Τρίτη 3 Μαρτίου 2020

3η Μαρτίου, ημέρα μνήμης του Ήρωα της ΕΟΚΑ Γρηγόρη Αυξεντίου (ντοκιμαντέρ) -Γρηγόρης Αυξεντίου - Η ζωή και ο θάνατος του


ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΜΕ ΑΛΗΘΙΝΕΣ ΣΚΗΝΕΣ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ, ΑΠΟ ΜΑΧΕΣ, ΜΕ ΑΓΓΛΟΥΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ ΝΑ ΠΕΦΤΟΥΝ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΤΑ ΠΥΡΑ ΤΟΥ ΑΓΩΝΙΣΤΟΥ ΤΗΣ ΕΟΚΑ, ΓΡΗΓΟΡΗ ΑΥΞΕΝΤΙΟΥ (ΒΡΕΤΑΝΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ)

Γρηγόρης Αυξεντίου - Η ζωή και ο θάνατος του

Ο Κύπριος αγωνιστής δραστηριοποιήθηκε στην Ε.Ο.Κ.Α. (Εθνική Οργάνωση Κυπρίων Αγωνιστών), από τον Ιανουάριο του 1955 και από τον Απρίλιο του 1955 ήταν καταζητούμενος από τους Βρετανούς οι οποίοι κατείχαν ακόμη την Κύπρο, ενώ και τις δύο επόμενες χρονιές συμμετείχε σε αρκετές ενέργειες για την απελευθέρωση του νησιού και την Ένωσή του με την Ελλάδα.
   Στις 3 Μαρτίου του 1957 οι Άγγλοι, ύστερα από προδοσία πληροφορήθηκαν το κρησφύγετό του κοντά στο Μαχαιρά. 
   Το περικύκλωσαν με αυτοκίνητα και ελικόπτερα, μετά από πολύωρη μάχη και αρκετούς νεκρούς Άγγλους, έριξαν βενζίνη στο κρησφύγετο και τον έκαψαν ζωντανό.
Το καμένο σώμα του θάφτηκε στις 4 Μαρτίου στις Κεντρικές Φυλακές Λευκωσίας, στο χώρο που είναι γνωστός σήμερα ως «Τα φυλακισμένα μνήματα» υπό τον φόβο λαϊκών εκδηλώσεων. Σύμφωνα με τον τότε ανταποκριτή του Associated Press στην Κύπρο Άλεξ Ευθυβούλου , η μάχη άρχισε 4.30΄ π.μ και έληξε στις 2.00΄ μ.μ .

Η μάχη διεξαγόταν υπό ραγδαία βροχή και πριν φονευθεί ο Γρηγόρης Αυξεντίου έρριψε περί τις 1000 σφαίρες και αρκετές χειροβομβίδες φονεύοντας 47 στρατιώτες.

(ΑΓΙΟΙ ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΚΑΙ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΕΙΣ ΚΡΥΑ ΙΤΕΩΝ ΠΑΤΡΩΝ)
===================================================
========================
 3η Μαρτίου, ημέρα μνήμης του Ήρωα της ΕΟΚΑ Γρηγόρη Αυξεντίου

Μια από τις λαμπρότερες μορφές του απελευθερωτικού αγώνα του 55-59. Γεννήθηκε στη Λύση της Αμμοχώστου το 1928. Τελειώνοντας τις Γυμνασιακές του σπουδές το 1948, πήγε στην Ελλάδα όπου και κατατάχθηκε στον Ελληνικό Στρατό. 
Υπηρέτησε εκεί μέχρι το 1952 με το βαθμό του έφεδρου ανθυπολοχαγού. Μετά την απόλυση του από τις τάξεις του Ελληνικού Στρατού ήρθε στην Κύπρο και βοήθησε τον πατέρα του στις ασχολίες του κάνοντας τον οδηγό. Εκείνη την περίοδο αρραβωνιάζεται. Εντάχθηκε στην ΕΟΚΑ και έγινε υπαρχηγός του Διγενή .
 Είχε το ψευδώνυμο "Ζήδρος" και υπήρξε ο πρώτος καταζητούμενος από τους Άγγλους, οι οποίοι τον επικήρυξαν με το ποσό των 5.000 λιρών επειδή ανατίναξε αγγλικές περιουσίες. Μετά την επικήρυξη του καταφεύγει στα βουνά του Πενταδάκτυλου. Εκεί μαθαίνει στους αγωνιστές τη χρήση των όπλων, καθώς και τεχνικές ανταρτοπόλεμου. 
Η δράση του ήταν πλούσια τόσο στον Πενταδάκτυλο όσο και στο Τρόοδος όπου κατέφυγε αργότερα. Στις 3 Μαρτίου του 1957 και ενώ βρισκόταν κρυμμένος στο Μαχαιρά με άλλους 3 συντρόφους του, τον Αυγουστή Ευσταθίου τον Αντώνη Παπαδόπουλο και το Φειδία Συμεωνίδη, τον ανακάλυψαν οι Εγγλέζοι. Τότε ο Γρηγόρης έπεισε τους συναγωνιστές του να παραδοθούν, ενώ αυτός έμεινε και πολέμησε μόνος επί 11 ώρες τους εχθρούς. 
Σε προτροπές των Άγγλων να παραδοθεί είχε μόνο μία απάντηση να δώσει "Μολών Λαβέ". Τελικά μη μπορώντας να τον αναγκάσουν να βγει από την κρύπτη του έριξαν βενζίνη και εμπρηστικές χειροβομβίδες και τον έκαψαν. Το νεκρό του σώμα τάφηκε στο κοιμητήριο των Κεντρικών Φυλακών Λευκωσίας. Οι Άγγλοι ακόμη και νεκρό τον φοβόντουσαν.