Δευτέρα 27 Νοεμβρίου 2023

Θα έβαζαν στον θρόνο έναν μη ομόφρονό τους; Έδωσε τα οικουμενιστικά του διαπιστευτήρια ο νέος Αρχιεπίσκοπος Θεσσαλονίκης Φιλόθεος!


    Για όσους βιάστηκαν να χαρακτηρίσουν τον νέο αρχιεπίσκοπο Θεσσαλονίκης Φιλόθεο «ευσεβή». Καρδινάλιος, Μονοφυσίτης Επίσκοπος και Προτεστάντες στην ενθρόνισή του και φυσικά δεξιά και αριστερά του οι πρωτεργάτες του Οικουμενισμού, αρχιεπ. Ιερώνυμος και Χαλκηδόνας Εμμανουήλ.
  Φανταστείτε στην ενθρόνιση του ιερού Χρυσοστόμου να ήταν παρόντες Αρειανοί και Ευνομιανοί και δεξιά και αριστερά του να στέκονταν «βαλαντιοσκόποι» και «σιμωνιακοί» Επίσκοποι!

Ενθρονίστηκε ο νέος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Φιλόθεος (ΦΩΤΟ)






Θεσσαλονίκη | Χρήστος Καναρόπουλος

Με εκκλησιαστική λαμπρότητα και τις πρέπουσες τιμές τελείται σήμερα Σάββατο 25 Νοεμβρίου 2023 η ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης κ. Φιλοθέου.

Παρά τη βροχόπτωση οι αρχές της πόλης, ο Ιερός Κλήρος και ο ευσεβής Λαός συγκεντρώθηκε στον Ιερό Καθεδρικό Ναό της του Θεού Σοφίας για να υποδεχθεί τον Αρχιθύτη της Θεσσαλονίκης, να αναφωνήσει την ευχή-ιαχή "Άξιος" και να συμπροσευχηθεί στην τελετή ενθρόνισης που αποτελεί ένα ιστορικό γεγονός.

Παρουσία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, του και μέχρι σήμερα Τοποτηρητού, του παραιτηθέντος Γέροντος Μητροπολίτη κ. Ανθίμου, τα συναισθήματα πνευματικής χαράς είναι διάχυτα για το νέο κεφάλαιο που ανοίγει στην Αποστολική Μητρόπολη των Θεσσαλονικέων.

"Διαδέχεσαι τον Μητροπολίτη, τον από Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμο, τον οποίο οφείλεις να τιμάς. Πάρθηκε μία δύσκολη απόφαση και η επιλογή σου δεν έγινε με κριτήρια ηλικιακά αλλά θέλω να πιστεύω, βαθύτερα και ουσιστικότερα, κυρίως θεολογικά" - είπε μεταξύ των άλλων ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος απευθυνόμενος στον Παναγιωτάτο Μητροπολίτη κ. Φιλόθεο.

Επίσης, ο Μακαριώτατος πρόσθεσε ότι "συνεργαστήκαμε στην Ιερά Σύνοδο και εκτίμησα το ήθος σου, το εκκλησιαστικό φρόνημα, τη θεολογική σκέψη και παιδεία, και συνεπώς θα ασκήσεις μία κατά Χριστόν διοίκηση".

Κλείνοντας, ο Αρχιεπίσκοπος ανέφερε ότι ο κ. Φιλόθεος αναλαμβάνει να εργαστεί σε μία ιστορική Μητρόπολη και θα πρέπει να λειτουργήσει ως οικονόμος και όχι ως ιδιοκτήτης και ως εικόνα του Θεού και όχι ως εκπρόσωπος ή αντιπρόσωπος" ευχόμενος καλή Χριστού διακονία".

Τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο εκπροσώπησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Γέρων Χαλκηδονος κ. Εμμανουήλ, ο οποίος στο λόγο του εστίασε στην ευθύνη των Ποιμένων έναντι των Χριστιανών, στο χρέος και τη θυσία, στην εν γένει διακονία, υπενθυμίζοντας ότι της αναστάσεως προηγήται ο γολγοθάς.

"Καλείσαι να βιώσεις το μυστήριο της Εκκλησίας στην συμβασιλεύουσα και το διάβα σου από την Ιερά Σύνοδο αποτελεί ένα σημαντικό εχέγγυο" ανέφερε ο κ. Εμμανουήλ, εκφράζοντας παράλληλα τα συγχαρητήρια και τις θερμές ευχές της Αυτού Θειοτάτης Παναγιότητος κ. Βαρθολομαίου.

Στην ενθρόνιση συμμετείχαν εκ μέρους της Ελληνικής Κυβερνήσεως ο Υπουργός κ. Μαυρουδής Βορίδης, ο Περιφερειάρχης Κ. Μακεδονίας κ. Απόστολος Τζιτζικώστας, ο Δήμαρχος Θεσσαλονικέων κ. Κωνσταντίνος Ζέρβας και εκ μέρους του Ιερού Κλήρου ο Πρωτοσύγκελλος της Ι.Μ. Θεσσαλονίκης Παν. Αρχιμ. Ιάκωβος Αθανασίου.

Μητροπολίτης Φιλόθεος προς Θεσσαλονικείς: " Σας ευχαριστώ και σας ευγνωμονώ! Θέλω να σας γνωρίσω"

Στον ενθρονιστήριο λόγο του ο Παναγιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Φιλόθεος, τόνισε μεταξύ των άλλων: "Καθ' όσον ο,τι είμαστε στον Θεό το οφείλουμε και ο,τι έχουμε στον Θεό ανήκει, μόνο στο πλαίσιο της σχέσης μας με Εκείνον γίνονται όλα πραγματικότητα στη ζωή μας. Τίποτε δεν είναι έξω από το σχέδιο του Θεού και γι' αυτό χρειάζεται, ακόμη κι όταν το θέλημά μας είναι διαφορετικό, να έχουμε εμπιστοσύνη στον Θεό, ο Οποίος κυβερνά τα πάντα με τον πλούτο της πανσοφίας Του. Τούτη τη μεγάλη ώρα, προσωπικά, «Δε θέλω τίποτε άλλο παρά να μιλήσω απλά, να μου δοθεί ετούτη η χάρη. Γιατί και το τραγούδι το φορτώσαμε με τόσες μουσικές που σιγά-σιγά βουλιάζει και την τέχνη μας τη στολίσαμε τόσο πολύ που φαγώθηκε από τα μαλάματα το πρόσωπό της κι είναι καιρός να πούμε τα λιγοστά μας λόγια γιατί η ψυχή μας αύριο κάνει πανιά».

Απευθυνόμενος στους Θεσσαλονικείς επεσήμανε και τα εξήςς: «Χάρις υμίν και ειρήνη από Θεού πατρός ημών και Κυρίου Ιησού Χριστού». Σήμερα που σας συναντώ για πρώτη φορά ως ο νέος Επίσκοπός σας, επιτρέψτε μου να δανειστώ τα λόγια του Αποστόλου Παύλου προς τους προγόνους σας, επαναλαμβάνοντας ότι «ευχαριστούμεν τω Θεώ πάντοτε περί πάντων υμών».

Η αποψινή Σύναξή μας αποτελεί την αρχή μιάς νέας σχέσης που παραπέμπει στη ζωή της Βασιλείας του Θεού. Σας ευχαριστώ γι' αυτή τη γεμάτη αγάπη υποδοχή σας, την ανθοστόλιστη και ευωδιάζουσα από τα μύρα του Μεγαλομάρτυρος Αγίου μας, του Αγίου Δημητρίου, και τα αρώματα των αισθημάτων των καρδιών σας. Σας ευχαριστώ και σας ευγνωμονώ!".

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ

Πηγή