Κυριακή 30 Ιουλίου 2023

Το συμβόλαιο της Toppan για τις νέες ταυτότητες



(σ.σ. Ὅλα γίνονται γιὰ τὸ καλό μας καὶ τὴν ἀσφάλειά μας...)
 
Επεκτάθηκε το συμβόλαιο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη με την Toppan που είχε υπογραφτεί για τα διαβατήρια.
 
  H σύμβαση δεν έγινε γνωστή, παρ’ όλο που έχει υπογραφεί από την προηγούμενη ηγεσία του υπ. Προστασίας του Πολίτη πέρυσι τον χειμώνα και αμέσως μετά την ακύρωση του μεγάλου διαγωνισμού έκδοσης ταυτοτήτων ύψους 515 εκατ. ευρώ (στη 15ετία). Ο διαγωνισμός αυτός είχε προκηρυχθεί το 2019 και ακυρώθηκε τον Σεπτέμβριο του 2022.
 
  Το νέο έργο που ανέλαβε η Toppan Printing στο υπ. Προστασίας του Πολίτη ανέρχεται στο ύψος των 100 εκατ. ευρώ. Έχει διάρκεια μέχρι το 2026 και θεωρείται το ενδιάμεσο έργο (φάση β’), σε αυτό που έχει υλοποιήσει μέχρι σήμερα (φάση α’) και σε αυτό που θα έρθει ως αποτέλεσμα της επαναπροκύρηξης του έργου-μαμούθ των ταυτοτήτων και των διαβατηρίων, ύψους πολλών εκατοντάδων εκατ. ευρώ και με διάρκεια τουλάχιστον μιας δεκαετίας (φάση γ’).
 
  Η αιτία που οδήγησε την προηγούμενη ηγεσία του υπ. Προστασίας του Πολίτη στην ανάθεση της ενδιάμεσης σύμβασης είναι οι αφόρητες πιέσεις των εταίρων μας η Ελλάδα να αποκτήσει ένα περισσότερο ασφαλές σύστημα έκδοσης αστυνομικών ταυτοτήτων. Το υφιστάμενο σύστημα με τις πλαστικοποιημένες χάρτινες ταυτότητες θεωρείται τελείως αναξιόπιστο και αντικείμενο εύκολης πλαστογράφησης.
 
  Πρέπει να σημειωθεί ότι οι εταίροι μας δεν ενδιαφέρονται για το είδος των νομιμοποιητικών εγγράφων που αξιοποιούμε εσωτερικά στη χώρα. Αυτό που τους ενδιαφέρει είναι τα νομιμοποιητικά έγγραφα που προκύπτουν από τις ταυτότητες και ειδικά τα διαβατήρια που εκδίδουν οι ελληνικές Αρχές. Αυτό συμβαίνει επειδή η έκδοση του διαβατηρίου βασίζεται αποκλειστικά στο γνωστό Αστυνομικό Δελτίο Ταυτότητας (ΑΔΤ).
 
  Με άλλα λόγια, ένας παράνομος μπορεί να κατέχει γνήσιο ελληνικό διαβατήριο, το οποίο όμως προήλθε από πλαστή ταυτότητα. Το τελευταίο δεν μπορούν να το ελέγξουν οι Αρχές ασφαλείας μιας άλλης χώρας και επειδή τα κρούσματα ήταν πολλά, οι πιέσεις ήταν μεγάλες. Το τελευταίο δεν μπορούν να το ελέγξουν οι Αρχές ασφαλείας μιας άλλης χώρας και επειδή τα κρούσματα ήταν πολλά, οι πιέσεις ήταν μεγάλες. Πρακτικά, η Ελλάδα και η κυβέρνηση έλαβαν διορία από τις ΗΠΑ μέχρι την άνοιξη του 2026 -συγκεκριμένα τον Απρίλιο του 2026- να εκσυγχρονίσουν την έκδοση των ταυτοτήτων.
 
  Οι νέες ταυτότητες που θα εκδοθούν θα είναι πιο ασφαλείς. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η έκδοση των νέων ταυτοτήτων δεν θα αλλάξει το κόστος έκδοσης για τον πολίτη, το οποίο θα παραμείνει στα 10 ευρώ. Μάλιστα, λέγεται ότι για τα μέλη πολύτεκνων οικογενειών συμβολικά θα μειωθεί στο μισό. Το ίδιο ισχύει και για την έκδοση των διαβατηρίων. Οι νέες ταυτότητες δεν θα ισχύουν εφ’ όρου ζωής, αλλά -όπως ισχύει και στα διαβατήρια- για μια 10ετία.
 
  Αξίζει να σημειωθεί ότι η νέα σύμβαση της Toppan πηγαινοερχόταν για περισσότερους από έξι μήνες στα διάφορα υπουργεία. Τώρα η πολιτική εντολή που έχει δοθεί είναι η πρώτη ταυτότητα να τυπωθεί και να παρουσιαστεί από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στην 87η ΔΕΘ, ήτοι στις 9 Σεπτεμβρίου 2023.
 
«Πᾶνος»