1) Ο Ζητιάνος του Ντοστογιέφσκυ
Κάποτε, ο γνωστός συγγραφέας Ντοστογιέφσκυ βγήκε στον απογευματινό του περίπατο. Ενώ η ημέρα έφθανε στο σούρουπο ένας ζητιάνος άπλωσε το χέρι και ζητούσε βοήθεια.
Ο Ντοστογιέφσκυ ψάχνει τις τσέπες του να βρει κανένα κέρμα, αλλά δεν βρίσκει τίποτα. Ψάχνει το ρολόι του να το προσφέρει, αλλά και εκείνο το είχε ξεχασμένο στο σπίτι του.
Ο μεγάλος αυτός συγγραφέας κοκκίνισε λίγο στο πρόσωπο και πάνω στην αμηχανία του έσκυψε, φίλησε το χέρι του τυφλού και ψιθύρισε:
– Συγχώρα με, καλέ μου άνθρωπε, γιατί αυτή τη στιγμή δεν έχω τίποτα να σου προσφέρω.
Και ο γέρο ζητιάνος απαντά:
– Ευχαριστώ πολύ. Το πήρα. Αυτό που μου έδωσες δεν μπορούσα να το βρώ αλλού. Το νόμισμα της καλοσύνης σπάνια το βρίσκω.
2) ο Ζητιάνος της οικουμενιστικής Εκκλησίας
Μια πραγματική περίπτωση που συμβαίνει σε πολλές εκκλησίες σήμερα:
,, Σε μια εκκλησία, τυχαίνει να έρχεται τακτικά ένας γέρος με άθλια ρούχα... Ο κόσμος, προφανώς, ντύνεται όμορφα στην εκκλησία, φοράει - ας πούμε - τα κυριακάτικά του... Ο γέρος, από την άλλη. , φαινόταν να μην ενδιαφέρεται Βρώμικα, σκονισμένα ρούχα, λεκιασμένα παντελόνια... Έτσι ο κόσμος άρχισε να ενοχλείται από αυτό το πράγμα και το είπε στον ιερέα. Ο ιερέας υποσχέθηκε να επιλύσει το πρόβλημα. Έτσι πήρε τον γέρο στην άκρη και είπε:
«Ξέρετε πώς πρέπει να έρχονται ντυμένοι άνθρωποι στην εκκλησία μας;»
«Δεν ξέρω πατέρα…»
«Λοιπόν, κοίτα, απόψε, όταν κάνεις την προσευχή σου, ρώτησε τον Θεό πώς πρέπει να είναι ντυμένοι οι άνθρωποι που μπαίνουν σε αυτή την εκκλησία»
"Καλά πάτερ..."
Την επόμενη μέρα, ο γέροντας εμφανίζεται στην εκκλησία με τα ίδια ρούχα... Ο ιερέας τον ρωτάει:
«Ρώτησες τον Θεό πώς να ντυθείς;»
«Τον ρώτησα, πατέρα…»
«Και τι είπε ο Θεός;»
«Είπε ότι δεν είχε ιδέα. Ποτέ δεν ήταν σε αυτή την εκκλησία...»
===========================================
3) Πέθανε στα 103 του ο «Ζητιάνος του Θεού» που συγκέντρωνε χρήματα και τα έδινε στις εκκλησίες.
Συγκίνηση- Πέθανε στα 103 του ο «ζητιανος του Θεού».Επαίτης και ο πιο γενναιόδωρος δωρητής της Εκκλησίας της Βουλγαρίας, ο Παππούς Ντόμπρι, αγαπημένος πολλών πιστών, πέθανε χθες Τρίτη 15-2-2018 σε ηλικία 103 ετών, ανακοίνωσε η Ορθόδοξη Εκκλησία της Βουλγαρίας.
Ο Παππούς Ντόμπρι Ντόμπρεφ, το όνομα και το επίθετο του οποίου προέρχονται από τη λέξη «καλοσύνη» και τον οποίο πολλοί Βούλγαροι χαρακτήριζαν άγιο, είχε αφιερωθεί εδώ και δεκαετίες στη συγκέντρωση χρημάτων για την ανακαίνιση εκκλησιών.
Γέροντας – σύμβολο
Με μακριά αχτένιστα λευκά γένια, πάντα ντυμένος μ’ ένα μαύρο μανταρισμένο παλτό, ζητιάνευε κυρίως στον μεγάλο καθεδρικό ναό της Σόφιας Αλέξανδρος Νιέφσκι, στον οποίο είχε δωρίσει περισσότερα από 40.000 λέβα (20.000 ευρώ).
Πολλές μονές και εκκλησίες της χώρας είχαν επιβεβαιώσει πως είχαν δεχθεί ποσά από 2.500 έως 10.000 ευρώ καθεμιά.
Στη χώρα του, όπου η διαφθορά αποτελεί ενδημικό φαινόμενο, ο Παππούς Ντόμπρι έγινε δημοφιλής χάρη στα μέσα ενημέρωσης και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που επαινούσαν την ανιδιοτέλειά του.
Το πορτρέτο του να κρατάει ένα κερί, έργο καλλιτεχνών του γκράφιτι, κοσμεί τον τοίχο ενος δεκαώροφου κτιρίου στην ανατολική Σόφια.