Τρίτη 25 Ιουλίου 2023

Ο Αναστάσιος Αλβανίας απαντά στην προβοκάτσια Βαρθολομαίου-Ελπιδοφόρου

       Γιατί τέτοια εμμονή να εκλέγει το Φανάρι Επισκόπους με βαρύ ποινικό μητρώο;

23 Ιούλ 2023     Άρθρο της Ελένης Παπασταματάκη 

Στην επίσημη Ιστοσελίδα της Ορθόδοξης Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Αλβανίας αναρτήθηκε ένα ανακοινωθέν «Φωτιά για τον Βαρθολομαίο και το Αμερικής Ελπιδοφόρο. Το δίδυμο της συμφοράς…»[1]

Το ανακοινωθέν το οποίο εξέδωσε η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Αλβανίας είναι μία ευθεία αντίδραση και μία ξεκάθαρη καταγγελία για την απόφαση της εκλογής του αρχιμανδρίτη Θεοφάνη (Arjan) Koja ως Βοηθού Επισκόπου για την επιστασία των αλβανόφωνων κοινοτήτων στις ΗΠΑ.

Φρίττουμε διαβάζοντας το ανακοινωθέν για το ποιόν αυτού του αρχιμανδρίτη.

Ποιος είναι ο νέος Επίσκοπος Φιλομηλίου που εξέλεξε ο Βαρθολομαίος και Ελπιδοφόρος

Ο π. Θεοφάνης Κόγια είναι γνωστός στους Ορθοδόξους της Αλβανίας ως πρωτεργάτης σε διχαστικές ενέργειες. 

Γεννήθηκε στα Τίρανα, ενώ η χειροτονία του αργότερα σε διάκονο και πρεσβύτερο έγινε στη Ρουμανία. Επέστρεψε στη χώρα του με σχέδιο να προκαλέσει ταραχές με μια ομάδα υπερεθνικιστών. Έτσι στις 8 Οκτωβρίου του 1995 έκανε το εξής φοβερό, που μόνο από αλλόπιστους έχουμε δει παρόμοιο.

Κατά τη διάρκεια τέλεσης της Θείας Λειτουργίας, εκδίωξε από τον Ιερό Ναό της Παναγίας στο Κάστρο, τους λειτουργούς της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Αλβανίας. Εκεί εγκατέστησε τον Νικόλα Μάρκου, «χειροτονημένο» από σχισματικό επίσκοπο της Εκκλησίας των Σκοπίων, με την ονομασία «Ανεξάρτητη Εθνική Αλβανική Ορθόδοξη Εκκλησία Αγία Μαρία Ελμπασάν». Έκτοτε ο συνεργός του π. Θεοφάνη δεν έπαψε τα εθνικιστικά του κηρύγματα αποκαλώντας την Ορθόδοξη Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Αλβανίας ως ελληνική.

Αφού έσπειρε τον διχασμό στην Τοπική Εκκλησία, ο αρχιμανδρίτης Θεοφάνης, κατέφυγε στις ΗΠΑ όπου εντάχθηκε στη Ρουμανική Εκκλησία. Μέχρι και σήμερα δεν έχει ζητήσει συγγνώμη για τις διασπαστικές του ενέργειες στην Αλβανία.

Στην Αμερική προσπάθησε με κάθε τρόπο να γίνει επίσκοπος. Πρόσφατα επιδίωξε να ενταχθεί στην Ελληνορθόδοξη Εκκλησία της Αμερικής και τα κατάφερε, αφού ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος του υποσχέθηκε προαγωγή εις Επίσκοπον.

Όπερ και εγένετο.

Στις 28 Ιουνίου 2023 συνεδρίασε στο Φανάρι η Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου κατά την οποία έγινε η εκλογή του Αρχιμανδρίτη Θεοφάνη Koja ως Επισκόπου Φιλομηλίου για τις ανάγκες των Αλβανόφωνων Κοινοτήτων του Οικουμενικού Πατριαρχείου στις ΗΠΑ. Η χειροτονία έχει προγραμματιστεί για τις 25 Ιουλίου 2023. [2]

Το ανακοινωθέν της Αυτοκέφαλης Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αλβανίας καταλήγει ως εξής «Η έκπληξη και η απορία είναι διάχυτες στους Ορθοδόξους της Αλβανίας για την απροσδόκητη αυτή εξέλιξη, με την εμμονή του Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Ελπιδοφόρου. Περιοριζόμαστε στην αναγκαία υπενθύμιση των διχαστικών προβλημάτων που προκάλεσε ο Αρχιμανδρίτης Θεοφάνης κατά την εκ των ερειπίων ανασυγκρότηση της μαρτυρικής Εκκλησίας της Αλβανίας».

Μπορούμε όμως να μιλάμε για έκπληξη ή για κάτι αναπάντεχο;

Αντιθέτως! Μάλλον για προκατασκευασμένα αντίποινα μοιάζουν αυτές οι εξελίξεις. Συνηθίζει ο «Φαναριώτης Πάπας» να παίρνει κεφάλια σε όποιον δεν υποτάσσεται και δεν δέχεται τις αποφάσεις του. Όποιες και αν είναι αυτές, αντορθόδοξες, αιρετικές, οικουμενιστικές, παράνομες, αντικανονικές, βλάσφημες.

Αρκεί μονάχα να θυμηθούμε τι κακό έκανε και πού δεν υπάκουσε ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος.

Στις 29 Μαρτίου 2019 ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας έστειλε εκ νέου επιστολή στον Οικουμενικό Πατριάρχη εκφράζοντας την μη κατανόηση και αποδοχή εκ μέρους του, αυτής της απόδοσης Αυτοκεφαλίας στους αχειροτόνητους σχισματικούς της Ουκρανίας. [3]

Σε εκείνο το γράμμα εκθέτει ανεπανόρθωτα την απόφαση του Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως να δεχτεί σε κοινωνία αχειροτόνητους και να αποδώσει Τόμο Αυτοκεφαλίας στην παράνομη δομή της Ουκρανίας. Κάνει θρύψαλα τις δικαιολογίες του Φαναρίου βασιζόμενος στην Εκκλησιαστική Ιστορία και στους Πατέρες, ενώ εκθέτει τα αποτελέσματα της περαιτέρω διάσπασης και του πολέμου που ακολούθησε στην Ουκρανία. Τέλος ρίχνει και ένα ακόμα ράπισμα στην ηγεμονική παρειά του Πατριάρχη λέγοντας «Τον βαθύτατον σεβασμόν και την πηγαίαν ευχαριστίαν προς τον Οικουμενικό Θρόνον… εκφράζομεν επί τρεις δεκαετίες. Πεποίθαμεν, όμως, ότι η γνησία ευγνωμοσύνη δε συνεπάγεται κατάργησιν της κριτικής θεολογικής σκέψεως και της εκκλησιαστικής εμπειρίας ή απεμπόλησιν της ελευθερίας της συνειδησέως…»

Ενώ στις 20 Δεκεμβρίου 2020 σε συνέντευξη που παραχώρησε στον Αλέξη Παπαχελά έλεγε μεταξύ άλλων «Δεν συμφωνώ με αυτούς που αναγνώρισαν την Αυτοκεφαλία. Δεν μπορώ να παραθεωρήσω τις αρχές της Ορθοδοξίας».

Σιγά που θα το άφηνε έτσι αυτό ο π. Βαρθολομαίος. Όσο για τον Ελπιδοφόρο…χρωστούσε μάλλον κάποια χάρη στον μεγάλο αφέντη ως δείγμα μεταμέλειας…