Το Νομικό Τμήμα της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας τονίζει ότι το νομοσχέδιο υπ’ αριθ. 8371 παραβιάζει το δικαίωμα στην ελευθερία της θρησκείας των Ουκρανών πολιτών που ανήκουν στο UOC.
Το νομοσχέδιο αριθ. 8371, που εγκρίθηκε από το Verkhovna Rada σε πρώτη ανάγνωση, με στόχο την απαγόρευση της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, δεν συμμορφώνεται με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και το Σύνταγμα της Ουκρανίας, δήλωσαν στο Νομικό Τμήμα της UOC.
Το σχόλιο του Νομικού Τμήματος τονίζει ότι για την τελική έγκριση αυτού του εγγράφου πρέπει να περάσει σε δεύτερη ανάγνωση, «επομένως παραμένει νομοσχέδιο και πρέπει να οριστικοποιηθεί, καθώς παραβιάζει το δικαίωμα στη θρησκευτική ελευθερία και περιέχει σημαντικές ελλείψεις στη νομική τεχνολογία».
«Το νομοσχέδιο αριθ. 8371, που, όπως σημειώθηκε, απαγορεύει τις δραστηριότητες θρησκευτικών οργανώσεων που συνδέονται με το επιτιθέμενο κράτος, στοχεύει ουσιαστικά στην απαγόρευση της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και παραβιάζει το δικαίωμα στην ελευθερία της θρησκείας των Ουκρανών πολιτών που ανήκουν στο UOC, – τονίζουν οι δικηγόροι. – Το ίδιο το σχέδιο νόμου δεν μιλάει για την UOC, αλλά η προέλευσή του (η απόφαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας σχετικά με την UOC), τα μέσα ενημέρωσης και η πολιτική υποστήριξη δείχνουν ότι αυτός ο νόμος θα εφαρμοστεί στην UOC, η οποία είναι στην πραγματικότητα αυτόνομη και ανεξάρτητη Εκκλησία, και σκόπιμα προσπαθούν να την περάσουν σαν να ανήκει στη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία και τους κληρικούς και τους πιστούς, που είναι πολίτες της Ουκρανίας, να ταξινομήσουν ως πράκτορες της Ρωσικής Ομοσπονδίας».
Το Νομικό Τμήμα επισημαίνει ότι για να δικαιολογήσουν την ανάγκη ψήφισης του νομοσχεδίου, οι εμπνευστές του αναφέρονται σε «θρησκευτική εξέταση», που δεν έχει καν νομική φύση (παράγραφος 3 του άρθρου 5 της «εξέτασης») και σε ποινικές διαδικασίες κατά εκπροσώπων της UOC που φέρεται να αποτελούν απειλή για την εθνική ασφάλεια.
«Στην πραγματικότητα, αυτό το νομοσχέδιο δεν συμμορφώνεται με τη Σύμβαση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και το Σύνταγμα της Ουκρανίας (άρθρο 35), καθώς κανένα από αυτά τα έγγραφα δεν προβλέπει τη δυνατότητα απαγόρευσης του δικαιώματος της θρησκευτικής ελευθερίας. Ένα τέτοιο δικαίωμα μπορεί να περιοριστεί μόνο και μόνο προς το συμφέρον της προστασίας της δημόσιας τάξης, της υγείας και των ηθών του πληθυσμού ή της προστασίας των δικαιωμάτων και ελευθεριών άλλων ανθρώπων», εξηγούν οι δικηγόροι.
Τονίζουν ότι ούτε η «θρησκευτική πραγματογνωμοσύνη» ούτε η ποινική διαδικασία που αναφέρουν οι συντάκτες του έργου «δεν αποτελούν τη βάση όχι μόνο για την απαγόρευση, αλλά και για τον περιορισμό του δικαιώματος στη θρησκευτική ελευθερία».
Σύμφωνα με δικηγόρους, η ψήφιση του νομοσχεδίου θα υποδηλώνει περιφρόνηση των «ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών, για τα οποία αγωνίζεται και το κράτος μας».
Όπως ανέφερε η ΕΟΔ, ο βουλευτής Artem Dmitruk είπε ότι η απαγόρευση της UOC είναι επωφελής για τον Πούτιν και όσοι ψήφισαν υπέρ του νομοσχεδίου υπ’ αριθμ. 8371 εργάζονται εναντίον της Ουκρανίας, αντί να ενωθούν στον πόλεμο.
spzh.news