεριλαμβανομένου του υπουργού Οικογένειας.
Ωστόσο, παρόμοια μέτρα έχουν μειώσει σταθερά σε άλλες χώρες της ΕΕ τις τελευταίες δεκαετίες και οι δημογράφοι αναμένουν μικρή διαφορά στην Ελλάδα.
Ακόμα και αυτοί που βρίσκονται πίσω από τα σχέδια έχουν αμφιβολίες.
«Αν σας έλεγα ότι οποιοσδήποτε υπουργός σε οποιοδήποτε υπουργείο… μπορεί να αντιστρέψει την τάση, θα ήταν ψέμα», είπε στο Reuters η Σοφία Ζαχαράκη, υπουργός κοινωνικής συνοχής και οικογενειακών υποθέσεων της Ελλάδας .
Ωστόσο, είπε, «Πρέπει να συνεχίσουμε να προσπαθούμε».