Τρίτη 17 Μαΐου 2022

Με την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, ο Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος μπορεί να είναι προ των πυλών

Πολλοί αισθάνονται την ανάγκη να ληφθούν μέτρα για την αποδυνάμωση της Ρωσίας και τον τερματισμό του πολέμου. Αλλά όλα όσα έχουμε δει μέχρι στιγμής δεν είχαν το επιθυμητό αποτέλεσμα... εκτός αν ο Γ' Παγκόσμιος Πόλεμος ήταν ο στόχος από την αρχή.
 
 
Υπάρχει λόγος που η Φινλανδία και η Σουηδία απολαμβάνουν ισχυρές σχέσεις τόσο με τη Ρωσία όσο και με τα περισσότερα δυτικά έθνη ταυτόχρονα. Η μακροχρόνια θέση ουδετερότητάς τους τις βοήθησε να διατηρήσουν τόσο την ασφάλεια όσο και την οικονομική ευημερία για δεκαετίες. Η Ρωσία ήθελε να κάνει επιχειρήσεις μαζί τους ως γείτονες και τα δυτικά έθνη ήθελαν να παραμείνουν φιλικά με βάση κοινές αξίες.

Τα πράγματα αλλάζουν καθώς οι μηχανορραφίες της Νέας Τάξης Πραγμάτων προχωρούν όμορφα σε παγκόσμια κλίμακα. Και τα δύο έθνη έχουν ανακοινώσει τις προθέσεις τους να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ και το ΝΑΤΟ έχει δηλώσει ότι οι αιτήσεις τους θα εγκριθούν γρήγορα. Αυτό αποτελούσε μια κόκκινη γραμμή για τη Ρωσία εδώ και δεκαετίες. Η επιθυμία της Ουκρανίας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ αναφέρθηκε ως ο κύριος λόγος που η Ρωσία εισέβαλε σε αυτήν. Πώς θα αντιδράσουν όταν οι Σκανδιναβοί γείτονές τους περάσουν και αυτοί την κόκκινη γραμμή;
 

Ευτυχώς, είναι απίθανο η Ρωσία να είναι τόσο σκληρή απέναντι σε αυτή την κίνηση όσο ήταν με την απειλή της ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ. Σε αντίθεση με την Ουκρανία, η Φινλανδία και η Σουηδία δεν έχουν εδάφη που αμφισβητούνται από τη Μόσχα. Αυτή είναι η μεγαλύτερη διαφορά. Ο αναπληρωτής πρόεδρος του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας Ντμίτρι Μεντβέντεφ σημείωσε πάντως ότι δεν είναι σωστό να πιστεύουμε ότι η στάση της Ρωσίας απέναντι στη Φινλανδία και τη Σουηδία θα είχε αλλάξει λόγω της εισβολής στην Ουκρανία.

"Είναι παράλογο να υποθέσουμε ότι αν δεν είχε συμβεί η ειδική επιχείρηση στην Ουκρανία, δεν θα είχε προκύψει το ζήτημα της ένταξης αυτών των χωρών στο ΝΑΤΟ και η κατάσταση θα ήταν πολύ καλύτερη για τη Ρωσία", δήλωσε ο Μεντβέντεφ. Πρόσθεσε επίσης: "Αυτό δεν είναι έτσι. Πρώτον, προσπάθειες να τις σύρουν στη συμμαχία έχουν γίνει και στο παρελθόν. Και δεύτερον, το πιο σημαντικό, δεν έχουμε εδαφικές διαφορές με αυτές τις χώρες, γι' αυτό και το τίμημα μιας τέτοιας ένταξης είναι διαφορετικό για εμάς".

Παρά τον ισχυρισμό ότι η ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ είναι λιγότερο ανησυχητική για τη Ρωσία από ό,τι αν είχε ενταχθεί η Ουκρανία, η Ρωσία σημείωσε ότι αυτό αλλάζει τους υπολογισμούς της, καθώς προσθέτει περισσότερα σύνορα που θα πρέπει να προστατεύσει από πιθανή εισβολή του ΝΑΤΟ. Αυτό σημαίνει ότι η στρατιωτική τους στάση και η κατάσταση συναγερμού θα είναι αυξημένη, προκαλώντας ανησυχία ότι ένας εκτεταμένος πόλεμος θα μπορούσε να ξεσπάσει πολύ πιο εύκολα στην Ευρώπη ως αποτέλεσμα.

Η Φινλανδία μοιράζεται σύνορα 830 μιλίων με τη Ρωσία και η Σουηδία βρίσκεται απέναντι από τη Βαλτική Θάλασσα, γι' αυτό και η Ρωσία ισχυρίζεται ότι θα αναγκαστεί να αναπτύξει τακτικά πυρηνικά όπλα στα σύνορα.

Όλα αυτά ευθυγραμμίζονται με αυτό που ορισμένοι θεωρούν ως τα σχέδια της Νέας Τάξης Πραγμάτων για την πρόκληση περαιτέρω χάους στην Ανατολική Ευρώπη, το οποίο θα εξαπλωθεί σε ολόκληρο τον κόσμο. Οι οικονομικές δυσχέρειες είναι ήδη καταστροφικές για τα δυτικά έθνη, καθώς οι κυρώσεις αρχίζουν να αποδίδουν το τίμημά τους.

Εν τω μεταξύ, η Ρωσία έχει αισθανθεί επίσης τις επιπτώσεις, αλλά φαίνεται να το χειρίζεται καλύτερα ως αποδέκτης των κυρώσεων από ό,τι τα δυτικά έθνη που τις επιβάλλουν.

Η Information Liberation ανέφερε ότι το ρούβλι έχει καλύτερες επιδόσεις από όλα τα άλλα νομίσματα φέτος:

Το ρωσικό ρούβλι, για το οποίο ο Μπάιντεν είπε πριν από δύο μήνες ότι είχε "μετατραπεί σε ερείπια", είναι το νόμισμα με τις καλύτερες επιδόσεις στον κόσμο το 2022.
"Ως αποτέλεσμα των άνευ προηγουμένου κυρώσεών μας, το ρούβλι μειώθηκε σχεδόν αμέσως σε ερείπια", δήλωσε ο Μπάιντεν στις 26 Μαρτίου. "Η ρωσική οικονομία είναι σε καλό δρόμο για να μειωθεί στο μισό. Πριν από αυτή την εισβολή κατατασσόταν στην 11η θέση της μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο - και σύντομα, δεν θα κατατάσσεται καν μεταξύ των 20 πρώτων".

Την Πέμπτη, το Bloomberg News ανέφερε ότι το ρούβλι ξεπέρασε την πραγματικότητα της Βραζιλίας και έγινε "το νόμισμα με τις καλύτερες επιδόσεις στον κόσμο φέτος". 

Τώρα, η ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ φαίνεται να είναι τελειωμένη υπόθεση, καθοδηγούμενη από ακροαριστερές κυβερνήσεις ευθυγραμμισμένες με το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ. Σύμφωνα με τους Washington Times:

Η Σουηδία έκανε ένα σημαντικό βήμα προς τον τερματισμό της μακροχρόνιας πολιτικής ουδετερότητας την Κυριακή, καθώς το κυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα δήλωσε ότι τάσσεται τώρα υπέρ της αίτησης για ένταξη στη στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ.

Η κίνηση αυτή έγινε λίγες ώρες αφότου ο Φινλανδός πρόεδρος Sauli Niinisto επιβεβαίωσε στο Ελσίνκι ότι η Φινλανδία προχωρά με τη δική της υποψηφιότητα για ένταξη στο ΝΑΤΟ, με σχέδια να υποβάλει επίσημα την πρόταση στο κοινοβούλιο εντός ημερών.

Η γνώμη της κοινής γνώμης και της ελίτ και στις δύο χώρες έχει μετατοπιστεί έντονα μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου. Οι Σοσιαλδημοκράτες της Σουηδίας ήταν επί μακρόν αντίθετοι στην επίσημη ένταξη στο ΝΑΤΟ, εν μέρει επειδή δεν ήθελαν να προκαλέσουν τη Μόσχα.

"Το διοικητικό συμβούλιο του κόμματος αποφάσισε στη συνεδρίασή του στις 15 Μαΐου 2022 ότι το κόμμα θα εργαστεί προς την κατεύθυνση της αίτησης της Σουηδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ", ανέφεραν οι Σοσιαλδημοκράτες σε ανακοίνωσή τους. Η πρωθυπουργός των Σοσιαλδημοκρατών Μαγκνταλένα Άντερσον αναμένεται να ξεκινήσει σύντομα τη διαδικασία για την επίσημη αίτηση, ανέφερε η υπηρεσία ειδήσεων του Reuters.
Τι σημαίνουν όλα αυτά όσον αφορά τον Γ' Παγκόσμιο Πόλεμο; Πρώτα απ' όλα, μας φέρνει πιο κοντά στην άμεση στρατιωτική δράση με τη Ρωσία σε ένα νέο μέτωπο. Ήδη τους ανταγωνιζόμαστε στην Ουκρανία με τη "βοήθεια" που τους στέλνουμε. Η Ρωσία θεωρεί οποιαδήποτε βοήθεια που παρέχεται στην Ουκρανία ως πράξη πολέμου, ειδικά αν αναλογιστεί κανείς ότι η "ανθρωπιστική" βοήθεια που διανέμεται είναι πολύ μικρή. Το μεγαλύτερο μέρος της βοήθειας έρχεται με τη μορφή μετρητών, τα οποία η ουκρανική κυβέρνηση στη συνέχεια ανακατευθύνει για την αγορά όπλων.

Το γεγονός ότι η ενίσχυση προορίζεται για έναν λόγο δεν σημαίνει ότι τα μετρητά που θα διατεθούν θα χρησιμοποιηθούν για τον δηλωθέντα σκοπό. Αυτό είναι σχεδιασμένο έτσι ώστε οι πολιτικοί μας να μπορούν να αποστασιοποιηθούν από την ετικέτα του "πολεμοκάπηλου", αλλά καταλαβαίνουν τι κάνουν. Η Ουκρανία καταλαβαίνει τι συμβαίνει. Η Ρωσία καταλαβαίνει τι συμβαίνει.

Με την επέκταση των συνόρων του ΝΑΤΟ με τη Ρωσία, προκαλούμε την απελπισία. Ναι, θα υπάρχουν τακτικές πυρηνικές κεφαλές κοντά στη Φινλανδία και τη Σουηδία που δεν υπήρχαν πριν. Ναι, οι πιθανότητες μιας ακούσιας ή σκόπιμης σπίθας που θα μπορούσε να προκαλέσει πόλεμο αυξάνονται δραματικά με την ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών στο ΝΑΤΟ. Και ενώ μπορούμε δικαίως να κατηγορήσουμε τη Ρωσία για την προτροπή κάποιου είδους δράσης εναντίον τους, οι ενέργειες που επέλεξαν να κάνουν οι κυβερνήσεις μας δεν φέρνουν κανέναν πιο κοντά στην ειρήνη.

Πόσο κοντά βρισκόμαστε στον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο; Όλα θα εξαρτηθούν από το τι θα συμβεί μεταξύ τώρα και της επίσημης εισδοχής της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Αν η Ρωσία καταφέρει με κάποιο τρόπο να κερδίσει την περιφερειακή της σύγκρουση στην Ουκρανία πριν από αυτό, είναι πολύ πιθανό να δούμε αποκλιμάκωση. Φυσικά, είναι επίσης πιθανό μια ρωσική νίκη να ωθήσει το ΝΑΤΟ να γίνει πιο επιθετικό απέναντι στη Ρωσία, οπότε τα πράγματα θα μπορούσαν να κλιμακωθούν ακόμη περισσότερο από ό,τι έχουν ήδη κλιμακωθεί.

Εάν η Ρωσία εξακολουθεί να είναι κολλημένη σε μια μάχη με την Ουκρανία μέχρι τη στιγμή που το ΝΑΤΟ θα προσθέσει τα δύο νεότερα μέλη του, η απελπισία και η απογοήτευση στη Μόσχα θα την ενθαρρύνει να λάβει την πιο σκληρή στρατιωτική στάση απέναντι στο ΝΑΤΟ. Όπως ένα τραυματισμένο ζώο που έχει υπερβολική επίγνωση κάθε πιθανής απειλής γύρω του, η Ρωσία θα είναι καχύποπτη για κάθε κίνηση που γίνεται πέρα από τα σύνορα, ενώ θα είναι αποδυναμωμένη από έναν παρατεταμένο πόλεμο με την Ουκρανία.

Η κατάσταση εξελίσσεται ιδανικά για τη Νέα Τάξη Πραγμάτων. Θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν περισσότερο πόλεμο ανά πάσα στιγμή, όπως ακριβώς έκαναν οι οικονομικοί παράγοντες εξουσίας εδώ και αιώνες. Η διαφορά είναι ότι αυτός μπορεί να είναι ο τελευταίος πόλεμος που θα δει ο κόσμος για λίγο καιρό.

Πηγή:https://jdrucker.substack.com/

______________________________

Μετάφραση ΕΘΝΕΓΕΡΣΙΣ

«Πᾶνος»