Δευτέρα 30 Μαΐου 2022

''Μια ξεχωριστή επίσκεψη'' * από μια ιστορία του Τολστόι [ΒΙΝΤΕΟ]



Διασκευή Κων. Αθ. Οικονόμου

    Πριν από πάρα πολλά χρόνια ζούσε ένας γέρος τσαγκάρης. Το όνομά του ήταν Πανώφ. Ο μπαρμπα-Πανώφ δεν ήταν πλούσιος. Όλη η περιουσία του ήταν ένα μικρό δωμάτιο που έβλεπε στον δρόμο του χωριού. Η γυναίκα του είχε πεθάνει πριν από χρόνια και τα παιδιά του είχαν πια μεγαλώσει και είχαν φύγει από το σπίτι του, πετώντας σαν τα χελιδόνια για να φτιάξουν τις δικές τους φωλιές. Δεν είχε πια κανένα κοντά του.
   Ήταν σούρουπο ενός σαββατόβραδου. Ο μοναχικός ηλικιωμένος τσαγκάρης, μπαρμπα-Πανώφ, κατεβάζει από το ψηλό ράφι το παλιό καφέ βιβλίο, κάθεται στην αναπαυτική πολυθρόνα του και αρχίζει να διαβάζει. Διαβάζει αρκετή ώρα από τη Βίβλο. Κάποτε το βλέμμα του στρέφεται στην ιστορία της γέννησης του Χριστού, την ιστορία δηλαδή των Χριστουγέννων. Καθώς διαβάζει, διάφορες σκέψεις περνούν από το μυαλό του. Πόσο θα ήθελε να ζούσε τότε κι ο ίδιος και να πρόσφερε εκείνος καταφύγιο στον Ιωσήφ, τη Μαρία και τον νεογέννητο Χριστό!
   Διαβάζοντας, όμως, για τους τρεις μάγους και τα πολύτιμα δώρα που έφεραν στον Χριστό, σκέφτεται με λύπη πως, αν ο Χριστός ερχόταν στο σπίτι του, ο ίδιος δεν θα είχε τίποτα να του δώσει [.....]
   Λίγο αργότερα,, ένα χαμόγελο ζωγραφίζεται στο πρόσωπό του και τα μάτια του λάμπουν. Σηκώνεται από την πολυθρόνα του, πηγαίνει στο ψηλό ράφι και βρίσκει ένα σκονισμένο κουτί. Το ανοίγει και βγάζει από μέσα ένα ζευγάρι παιδικά παπούτσια. Ήταν στ’ αλήθεια τα ωραιότερα παπούτσια που είχε ποτέ κάνει! Αυτά θα του έδινε, αν ερχόταν στο σπίτι του!

Τι έγινε όμως τελικά; Η συνέχεια και το τέλος στο σύντομο βίντεο που ακολουθεί: