Τρίτη 28 Νοεμβρίου 2023

«Δεν θέλω τίποτ’ άλλο, παρά λίγη κατανόηση. Κατανόηση από τους γονείς μου,τους δασκάλους, τους καθηγητές, την κοινωνία, την Εκκλησία.»



ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΣΙΣΑΝΙΟΥ ΚΑΙ ΣΙΑΤΙΣΤΗΣ 
ΕΝΟΡΙΑ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

Οκτώβριος 2002
Αγαπητό μου παιδί,

Για χρόνια τώρα ακούω το παράπονό σου, τη φωνή σου, την κραυγή σου. Λες:
«Δεν θέλω τίποτ’ άλλο, παρά λίγη κατανόηση. Κατανόηση από τους γονείς μου,τους δασκάλους, τους καθηγητές, την κοινωνία, την Εκκλησία.»
Δεν θα ήθελα να μείνω στους άλλους χώρους. Ο καθένας ας αναλάβει τις ευθύνες του. Εγώ θα ήθελα να μείνω μόνο στο χώρο της Εκκλησίας.
Εξ αρχής σου λέω ότι η Εκκλησία είναι η μόνη που κατανοεί τους πάντες, άρα κι εσένα. Το πρόβλημα όμως δεν βρίσκεται εκεί.
Πρώτα απ’ όλα όμως, τι σημαίνει η λέξη κατανόηση;
Κατανόηση σημαίνει συναίσθηση της θέσεως του άλλου, σημαίνει επίσης προσέγγιση του άλλου με διάθεση επιείκειας.
Η Εκκλησία γνωρίζει ότι είσαι άνθρωπος μεταπτωτικός, με αδυναμίες και πάθη. Ότι είσαι νέος, μικρός, με αδύναμη θέληση, με ανώριμη κρίση και σου λείπει η εμπειρία. Γνωρίζει ότι έχεις άγνοια πολλών πραγμάτων και κυρίως του Θεού, της πίστεως, της πνευματικής ζωής, της Βασιλείας του Θεού. Η Εκκλησία τα γνωρίζει όλα αυτά και γι’ αυτό στέκεται απέναντί σου με πολλή επιείκεια, με πολλή συμπάθεια. Η κατανόησή της συνίσταται στη συμπαράστασή της στον αγώνα σου για να υπερβείς τα πάθη σου.
Η Εκκλησία ποτέ δεν κατακρίνει έναν άνθρωπο. Πολύ περισσότερο έναν νέο σαν κι εσένα με όλες αυτές τις προϋποθέσεις που ανέφερα προηγουμένως. Εμένα όμως, τον κληρικό, με κατακρίνει και με καταδικάζει όταν επιμένω να μην γνωρίζω, να μην πιστεύω και να μην ενεργώ όπως θέλει ο Θεός. Τα δικά μου λάθη τα ονομάζει «αμαρτήματα» ενώ τα δικά σου «αγνοήματα». Εσένα σε συγχωρεί, σε δικαιολογεί, σε κατανοεί.
Σκοπός τώρα είναι εσύ να κατανοήσεις την Εκκλησία. Η Εκκλησία, σου φανερώνει τον αληθινό Θεό, τον Πατέρα, τον Υιό, το Άγιο Πνεύμα. Σου φανερώνει το πρότυπο του ανθρώπου, τον Ιησού Χριστό. Σου φανερώνει το σκοπό της υπάρξεώς σου, το «καθ’ ομοίωσιν» Θεού, τη μετοχή σου στη μακαριότητα του Θεού, τη Βασιλεία των ουρανών. Σου φανερώνει τα πάθη και τα φρικτά αποτελέσματά τους. Σου υποδεικνύει τις κακοτοπιές, τα βαλτονέρια, τους γκρεμούς και την καταστροφή.
Εσύ κατανοείς τη Εκκλησία; Εσύ καταλαβαίνεις την άπειρη αγάπη του Θεού Λόγου, που ενανθρώπησε και σταυρώθηκε; Κατανοείς τι θα πει ότι υπέστη τα πάντα για να αναστήσει τον πεσμένο άνθρωπο; Αποφθεγματικά ο άγιος Αθανάσιος είπε: «Έγινε ο Θεός άνθρωπος, για να κάνει τον άνθρωπο θεό». Είναι καταπληκτικό!
Αν ήθελες μία κατανόηση από την Εκκλησία, ενώ εσύ ταυτόχρονα να θέλεις να είσαι αποδεσμευμένος απ’ την Εκκλησία και αυτονομημένος από το χώρο της πίστεως και της ηθικής του χριστιανισμού, αυτό να γνωρίζεις ότι δεν λέγεται κατανόηση αλλά συμβατική υποχώρηση. Αυτή μάλλον σε ζημιώνει. Δεν ικανοποιεί κανέναν. Μια τέτοια κατανόηση δεν βοηθά κανέναν. Ούτε αυτόν που θα ήθελε κάποτε να βρει την αλήθεια.
Σου εύχομαι, καλό μου παιδί, να καταλάβεις και να νοιώσεις την κατάνόηση που δείχνει η Ορθόδοξη Εκκλησία στον κάθε άνθρωπο.


Με πολλή αγάπη Χριστού

Ο Ιερέας της ενορίας σου.

Βασίλειος Βασιλείου