Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2023

Υποσμηναγός Μάριος - Μιχαήλ Τουρούτσικας




"...Πετάω για τον Πατέρα μου που καμαρώνει στην άκρη στο χωράφι όταν περνούν τα μαχητικά μας. Πετάω για το παιδί στη Φλώρινα που περπατάει στο χιόνι να πάει στο σχολειό του. Πετάω για τον Παπά μας που κάνει χιλιόμετρα να κάνει Ανάσταση με τους τσοπαναραίους στο ύψωμα της Παναγιάς.

Πετάω για τον ψαρά που βγήκε 4 το πρωί με την ψαρόβαρκα να φέρει το μεροκάματο στη φαμελιά του, Πετάω για τον δασκαλάκο που πληρώνει από την τσέπη του τις φωτοτυπίες στα Άγραφα της Καρδίτσας. Για αυτούς πετάω.


 Για να μπορούν να κάνουν αυτό που χρόνια κάνουν και να κρατάνε την Πατρίδα μας ζωντανή. Ούτε αυτοί ,ούτε εγώ θα ζητήσω υπερωρίες γιορτές και Κυριακές, γιατί εγώ πετάω για την Πατρίδα μου. Πετάω για τους δικούς μου ανθρώπους, αυτούς που γλεντάνε με την ψυχή τους, ζουν για μια στιγμή και όταν πεθαίνουν ξεπροβοδίζουν τους δικούς τους ανθρώπους με τραγούδια και εύχονται καλήν αντάμωση . Πετάω για την ΕΛΛΑΔΑ."

Υποσμηναγός Μάριος – Μιχαήλ Τουρούτσικας

Έπεσε Υπέρ Πατρίδος την 30η Ιανουαρίου 2023.

ΜΑΛΚΙΔΗΣ: Υποσμηναγός Μάριος - Μιχαήλ Τουρούτσικας (malkidis.blogspot.com)

===========================================================================

=======================================================

Αυτοί είναι οι πιλότοι του μοιραίου Phantom: Νεκρός ο 29χρονος υποσμηναγός – Έρευνες για τον 
31χρονο κυβερνήτη
ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ. - 30 Ιαν 2023 - 



Τριήμερο στρατιωτικό πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις

Θρήνο έχει προκαλέσει στο πανελλήνιο ο τραγικός θάνατος του 29χρονου υποσμηναγού Μάριου – Μιχαήλ Τουρούτσικα, συγκυβερνήτη του Phantom F-4 της Πολεμικής Αεροπορίας που κατέπεσε σήμερα στα ανοιχτά της Ανδραβίδας, κατά την διάρκεια άσκησης.

Την ίδια ώρα, συνεχίζονται οι αγωνιώδεις έρευνες για να εντοπιστεί ο 31χρονος Σμηναγός Ευστάθιος Τσιτλακίδης, κυβερνήτης του μαχητικού αεροσκάφους.

Σε ανακοίνωση του ΓΕΑ: «Τη Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2023 και ώρα 10:30, διθέσιο αεροσκάφος F-4 Phantom II της 338 Μοίρας της 117 Πτέρυγας Μάχης που εκτελούσε εκπαιδευτική πτήση, κατέπεσε στη θαλάσσια περιοχή 25 ναυτικά μίλια νότια του αεροδρομίου Ανδραβίδας, με συνέπεια τον θανάσιμο τραυματισμό του συγκυβερνήτη, Υποσμηναγού (Ι) Μάριου – Μιχαήλ Τουρούτσικα 29 ετών. Συνεχίζονται οι έρευνες για τον κυβερνήτη, Σμηναγό (Ι) Ευστάθιο Τσιτλακίδη, 31 ετών».

Την ίδια ώρα, μετά το τραγικό περιστατικό, με εντολή του Υπουργού Εθνικής Αμύνης Νίκου Παναγιωτόπουλου κηρύσσεται τριήμερο στρατιωτικό πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις, από σήμερα έως τις 2 Φεβρουαρίου 2023.

«Ενώ συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό του κυβερνήτη, εκφράζουμε τη θλίψη και την οδύνη μας για την απώλεια του συγκυβερνήτη μετά τη συντριβή μαχητικού αεροσκάφους κατά τη διάρκεια εκπαιδευτικής δραστηριότητος στην Ανδραβίδα. H σκέψη μας είναι με την οικογένεια του ιπταμένου Υπομηναγού, στην οποία εκφράζουμε τη συμπαράστασή μας και τα ειλικρινή συλλυπητήριά μας» ανέφερε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Σε δηλώσεις του ο πατέρας του αγνοούμενου κυβερνήτη ανέφερε: «Ήρθαν από το επιτελείο της Αεροπορίας εδώ στο σπίτι και μας είπαν ότι ψάχνουν τον γιο μου και τον άλλο πιλότο. Από τη Μονάδα του με ενημέρωσαν πάρα πολύ νωρίς για το τι συνέβη, αλλά τώρα ήρθαν αυτοπροσώπως έξω από την πόρτα μου και μου είπαν ότι κατέπεσε το αεροπλάνο και ότι είναι σε εξέλιξη η έρευνα και για τα δύο παιδιά» ανέφερε στην εκπομπή Live News.

Τα συντρίμμια του αεροσκάφους

Παράλληλα, σύμφωνα με το patrisnews.gr, τα πρώτα συντρίμμια του αεροσκάφους που εντοπίστηκαν σε θαλάσσια περιοχή, μεταφέρθηκαν στο λιμάνι του Κατακόλου από σκάφη του Λιμενικού.