Κυριακή 8 Νοεμβρίου 2020

Βιομετρικές και μη τεχνολογίες που ταυτοποιούν τους ανθρώπους - Δακτυλικά αποτυπώματα και ψηφιακή αναγνώριση προσώπου πλέον στις συναλλαγές με τράπεζες!

8 βιομετρικές και μη τεχνολογίες που θα αντικαταστήσουν τους κωδικούς πρόσβασης

8 βιομετρικές και μη τεχνολογίες που θα αντικαταστήσουν τους κωδικούς πρόσβασης

Δακτυλικά αποτυπώματα και ψηφιακή αναγνώριση προσώπου πλέον στις συναλλαγές με τράπεζες!

π. Γεώργιος Χριστοδούλου

Εχθές έλαβα στο email μου ενημέρωση από την Εθνική τράπεζα πως από δω και στο εξής οι συναλλαγές θα πραγματοποιούνται με δακτυλικό αποτύπωμα ή αναγνώριση προσώπου (χέρι & μέτωπο) κτλ…

Για όσους σκέφτονται μόνο με τη λογική, είναι απολύτως δικαιολογημένο. Ασφάλεια και εύκολες συναλλαγές.

Για τους χριστιανούς που έχουν διαβάσει την Καινή Διαθήκη δεν είναι κάτι καινούργιο αλλά αναμενόμενο.

Η διαχείριση και ο έλεγχος της κοινωνίας έστω κι αν φαινομενικά προστατεύει την υγεία μας στην παρούσα συγκυρία (lockdown, ενημέρωση ποιος ψωνίζει, ποιος γυμνάζεται, ποιος πάει στο γιατρό κτλ.), είναι μια πρόγευση για το “ἵνα δώσουσιν αὐτοῖς χάραγμα ἐπί τῆς χειρός αὐτῶν τῆς δεξιᾶς ἢ ἐπί τῶν μετώπων αὐτῶν, καί ἵνα μή τις δύναται ἀγοράσαι ἢ πωλῆσαι εἰ μή ὁ ἔχων τό χάραγμα, τό ὂνομα τοῦ θηρίου ἢ τόν ἀριθμόν τοῦ θηρίου˙ ἀριθμός γάρ ἀνθρώπου ἐστί καί ὁ ἀριθμός αὐτοῦ χξς“ = 666.” (Ιωάννη κεφ. Ιγ’ 16)

Είναι μια ευλογία του Θεού που μας δείχνει πώς θα είναι τα πράγματα εκείνες τις ημέρες… κι ότι είναι εφικτό να γίνει για όσους πιστεύουν πως δεν πρόκειται να συμβεί.

Σε κάποιες χώρες όπως η Σλοβακία π.χ. ο έλεγχος είναι ακόμη πιο αυστηρός. Δεν μπορείς να πας πουθενά αν δεν έχεις έγκυρο τεστ για covid-19 το οποίο επαναλαμβάνεται κάθε 8 ημέρες. Το πρόστιμο για τους παραβάτες…1500€.

Με αγάπη

 "Ακτίνες"

=== =================================================================

ΣΧΕΤΙΚΟΝ

8 βιομετρικές και μη τεχνολογίες που θα αντικαταστήσουν τους κωδικούς πρόσβασης

Γράφτηκε από: Παναγιώτης Αποστολόπουλος

Η Βιομετρία είναι μια εξειδικευμένη επιστήμη που το αντικείμενο της έρευνάς της είναι η ανάλυση των βιολογικών στοιχείων μέσω δικών της στατιστικών και μαθηματικών μεθόδων. Συγκεκριμένα η Βιομετρία αναλύει με δική της μεθοδολογία, χρησιμοποιώντας ειδικά όργανα, τα βιομετρικά χαρακτηριστικά των έμβιων ζωικών ειδών και ειδικότερα του ανθρώπου.

Η Βιομετρία είναι μια εξειδικευμένη επιστήμη που το αντικείμενο της έρευνάς της είναι η ανάλυση των βιολογικών στοιχείων μέσω δικών της στατιστικών και μαθηματικών μεθόδων. Συγκεκριμένα η Βιομετρία αναλύει με δική της μεθοδολογία, χρησιμοποιώντας ειδικά όργανα, τα βιομετρικά χαρακτηριστικά των έμβιων ζωικών ειδών και ειδικότερα του ανθρώπου.

Η βιομετρική τεχνολογία ασφάλειας δεν είναι πλέον ένα σενάριο επιστημονικής φαντασίας όπως συνηθίζαμε να βλέπουμε σε παλαιότερες ταινίες, αλλά ένα αρκετά ώριμο «προϊόν». Πρόκειται για μια βιώσιμη, οικονομικά αποδοτική λύση, ωστόσο η υιοθέτησή της, ιδιαίτερα στον επιχειρηματικό κόσμο, είναι χαμηλή. Παρόλο που η τεχνολογία εξακολουθεί να θεωρείται ως αντικατάσταση των κωδικών πρόσβασης, οι σημερινές εφαρμογές χρησιμοποιούν συχνά τα βιομετρικά στοιχεία ως δευτερεύουσα μορφή ταυτοποίησης που λειτουργεί σε συνδυασμό με την παραδοσιακή ασφάλεια.

Η βιομετρική τεχνολογία είναι σε θέση να αναγνωρίσει ένα άτομο με βάση τα μοναδικά χαρακτηριστικά του προσώπου, τα δακτυλικά αποτυπώματά του, την υπογραφή του, το DNA ή το σχήμα της ίριδας του ματιού του, και στη συνέχεια να μεταδώσει μια ασφαλή και εύχρηστη μέθοδο για σκοπούς ελέγχου ταυτότητας.

Με την βιομετρική τεχνολογία μπορούμε να μετράμε και να αναλύουμε στατιστικά τόσο τα φυσικά χαρακτηριστικά, όσο και τις συμπεριφορές κάθε ατόμου ξεχωριστά. Για παράδειγμα, τα συστήματα αναγνώρισης φωνής λειτουργούν μέσω μέτρησης των χαρακτηριστικών της ομιλίας ενός ατόμου, καθώς ο αέρας αποβάλλεται από τους πνεύμονες, διαμέσου του λάρυγγα και έξω από τη μύτη και το στόμα. Το λογισμικό επαλήθευσης της ομιλίας θα συγκρίνει αυτά τα χαρακτηριστικά με τα δεδομένα που είναι ήδη αποθηκευμένα στο server και αν τα δύο αποτυπώματα της φωνής είναι αρκετά παρόμοια, τότε το βιομετρικό σύστημα ασφαλείας θα επιβεβαιώσει ότι πρόκειται για το ίδιο άτομο.

Υπάρχουν πολλές μορφές βιομετρικών, αλλά και άλλων τεχνολογιών που χρησιμοποιούνται σε όλο τον κόσμο. Ας δούμε μερικές από αυτές που χρησιμοποιούνται ακόμα και στην καθημερινότητα μας, αλλά και μερικές πιο εξειδικευμένες.

Αναγνώριση προσώπου

Ένα Σύστημα Αναγνώρισης Προσώπου είναι μια εφαρμογή των συστημάτων αναγνώρισης προτύπων, που χρησιμοποιείται για αυτοματοποιημένη αναγνώριση ή επιβεβαίωση της ταυτότητας ενός ατόμου από μία ψηφιακή εικόνα ή ένα καρέ από βίντεο. Ένας τρόπος για να γίνει αυτό, είναι η σύγκριση χαρακτηριστικών προσώπου μεταξύ της εισόδου στο σύστημα (στατική εικόνα) και μιας βάσης δεδομένων χαρακτηριστικών. Η αναγνώριση προσώπου αποτελεί την πιο χρησιμοποιούμενη μέθοδο των βιομετρικών συστημάτων, γεγονός που εξηγεί γιατί εταιρείες όπως το Facebook και η Google έχουν επενδύσει σε αυτήν.

 

Αναγνώριση φωνής

Τα τελευταία χρόνια έχει επιτευχθεί σημαντική ανάπτυξη της βιομετρικής τεχνολογίας στους τομείς των τραπεζών, στο λιανικό εμπόριο και στην κινητή τηλεφωνία. Η τράπεζα HSBC ανακοίνωσε ότι θα λανσάρει υπηρεσίες ασφαλείας με αναγνώριση φωνής και αφής στη Βρετανία για 15 εκατομμύρια τραπεζικούς πελάτες της, ενώ και ο πάροχος ευρυζωνικών υπηρεσιών TalkTalk έχει επίσης ανακοινώσει τα σχέδια του για χρήση του ίδιου συστήματος.

Δακτυλικό αποτύπωμα

Το δάκτυλο του κάθε ανθρώπου έχει μοναδικό ανάγλυφο σχήμα στην επιφάνεια του και καθώς χρησιμοποιείται για να πιάνει πράγματα αφήνει μοναδικά σημάδια (αποτυπώματα) στα αντικείμενα τα οποία χειρίζεται. Τα δακτυλικά αποτυπώματα είναι τόσο μοναδικά που χρησιμοποιούνται ως αποδεικτικά στοιχεία από την εγκληματολογία. Η εν λόγω τεχνολογία έχει υιοθετηθεί σήμερα και χρησιμοποιείται ευρέως σε διάφορες συσκευές όπως smartphone, tablet, laptop κ.ά.

Αναγνώριση βάση συμπεριφοράς

Σε αυτό το πεδίο η ταυτοποίηση πραγματοποιείται με βάση τις κινήσεις και την ανθρώπινη δραστηριότητα των ανθρώπων. Ο όρος έρχεται σε αντίθεση με τη φυσική βιομετρία, η οποία περιλαμβάνει ανθρώπινα χαρακτηριστικά, όπως δακτυλικά αποτυπώματα ή μοτίβα ίριδας. Οι μέθοδοι βιομετρικής επαλήθευσης συμπεριφοράς περιλαμβάνουν τον τρόπο με τον οποίο κάποιος βαδίζει, τα αναγνωριστικά φωνής, την ανάλυση υπογραφών κ.ά. Τα βιομετρικά στοιχεία συμπεριφοράς χρησιμοποιούνται για ασφαλή έλεγχο ταυτότητας σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, επιχειρήσεις, κυβερνητικές εγκαταστάσεις, σημεία πώλησης κ.ά.

Δακτυλογράφηση

Ο ρυθμός δακτυλογράφησης και ο τρόπος με τον οποίο ο καθένας από εμάς χρησιμοποιεί το πληκτρολόγιο είναι μοναδικός και απίστευτα δύσκολος στην παραποίηση όταν χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με άλλες μορφές ταυτοποίησης, όπως κωδικούς πρόσβασης. Οι ρυθμοί πληκτρολόγησης των χρηστών «μετρούνται» για να αναπτύξουν ένα μοναδικό βιομετρικό πρότυπο για τον χρήστη, ώστε να χρησιμοποιηθεί μελλοντικά για πιστοποίηση. Για παράδειγμα το σύστημα θα είναι σε θέση να διαχωρίσει το άτομο που πάτησε το πλήκτρο «Caps Lock», από το άτομο που είχε πατημένο το shift για να χρησιμοποιήσει κεφαλαία γράμματα.

 

Συστήματα αναγνώρισης.. φλεβών

Αυτή η μέθοδος επαλήθευσης βασίζεται στα μοναδικά μοτίβα των φλεβών στις παλάμες των χεριών των ανθρώπων. Τα συστήματα αναγνώρισης φλεβών, όπως πολλές άλλες βιομετρικές τεχνολογίες, αποτυπώνουν μια εικόνα, αποκτούν και επεξεργάζονται τα δεδομένα της εικόνας και τα συγκρίνουν με ένα αποθηκευμένο αρχείο για αυτό το άτομο.

Αναγνώριση ίριδας

Ανάμεσα σε όλες τις σχετικές διαθέσιμες τεχνολογίες βιομετρικών δεδομένων, η πιο διαδεδομένη και ταχέως εξελισσόμενη είναι η αναγνώριση της ίριδας του ματιού. Πρόκειται για μια τεχνολογία τόσο γρήγορη και απλή, όσο και το τράβηγμα μιας selfie, και δεν απαιτεί καμία φυσική επαφή με κάποιον αισθητήρα. Η ίριδα του κάθε ματιού είναι μοναδική, δεν αντιγράφεται, ούτε μπορεί να κλαπεί από κανέναν. Από την άλλη, τα μηχανήματα ανάγνωσης ίριδας δεν είναι δυνατό να «εξαπατηθούν» από χρήση μέικ-απ στο δέρμα, αλλαγή χτενίσματος ή κουρέματος μαλλιών ή μεταμφίεση σε ρούχα. Η χρησιμοποίηση σκάνερ ίριδας στα έξυπνα κινητά βοήθησε επίσης στο να υπάρξει ευρεία αποδοχή της συγκεκριμένης τεχνολογίας. Επιπλέον, δε χρειάζεται καλωδιώσεις και αυτό είναι μια σημαντική παράμετρος που προσθέτει σημαντική ευκολία στη χρήση της. Τα υποκείμενα της αναγνώρισης μπορούν να προσεγγίζουν ένα συγκεκριμένο σημείο εισόδου, με τα χέρια τους φορτωμένα με αντικείμενα όπως βιβλία μέχρι αποσκευές, χωρίς να υποχρεούνται να επιδείξουν κάποια πιστοποιημένη κάρτα.

Γεωμετρία χεριών

Προσδιορίζει τη γεωμετρία και το μέγεθος του ανθρώπινου χεριού. Αυτή η τεχνολογία εμφανίστηκε για πρώτη φορά σε εφαρμογές υψηλής ασφάλειας στη δεκαετία του 1980, ωστόσο σήμερα δεν θεωρείτε ως μία πρωταρχική μορφή αναγνώρισης.

 ΠΗΓΗ

Με πληροφορίες από Wikipedia