Πέμπτη 19 Μαρτίου 2020

Επιστολή στον Μητροπολίτη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως.

Τσακίριδης Μιχαήλ
Θεσσαλονίκη 16/03/2020
ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΕ ΕΥΛΟΓΕΊΤΑΙ
Βλέποντας και ακούγοντας τις κινήσεις τα λόγια και τα γραπτά των χριστιανών (κληρικών και λαϊκών) και ως γονέας 10 παιδιών και με συναίσθημα ευθύνης για την διαπαιδαγώγηση και την ορθόδοξη κατήχηση τους ήθελα να σας κοινοποιήσω τις σκέψεις και τους προβληματισμούς μου σχετικά με τον (πολυδιαφημιζόμενο;) ιό του κορωνοϊού.   

Στο μικρό ποίμνιο που εκκλησιάζονταν μέχρι τώρα μετά τον βομβαρδισμό των ειδήσεων που δέχτηκε που μιλούσαν για παγκόσμια πανδημία είχαμε μείωση προς το παρόν τουλάχιστον κατά 1/3. Σε άλλες εποχές βέβαια ίσως υπήρχε αύξηση των πιστών και συνωστισμός στους ιερούς ναούς. Τώρα ο συνωστισμός έγινε στα σουπερμάρκετ. Ο Κύριος μας φυσικά δεν έχει κάποια ανάγκη από την παρουσία μας στις εκκλησιαστικές ακολουθίες αλλά εμείς τον έχουμε ανάγκη ως Ιατρό των ψυχών και των σωμάτων μας.  
Ο Κύριος ίσως μας έλεγε σήμερα «ΤΙ ΔΕΙΛΟΙ ΕΣΤΕ ΟΛΙΓΟΠΙΣΤΟΙ ; (ΜΑΤΘ 8,26) «ή » ΜΗ ΚΑΙ ΥΜΕΙΣ ΘΕΛΕΤΕ ΥΠΑΓΕΙΝ;» (ΙΩΑΝΝΗ 6,67).    

Ο Σύγχρονος Άγιος Γέροντας Παΐσιος στο βιβλίο Πνευματικός Αγώνας σελ(45-47) μας λέει περιστατικά ανθρώπων που φοβόταν να ασπαστούν τις εικόνες ή το χέρι Μονάχου ή ιερέως για να μην κολλήσουν μικρόβια με συνέπεια να κάνουν μαύρη τη ζωή τους και να γίνονται ανευλαβείς.    
Η Ορθόδοξη Εκκλησία μας δεν έχει λόγο ύπαρξης αν δεν τέλει το μυστήριο της θείας ευχαριστίας σύμφωνα με την εντολή του Κυρίου μας «ΤΟΥΤΟ ΠΟΙΕΙΤΕ ΕΙΣ ΤΗΝ ΕΜΗΝ ΑΝΑΜΝΗΣΙΝ» (Λκ 22,19).    
Λυπηθήκα με δηλώσεις Αρχιερέων εντός και εκτός Ελλάδος που πρότειναν και εφάρμοσαν μείωση ακολουθιών στους ναούς, σύσταση για μη προσκύνηση εικόνων με ασπασμό, χειροφίλημα ιερέως κλπ.  
Η Εκκλησία μας έχει βίωμα 2.000 ετών το οποίο δεν συνάδει με αυτές τις δηλώσεις. Ενα από τα πολλά παραδείγματα είναι η ζωή του πάτερ Χρυσάνθου ιερέως της Σπιναλόγκας.    
Τα νοσοκομεία της πατρίδας μας εφαρμόζουν ως έκτακτα μέτρα περικοπές αδειών, εντατική εργασία , πρόσληψη προσωπικού και καλά κάνουν.  
Το ίδιο όμως και περισσότερο δεν θα έπρεπε να γίνει στις ενορίες μας με πολλές ακολουθίες, αγρυπνίες, λιτανείες εικόνων και Αγίων λειψάνων;  
Υπάρχει και εδώ ανάλογο παράδειγμα που αναφέρει σε πρόσφατη ομιλία του ο Επίσκοπος Μόρφου Νεόφυτος σχετικά με τη μεταδοτική ασθένεια της χολέρας που ήρθε στον Πειραιά το 1853 με αποτέλεσμα να είχε φτάσει η θνησιμότητα στους 200 νεκρούς την ημέρα και κατόπιν των προσευχών και της μεγάλης λιτανείας που έγινε σε λίγες ημέρες εξαλείφθηκε τελείως  η μεταδοτική αυτή ασθένεια.    
Σήμερα βλέπουμε στη ζωή μας τρικυμίες και κύματα από παντού αλλά έχουμε και εδώ παράδειγμα του Αποστόλου Πέτρου που όσο είχε το βλέμμα του στο Χριστό περπατούσε πάνω στα κύματα όταν το πήρε άρχισε να βουλιάζει. Μήπως και εμείς πήραμε το βλέμμα μας από το Χριστό και το στρέψαμε στον κορωνοϊό;  
Μήπως ήρθε η ώρα όπως μας είπε ο Άγιος Παΐσιος να ξεχωρίσει η ήρα από το σιτάρι;  
Μήπως τελικά όλοι μας πρέπει να ζητήσουμε τη χαμένη μας πίστη από τον Κύριο με το «ΠΡΟΣΘΕΣ ΗΜΙΝ ΠΙΣΤΙΝ»;  
Μήπως τελικά πρέπει να ξεκολλήσουμε από τον ιό και να στραφούμε στον Υιό λέγοντάς του συνεχώς «ΣΩΣΟΝ ΗΜΑΣ ΥΙΕ ΘΕΟΥ Ο ΑΝΑΣΤΑΣ ΕΚ ΝΕΚΡΏΝ»;  
Εάν ο Κύριος μας μας έδωσε το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας και οι Αρχιερείς που «ΙΣΤΑΝΤΑΙ ΕΙΣ ΤΥΠΟ ΚΑΙ ΤΟΠΟ ΧΡΙΣΤΟΥ» δεν οφείλουν να το τελούν;    
Εάν στο πρώτο μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας έφυγε ο Ιούδας και πρόδωσε τον Κύριό μας καταδικάστηκε στην αιώνια κόλαση τότε ποια θα είναι η καταδίκη αυτών που θα σταματήσουν το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας;  
Εάν κλείσουν οι Ιεροί ναοί μας με απόφαση των Αρχιερέων αυτόακυρώνουν το ρόλο της Εκκλησίας, την ύπαρξη της και γίνονται αιτία σκανδάλου για πολλούς αδύναμους στην πίστη χριστιανούς και που για αυτή την αμαρτία μας είπε ο Κύριος ότι είναι χειρότερη και από την αυτοκτονία «ΟΣ Δ’ ΑΝ ΣΚΑΝΔΑΛΙΣΕΙ ΕΝΑ ΤΟΝ ΜΙΚΡΩΝ ΤΟΥΤΩΝ ΤΩΝ ΠΙΣΤΕΥΟΝΤΩΝ ΕΙΣ ΕΜΕ ΣΥΜΦΈΡΕΙ ΑΥΤΩΝ ΙΝΑ ΚΡΕΜΑΣΘΗ ΜΥΛΟΣ ΟΝΙΚΟΣ ΕΙΣ ΤΟΝ ΤΡΑΧΗΛΟΝ ΑΥΤΟΥ ΚΑΙ ΚΑΤΑΠΟΝΤΙΣΘΗ ΕΝ ΤΩ ΠΕΛΑΓΕΙ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΗΣ» (Ματθ.18,6 )  
Ο Θεός να δώσει να μη γίνει κάτι τέτοιο από Αρχιερείς. Το κράτος αν θέλει ας προχωρήσει σε διωγμούς, πρόστιμα, φυλακίσεις κλπ. Εμεις ας εφαρμόσουμε το «ΠΕΙΘΑΡΧΕΙΝ ΔΕΙ ΘΕΩ ΜΑΛΛΟΝ Η ΑΝΘΡΩΠΟΙΣ»   
Ευχομαι σε όλους μας να μην ακούσουμε τον λόγο του Κυρίου μας  από την Αποκάλυψη «έξω οι δειλοί» .                          
Με σεβασμό  ασπάζομαι την δεξιά σας                                    
Τσακίριδης Μιχαήλ 
Κοινοποίηση ηλεκτρονικά ΜΜΕ