Κυριακή 17 Μαΐου 2020

Εγκύκλιο της ΔΙΣ: "Ποιμαντική αναισθησία, ανευθυνότητα των αρχιερέων και δαιμονική ασάφεια"!

Σχόλιο στην εγκύκλιο της ΔΙΣ σχετικά με το άνοιγμα των ναών


Έχοντας διαβάσει χθες, την δημοσιευθείσα εγκύκλιο της ΔΙΣ σχετικά με το άνοιγμα των ναών για τους πιστούς, ειλικρινά απορώ αν αυτή συντάχτηκε από αρχιερείς ή από τοπογράφους, γιατρούς και χωροφύλακες. Γιατί παρατηρεί κανείς ότι το μυαλό τους ασχολείται μόνο με θέματα χωροταξικά, προληπτικής υγιεινής και έλεγχου τήρησης των μέτρων. Κάτι πνευματικό πάντως δεν βλέπω.
Πάλι καλά που μας είπαν, ότι μας επιτρέπουν να βγάλουμε την μάσκα, την ώρα που θα κοινωνήσουμε. Πολύ έξυπνη επισήμανση.

Επιπλέον παρατηρώ μια ασάφεια σε ότι έχει να κάνει με τις ακολουθίες και τις Θείες λειτουργίες. Συνεχίζουν να προτείνουν λιτή Θεία Λειτουργία, χωρίς μεσονύκτιο (για όσους ιερείς έχουν το φιλότιμο να το τελούν) και όρθρο. Αυτά όλα, απ’ ότι γράφουν εξαρτώνται από τη διάθεση του κάθε ιερέα. Γιατί αν ο ιερέας τελέσει αφ’ εσπέρας τον όρθρο με τον εσπερινό μαζί, όπως προτείνουν, αυτό θα γίνει κεκλεισμένων των θυρών, με αποτέλεσμα ο λαός να στερηθεί κι αυτού του Αναστάσιμου όρθρου, όπως τουλάχιστον ίσχυε, μέχρι πριν να κλείσουν τους ναούς. Να μην ακούσει δηλαδή όποιος επιθυμεί, εωθινό ευαγγέλιο, και κυρίως να μην το προσκυνήσει.
Και μια που αναφέρθηκα στο προσκύνημα, τί εννοούνε όταν λένε ότι το προσκύνημα των εικόνων και των αγιασμάτων καθώς και η διανομή του αντιδώρου θα γίνονται έχοντας ληφθεί όλα τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα. Δαιμονική ασάφεια.
Επίσης δεν καταλαβαίνουν ότι γελοιοποιούνται όταν απαγορεύουν τις λιτανείες, έστω και μέχρι την 5η Ιουνίου, τη στιγμή που οι διαδηλώσεις δίνουν και παίρνουν, και οι συναντήσεις στις πλατείες έχουν γίνει πρώτο θέμα, εδώ και δύο εβδομάδες;
Αστεία πράγματα, χωρίς κανένα ειρμό.
Αυτό όμως που με προβληματίζει περισσότερο είναι ότι δεν έβγαλαν κιχ για την ιερά εξομολόγηση. Γράφτηκαν όλο αυτό το διάστημα, πάμπολλα κείμενα με κόπο και αγώνα, για να εμπεριστατωθούν με βάση τις διδαχές της Καινής διαθήκης και των Αγίων Πατέρων, τα περί της Θείας Κοινωνίας, και είναι προς τιμήν και ομολογία όλων των ιερέων, θεολόγων, νομικών, γιατρών αλλά και πιστών άλλων ειδικοτήτων που υπερασπίστηκαν μαχητικά, δημόσια και ορθόδοξα τη βάση της Καινής Διαθήκης, δηλαδή το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας.
Αλλά αυτό όμως που με ώθησε να γράψω αυτές τις λέξεις είναι η ποιμαντική αναισθησία και ανευθυνότητα των αρχιερέων, που δεν είχαν την ευαισθησία να σκεφτούν, ότι πριν ανοίξουν οι ναοί προς το λαό για τη Θεία Λειτουργία, έπρεπε να έχουν μεριμνήσει για την ιερά εξομολόγηση του ποιμνίου.
Γιατί άφησαν τον κόσμο επί δύο μήνες αλλειτούργητο και κυρίως οργισμένο και αγανακτισμένο απέναντι τους, αλλά και με άλλα πιθανά κολλήματα και αμαρτήματα, που σε άλλη περίπτωση, οι περισσότεροι πιστοί που έχουν ορθόδοξη συνείδηση, θα είχαν την ευκαιρία, τουλάχιστον κατά τη διάρκεια της μεγάλης τεσσαρακοστής να τα αποθέσουν στο πετραχήλι του πνευματικού τους. Και επικεντρώνονται στο πώς θα τελούνται περισσότερες Θείες λειτουργίες σε μια μέρα, (κάτι που βασίζεται σε καθαρά  δυτικοπαπικά πρότυπα)) αδιαφορώντας, σαν να μην υπάρχει, το μυστήριο της Ιεράς εξομολόγησης στην παράδοση της Ορθοδοξίας και ωσάν να μην είναι η κύρια και βασική προϋπόθεση, μαζί με την μετάνοια, που πρέπει να προηγηθεί της Θείας Μετάληψης.
Επίσης αυτό που μου έκανε αλγεινή εντύπωση είναι η κρατική απόφαση ότι τα μέτρα για το άνοιγμα των ναών ισχύουν μέχρι την 5η Ιουνίου, κάτι που δεν αντιλήφθηκα να ισχύει, δηλαδή χρονικός ορίζοντας, για το άνοιγμα των επιχειρήσεων και άλλων δραστηριοτήτων. Δηλαδή απ’ ότι κατάλαβα, θα μας ελέγχουν αν είμαστε καλά παιδιά και μόνο τότε θα ανανεώνουν την άδεια για το άνοιγμα των ναών για άλλες δεκαπέντε μέρες και ξανά πάλι το ίδιο. Αισχύνη, ελεεινότητα και ντροπή σε όλους αυτούς που δόλια αποφαίνονται για όλα αυτά, είτε είναι κρατικοί, είτε κληρικοί...
Την ευχή σας.
ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ!!!
 Πηγή: Εδώ.