Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2020

Οχι στο Αμμαν ο Αθηνών αμέσως μετά τη συνάντηση του με τον πρέσβη των ΗΠΑ

Ο επικεφαλής του τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέδιων του Πατριαρχείου Μόσχας, Μητροπολίτης Ιλαρίων, αναφέρθηκε στην επικείμενη σύναξη των Ορθόδοξων Εκκλησιών στο Αμμάν της Ιορδανίας.
Η σύναξη Προκαθήμενων και εκπρόσωπων των Ορθοδόξων Εκκλησιών στο Αμμάν της Ιορδανίας, στις 26 Φεβρουαρίου, θα είναι το πρώτο βήμα προς την αποτροπή του παγκόσμιου σχίσματος στον Ορθόδοξο κόσμο, δήλωσε στο Sputnik ο επικεφαλής του τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας, Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίων.
«Σκοπός της συνάντησης αυτής, όπως περιγράφεται από τον Πατριάρχη Θεόφιλο, είναι να συζητηθεί το ζήτημα της διατήρησης της ενότητας της Εκκλησίας. Δυστυχώς, σήμερα είναι γεγονός ότι υπάρχουν διάφορες και σοβαρές διαφωνίες ανάμεσα στις τοπικές Εκκλησίες.

Υπάρχει κίνδυνος σοβαρού σχίσματος στην Ορθόδοξη Εκκλησία. Οι διαφορές μπορούν να ξεπεραστούν μόνο μέσω ενός ειλικρινούς και αδελφικού διαλόγου, αλλά και των κοινών προσπαθειών όλων των παγκοσμίως αναγνωρισμένων αυτοκέφαλων Εκκλησιών. Ελπίζουμε ότι η επικείμενη σύναξη θα είναι ένα σημαντικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση», επεσήμανε, μεταξύ άλλων.
Στη σύναξη στο Αμμάν θα συμμετέχουν αρκετές αυτοκέφαλες Εκκλησίες. Εκτός από το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, θα λάβουν μέρος οι Εκκλησίες της Ρωσίας, της Αντιόχειας, της Σερβίας, της Ρουμανίας, της Πολωνίας, καθώς και η Εκκλησία των Τσεχικών χωρών και Σλοβακίας.
Στον αντίποδα, μαζί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, οι Εκκλησίες της Ελλάδος, της Κύπρου και της Αλβανίας αρνήθηκαν να παραβρεθούν, στηρίζοντας την άποψη ότι μόνο ο Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως είναι αρμόδιος για τη σύγκληση μίας συνάξεως των Προκαθημένων.
«Γνωρίζουμε ότι κάποιοι Προκαθήμενοι ασκούσαν πίεση σχετικά με τη συνάντηση στο Αμμάν. Εν πάση περίπτωση, είναι δύσκολο να ερμηνευθεί αλλιώς η άρνηση του Αρχιεπισκόπου Αθηνών να συμμετάσχει σ’ αυτή τη σύναξη, την οποία (σ.σ. άρνηση) γνωστοποίησε στους δημοσιογράφους αμέσως μετά τη συνάντηση του με τον πρέσβη των ΗΠΑ. Επιτρέψτε μου να σας υπενθυμίσω, ότι ανακοίνωσε την αναγνώριση της “νέας Εκκλησίας” της Ουκρανίας μετά από επαναλαμβανόμενες συναντήσεις με τον ίδιο (σ.σ. Αμερικανός πρέσβης)» παρατήρησε, επιπλέον.
Ερωτηθείς για το αν αναμένονται κοινές λειτουργίες ή συναντήσεις με κυβερνητικούς εκπροσώπους στο Αμμάν, ο Μητροπολίτης Ιλαρίων διευκρίνισε ότι δεν προγραμματίζονται κοινές λειτουργίες, παρότι εκτιμάται ότι θα υπάρξει συνάντηση με τον Βασιλιά Αμπντάλα Β’ της Ιορδανίας.
«Ελπίζουμε ότι η συνάντηση στο Αμμάν θα οδηγήσει σε άλλες παρόμοιες συναντήσεις που χρειάζεται τώρα η Ορθόδοξη οικογένεια μας» κατέληξε ο εκπρόσωπος της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η συνάντηση στο Αμμάν αποτελεί πρωτοβουλία του Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλου, η οποία ανακοινώθηκε κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη Μόσχα, τον Νοέμβριο του 2019. Στόχος είναι να συναντηθούν όλοι οι Προκαθήμενοι Ορθοδόξων Εκκλησιών στην Ιορδανία, προκειμένου να λύσουν το πρόβλημα του σχίσματος στον Ορθόδοξο κόσμο.
sputnik