Κυριακή 26 Νοεμβρίου 2023

Μαθήματα εφαρμοσμένης προπαγάνδας_H προπαγάνδα του τρόμου


 

Γράφει ο Κωνσταντίνος Ι. Βαθιώτης

Στο ένθετο φύλλο του «Οικονομικού Ταχυδρόμου» που κυκλοφόρησε μαζί με το ΒΗΜΑ της 12ης Νοεμβρίου 2023 υπάρχει ένα άρθρο με τον εξής τρομολαγνικό τίτλο:

«Απανωτά τσουνάμι ακρίβειας. Απειλούνται με φτωχοποίηση τα νοικοκυριά».



Εντός του άρθρου διάβάζουμε την ακόλουθη είδηση:

«Τα νοικοκυριά βρίσκονται αντιμέτωπα με απανωτά τσουνάμι ακρίβειας, καθώς στις ήδη πολύ υψηλές τιμές τροφίμων έρχονται να προστεθούν οι αυξήσεις στην τιμή της ενέργειας, της στέγασης, αλλά και των επιτοκίων στα δάνεια. Πρόκειται για ένα περιβάλλον που καταναλωτές και ειδικοί της αγοράς χαρακτηρίζουν ως “η τέλεια καταιγίδα“, η οποία απειλεί με φτωχοποίηση μεγάλο μέρος των νοικοκυριών. Σύμφωνα με μελέτη της Eurostat, η αγοραστική δύναμη των Ελλήνων έχει κατρακυλήσει στο 56,9% το 2022, από το 87,2% το 2006. Η κυβέρνηση επιχειρεί να διατηρήσει μια ισορροπία μεταξύ της κοινωνικής πολιτικής και των δημοσιονομικών στόχων ποντάροντας στα μέτρα κατά της αισχροκέρδειας και σε πρωτοβουλίες για τη στήριξη συγκεκριμένων κοινωνικών ομάδων».



Η τρομολαγνική λέξη «τσουνάμι» φαίνεται ότι είναι ιδιαιτέρως αγαπητή στους συντάκτες του «Οικονομικού Ταχυδρόμου», αφού αυτήν είχαν χρησιμοποιήσει και τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους σε σχέση με τα κρούσματα της «μετάλλαξης Kraken» και την «παγκόσμια ανησυχία για νέα πανδημικά κύματα κορωνοϊού που έχει προκαλέσει η υποπαραλλαγή ΧΒΒ.1.5, καθώς καταγράφεται ραγδαία εξάπλωση στις ΗΠΑ».

Δεν απαιτείται να διαθέτει κάποιος αυξημένη ευφυΐα για να αντιληφθεί γιατί ο εμποτισμένος από την νεοταξίλα του κυρίαρχου ρεύματος «Οικονομικός Ταχυδρόμος» παραλληλίζει τα κρούσματα και τις αυξήσεις με «τσουνάμι»:

Όποιος εμφορείται από δόλο τρομοκράτησης των πολιτών, θα πρέπει να αξιοποιήσει μια δραστική εκφοβιστική μεταφορά.

Όσοι είδαν τι συνέβη στην Ινδονησία στις 28 Δεκεμβρίου 2004 και, παράλληλα, μελέτησαν την έκταση της καταστροφής, βάζοντας τον εαυτό τους στην θέση κάποιου από τους ανθρώπους που πνίγηκαν παρασυρόμενοι από το τσουνάμι, μάλλον χλώμιασαν από τον φόβο τους.

Παρεμφερή εκφοβιστική λειτουργία επιτελεί και η χρήση της λέξης «κύμα». Μια αναδρομή στον ελληνικό Τύπο του περασμένου αιώνα δείχνει ότι από τότε δημοσιεύονταν ειδήσεις για την έξαρση αμέτρητων κυμάτων:

  • «κυμάτων ένοπλης βίας»

  • «κυμάτων λαθρομετανάστευσης»

  • «κυμάτων φοροδιαφυγής»

  • «κυμάτων ακρίβειας»

  • «κυμάτων καύσωνα»

  • «κυμάτων κακοκαιρίας»

  • αλλά και «κυμάτων απανθρωπίας».

Άλωστε, ως τσουνάμι ορίζεται:

«η σειρά ωκεάνιων κυμάτων με τεράστια μήκη και περιοδικότητα, που δημιουργούνται σε ένα υδάτινο σχηματισμό από μια απότομη μετατόπιση του νερού».



Απόκομμα εφημερίδας ΤΟ ΒΗΜΑ από το φύλλο της 9ης Αυγούστου 1979

Η ένταξη του «κύματος» στην νεοταξίτικη, ξύλινη τρομογλώσσα μπορεί να εξηγηθεί μέσω του ακόλουθου συλλογισμού:

Κάθε λουόμενος, και δη τα παιδιά, φοβούνται τα κύματα, όχι μόνο τα μεγάλα αλλά και τα μικρά, αφού αυτά μπορεί ανά πάσα στιγμή να τα διαδεχθεί ένα μεγάλο κύμα. Ως εκ τούτου, το «κύμα» αποτελεί έναν τρομο-εκλυτικό κωδικό που παραλύει την σκέψη του βρεφοποιημένου πολίτη! Είναι, λοιπόν, προφανές για ποιον λόγο οι «ειδικοί» στην διαχείριση της πανδημίας του κορωνοϊού αρέσκονταν να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, προαναγγέλλοντας την έλευση του εκάστοτε επόμενου κύματος (αν και μετά το «3ο κύμα», άρχισαν και οι ίδιοι να χάνουν τον λογαριασμό).

Σημειωτέον ότι η μεταφορική σημασία των «κυμάτων κορωνοϊού» επισημαίνεται και από τον υποψήφιο διδάκτορα κοινωνιολογίας Nick Rekenthaler στο άρθρο του με τίτλο:

The “Waves”: Conceptualizing Covid-19 as an event through one (particularly) contested metaphor, Poetics 99 (2023), 101808, σελ. 1 επ.

Ο συντάκτης του ανωτέρω ρεπορτάζ για τα «απανωτά τσουνάμι ακρίβειας» εμπλούτισε το κείμενό του και με άλλες εκφοβιστικές λέξεις, όπως:

«απειλούνται» / «φτωχοποίηση» / «απανωτά» / «τέλεια καταιγίδα».

Παραλλήλως, φρόντισε να υποβιβάσει τους πολίτες σε προλετάριους-μεροκαματιάρηδες, επιλέγοντας σκοπίμως να κάνει λόγο για «νοικοκυριά». Έτσι, διαχώρισε εμμέσως την δύσμοιρη αυτή μερίδα του λαού από τα «τζάκια», δηλ. τα προνομιούχα μέλη της νεοταξίτικης ελίτ, την οποία υπηρετούν οσφυοκαμπτικά, μεταξύ άλλων, τα προπαγανδιστικά φύλλα του πάλαι ποτέ Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη και νυν της Επιχείρησης Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης Α.Ε. Βαγγέλη Μαρινάκη.

Ο απλός πολίτης πρέπει, λοιπόν, να αρχίσει να αποκωδικοποιεί τις προθέσεις όλων εκείνων των βαρόνων των ΜΜΕ και των λακέδων τους, οι οποίοι σνομπάρουν συστηματικά τον «λαουτζίκο» και λατρεύουν σαδιστικά να τον τρομοκρατούν.

Δεδομένου ότι την σήμερον ημέρα τα ΜΜΕ έχουν εκφυλισθεί σε έναν χυδαίο και μισάνθρωπο μηχανισμό στήριξης της παγκόσμιας δικτατορίας, η οποία ως διττό στόχο έχει την μείωση του πληθυσμού και, παραλλήλως, την ασφυκτική-οργουελική επιτήρησή του, η χρήση των τρομο-εκλυτικών λέξεων είναι προφανές ότι αποβλέπει στον διανοητικό ευνουχισμό του λαού, ο οποίος θα πρέπει συνεχώς να μένει καθηλωμένος πίσω από τα κάγκελα της νηπιακής κούνιας του, επιζητώντας συνεχώς την προστατευτική δράση του «κράτους-πατερούλη», έναν όρο που στην ομιλία της 23ης Νοεμβρίου 2023 κάθε άλλο παρά τυχαία χρησιμοποίησε ο πιο επικίνδυνος και ανάλγητος πρωθυπουργός που πέρασε ποτέ από το πηδάλιο της πατρίδας μας, δηλ. ο Κυριάκος Μητσοτάκης, alias πατερ(Κ)ούλης Μαριονετάκης.



Είναι αδήριτη ανάγκη να αντιληφθεί ο ελληνικός λαός ότι αυτοί που τον κυβερνούν δεν είναι «αγαθόβουλες νταντάδες», αλλ’ αντιθέτως «κακόβουλοι σατανάδες», που ως τέλεια καθοδηγούμενες μαριονέτες υπηρετούν πιστά τα ανθελληνικά αφεντικά της υπερεθνικής ελίτ.

Όσον ούπω εκτιμάται ότι θα σκάσει και η ελληνοτουρκική βόμβα του ξεπουλήματος του Αιγαίου, που, φυσικά, στην ανάποδη γλώσσα θα ονομασθεί «συνεκμετάλλευση». Υπάρχουν, όμως, και χειρότερα σενάρια, όπως η τριχοτόμηση της Ελλάδος με αυτονόμηση της Θράκης και της Μακεδονίας. Ένας λαός που βρίσκεται σε διανοητική σήψη και ηθική κατάπτωση είναι ιστορικά βεβαιωμένο ότι θα χάσει εδάφη.

Νεοέλληνα ραγιά, η Ελλάδα κινδυνεύει για τα καλά!

Επιμένεις να ζεις στο βρεφικό-πλατωνικό σπήλαιο ενός Θαυμαστού, δηλ. Σιχαμερού Ανάποδου Κόσμου!

Δραπέτευσε επιτέλους από την νηπιακή κούνια και δράσε άμεσα για την πατρίδα σου, γιατί μετά θα τα βρεις μπαστούνια!

Σταμάτα να βλέπεις Κοκλώνη και όλα τα συναφή μειράκια που σου σερβίρουν τα κανάλια που είναι ανάξια!

Αποτράβηξε τα μάτια σου από την τοξική οθόνη και ακτινογράφησε τους μασκοφορεμένους προστάτες σου, που σε υπνωτίζουν καθημερινά με ψέματα αμέτρητα και υποσχέσεις πομπώδεις!

Βάλε ένα αμετάκλητο τέλος στην προπαγάνδα του τρόμου και πάρε τις ευθύνες σου επ’ ώμου!



Κάποια από τις βραδιές που οι Νεοέλληνες ραγιάδες ξαπλώνουν στον καναπέ τους για να εμβολιασθούν με την εκμαυλιστική τρασίλα της tv δεν αποκλείεται να την διαδεχθεί ένα πρωινό ξύπνημα με πολεμικές σειρήνες.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ 1: Τρομο-εκλυτικό κωδικό αποτελεί ακόμη και η λέξη «Κράκεν». Έτσι λεγόταν το μυθικό κεφαλόποδο θαλάσσιο τέρας, που, κατά τους σκανδιναβικούς θρύλους, κατοικούσε στις ακτές της Νορβηγίας και της Γροιλανδίας, τρομοκρατούσε δε όσους ναυτικούς τύχαινε να περάσουν απο κοντά του.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ 2: Ο ελληνικός λαός θα πρέπει επειγόντως να θεραπεύσει την αμνησία του, την οποία εκμεταλλεύονται οι προδότες πολιτικοί, συνεπικουρούμενοι από τα δεκανίκια του καθεστώτος, δηλ. τους αργυρώνητους δημοσιογράφους.

Από αύριο κιόλας θα πρέπει καθένας από εμάς να αναζητήσει παλιές εφημερίδες, αναγόμενος, ει δυνατόν, ακόμη και στην δεκαετία του ΄60, προκειμένου να ελέγξει την ημερήσια θεματολογία αλλά και την χρησιμοποιούμενη ορολογία. Μεταξύ άλλων, θα διαπιστώσει έκπληκτος ότι κάθε χρόνο ένα από τα μόνιμα προβλήματα που προκαλούσαν πανικό ήταν η ακρίβεια και, ειδικότερα, οι αυξήσεις των τιμών στα τρόφιμα, τα εισιτήρια, το ρεύμα κ.ο.κ.

Δεν χωρεί καμία αμφιβολία ότι οι νταντάδες-σατανάδες μάς μεταχειρίζονται κακοποιητικά σαν αμνήμονα νήπια που γνωρίζουν ότι τα κάνουν πάνω τους πάντοτε με τους ίδιους μπαμπούλες!

Αψευδής μάρτυς αυτής της διαπίστωσης αποτελεί το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ» που είχε κυκλοφορήσει στις 16 Ιανουαρίου 1980. Εκεί διαβάζουμε τον τίτλο «Πανικός στην κυβέρνηση από τις τιμές».

Στην ανάπτυξή του, το ρεπορτάζ βρίθει τρομο-εκλυτικών περιγραφών:

«Πανικός και σύγχυση επικρατεί στην κυβέρνηση από τις αλματώδεις, ανεξέλεγκτες και αλυσιδωτές αυξήσεις στις τιμές όλων σχεδόν των προϊόντων. Οι αυξήσεις αυτές έχουν ήδη εκμηδενίσει τα πρώτα –και ίσως μοναδικά– οφέλη που προσδοκούσε η κυβέρνηση από την ένταξη της χώρας στην ΕΟΚ».