Τετάρτη 29 Νοεμβρίου 2023

Ενώ η Σλοβενία ακυρώνει τα πρόστιμα του κορωνοϊού η μισάνθρωπη κυβέρνηση Μητσοτάκη επιμένει στην επιβολή τους

Η ΣΛΟΒΕΝΙΑ ΑΚΥΡΩΝΕΙ ΤΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΤΟΥ ΚΟΡΟΝΟΙΟΎ

H Σλοβενία ψήφισε νόμο με βάση τον οποίο πρόκειται να ακυρωθούν όλες οι κυρώσεις και οι καταδίκες πολιτών κατά την διάρκεια της εποχής του κορωνοϊού και τα περιοριστικά μέτρα που είχαν επιβληθεί. Επίσης, τα πρόστιμα που έχουν ήδη καταβληθεί θα επιστραφούν μαζί με τα διαδικαστικά έξοδα. Η υπουργός Δικαιοσύνης Dominika Švarc Pipan (Ντομίνικα Σβάρτς) εφαρμόζει τα σχέδια που ανακοινώθηκαν τον Μάιο του τρέχοντος έτους.

Αίρονται όλες οι ποινές που επιβλήθηκαν σε Σλοβένους πολίτες από το 2020 έως το 2022. Όλες οι εν εξελίξει διαδικασίες σχετικά με αυτό το θέμα θα διακοπούν επίσης. Σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία, συνολικά περίπου 62.000 διαδικασίες έχουν κινηθεί στη Σλοβενία. Τα πρόστιμα που προκύπτουν ανέρχονται σε συνολική αξία άνω των 5,7 εκατ. ευρώ. Τα πρόστιμα που έχουν ήδη πληρωθεί θα επιστραφούν. Σύμφωνα με την αυστριακή Kronen Zeitung, η υπουργός  τόνισε κατά τη διάρκεια συζήτησης στο κοινοβούλιο:

«Αυτό θα αποκαταστήσει την αδικία που γίνεται στους πολίτες μέσω της κατάχρησης του ποινικού νόμου και μέσω της αντισυνταγματικής και υπερβολικής παρέμβασης στα ανθρώπινα δικαιώματα. Ας είναι αυτό ένα μάθημα για όλους μας ώστε να μην ξανασυμβεί κάτι τέτοιο».

Στη Σλοβενία, επίσης, την εποχή της παγκόσμιας κρίσης, υπήρχε μια άκαμπτη πολιτική μέτρων από την πλευρά της πρώην κυβέρνησης που ήταν αρμόδια υπό τον πρωθυπουργό Janez Janša (Γιάνεζ Γιάνσα). Αυτή η πολιτική θα μπορούσε να ήταν ένας από τους λόγους για τους οποίους καταψηφίστηκε στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές μετά από πανεθνικά κύματα διαμαρτυριών πέρυσι, αναφέρει μεταξύ άλλων το άρθρο της Krone