Δευτέρα 23 Οκτωβρίου 2023

Ούτε Θεό-κλητος ούτε Δημό-κλητος ο χειροτονηθείς π. Εἰρηναίος Λαφτσῆς ομολόγησε στον χειροτονητήριο λόγο του "...αν δεν με είχατε εσείς επιλέξει και προτείνει για την Μητρόπολη Φλωρίνης δεν θα ήμουν τώρα εδώ..." Δεσπότης κατά παραγγελία, καρπός αντικανονικής συμφωνίας Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου, Καλαμαριάς Ιουστίνου και του Αλεξανδρουπόλεως Ανθίμου.

 

  " Φωτιά άναψε η Ιερά Σύνοδος στη Μητρόπολη Φλωρίνης. 

   Αγνόησε προκλητικά την Ειρηνική Επιστολή - Έκκληση των Πιστών που πρότειναν το "Τριπρόσωπο" με την εκλογή του δοτού -φυτευτού αρχμ. κ. Ειρηναίου Λαφτσή από την Αλεξανδρούπολη.  ΕΔΩ


Βασίλης Κερμενιώτης: Θα αυτοεξευτελιστεί η Σύνοδος αν επαληθεύσει το σκοτεινό παρασκήνιο που αποκάλυψε η εφημερίδα «Εκκλησιαστική αλήθεια»! ΕΔΩ


Η Χειροτονία του νέου Μητροπολίτη Φλωρίνης Ειρηναίου (ΦΩΤΟ)


Μητρόπολη Αθηνών | Θάνος Θανόπουλος


Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια τελέστηκε σήμερα, Κυριακή 22 Οκτωβρίου 2023 η χειροτονία του νέου Μητροπολίτη Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας κ. Ειρηναίου στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό των Αθηνών.

Στην Θεία Λειτουργία και στην χειροτονία του νέου Μητροπολίτη Φλωρίνης προεξήρχε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος.

Επίσης συλλειτούργησαν οι Μητροπολίτες, Διδυμότειχου Δαμασκηνός, Ξάνθης Παντελεήμων, Κοζάνης Παύλος, Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος, Μαρωνείας Παντελεήμων, Γρεβενών Δαβίδ, Καλαμαριάς Ιουστίνος και Παραμυθίας Σεραπίων.

Να αναφερθεί ότι στο ιερό παρέστησαν συμπροσευχόμενοι οι Μητροπολίτες, Μεσσηνίας Χρυσόστομος, Κορίνθου Διονύσιος, Κιλκισίου Βαρθολομαίος και Θεσσαλονίκης Φιλόθεος.

Ακόμη στην Θεία Λειτουργία παρέστησαν εκπρόσωποι του Κοινοβουλίου, ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Α. Χουδελούδης, τοπικοί άρχοντες, κληρικοί της Ιεράς Μητροπόλεως Φλωρίνης, Μοναχές και πλήθος πιστών.

Στον Χειροτονητήριο Λόγο του ο νέος Μητροπολίτης Φλώρίνης κ. Ειρηναίος μεταξύ άλλων ανέφερε: «Ιδιαιτέρως, με συγκινεί το γεγονός ότι εξελέγην και χειροτονούμαι Επίσκοπος και Μητροπολίτης της Ιεράς Μητροπόλεως Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας, στην πολυβασανισμένη Μακεδονία μας και διαδέχομαι δύο μεγάλους επισκόπους. Τον θρυλικό κυρό Αυγουστίνο και τον αγιοπνευματικά χαριτωμένο κ. Θεόκλητο, των οποίων, του μεν πρώτου την πρεσβεία επικαλούμαι, του δε δευτέρου την ευχή και τη στήριξη επιζητώ».

«Την ιερή αυτή στιγμή την οφείλω σε Σας· αν δεν με είχατε Εσείς επιλέξει και προτείνει για την Μητρόπολη Φλωρίνης δεν θα ήμουν τώρα εδώ. Γι’ αυτό και με όλη την πνοή μου ευγνωμόνως Σας ευχαριστώ. Προσεύχομαι σεμνά, ώστε η ταπείνωσή Σας, η ειρήνη Σας, η σωφροσύνη Σας, η αγάπη Σας, το εκκλησιαστικό φρόνημά Σας να είναι για μένα και την αρχιερατική μου πορεία ένα διαρκές μάθημα» - πρόσθεσε σε άλλο σημείο ο Μητροπολίτης Φλωρίνης.

Απευθυνόμενος στο νέο Μητροπολίτη ο Αρχιεπίσκοπος μεταξύ άλλων τόνισε: «Καλείσαι να αναλάβεις μία μητρόπολη ακριτική. Η Φλώρινα είναι μια πόλη - γέφυρα, που ενώνει την χώρα μας με τους γειτονικούς λαούς».

«Η επαρχία που σου έλαχε είναι από κάθε άποψη ξεχωριστή. Αναλαμβάνεις μία Μητρόπολη που τον περασμένο αιώνα ήρθε στο προσκήνιο εξαιτίας της δράσης του αείμνηστου Μητροπολίτη Αυγουστίνου Καντιώτη. Θυμίζω μόνο ότι κατά τη διάρκεια του δεύτερου παγκοσμίου πολέμου και του Εμφυλίου πραγματοποιούσε περίπου στα 3.000 συσσίτια καθημερινώς» - πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο Αρχιεπίσκοπος.

Σε άλλο σημείο ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε και στον Μητροπολίτη Θεόκλητο υπογραμμίζοντας, ότι διαδέχεται έναν άνθρωπο που διακρίθηκε για την ευγένεια, το ήθος και την στοργική του μέριμνα.

«Η Ιερά Σύνοδος σου αναθέτει αυτό το μεγάλο λειτούργημα του Επισκόπου. Αυτό το λειτούργημα δεν έχει κοσμικό υπόβαθρο αλλά θεολογικό» πρόσθεσε ο κ. Ιερώνυμος.

Ο Μακαριώτατος σε άλλο σημείο ανέφερε: «Οι πιστοί της περιοχής σου χαρακτηρίζονται από μία θρησκευτική ευαισθησία. Τα θρησκευτικά τους ενδιαφέροντα είναι έντονα. Αυτήν την πραγματικότητα καλείσαι να αξιοποιήσεις και να συνεκτιμήσεις. Καλείσαι να διαποιμάνεις τους πιστούς της ακριτικής αυτής επαρχίας με διάκριση με αγάπη και ταπείνωση».

«Πιστεύω ότι η πολυετής εμπειρία σου σε ευθυνοφόρες θέσεις της Ιεράς Μητροπόλεως Αλεξανδρουπόλεως θα σε βοηθήσει στο νέο αρχιερατικό σου ξεκίνημα» - συμπλήρωσε κλείνοντας ο Αρχιεπίσκοπος.


ΠΗΓΗ: https://www.romfea.gr/epikairotita-xronika/59509-i-xeirotonia-tou-neou-mitropoliti-florinis-eirinaiou-foto

 ΕΝΑ «ΠΡΩΤΟ ΜΗΝΥΜΑ» ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΤΕΡΑ ΜΑΣ ΑΥΓΟΥΣΤΙΝΟ ΚΑΝΤΙΩΤΗ (agonasax.blogspot.com)

 Φωτιά άναψε η Ιερά Σύνοδος στη Μητρόπολη Φλωρίνης. Αγνόησε προκλητικά την Ειρηνική Επιστολή - Έκκληση των Πιστών που πρότειναν το "Τριπρόσωπο" με την εκλογή του δοτού -φυτευτού αρχμ. κ. Ειρηναίου Λαφτσή από την Αλεξανδρούπολη. Διαμηνύουν : Τον υποψήφιο αρχιμανδρίτη δεν τον γνωρίζουμε, δεν θα τον υποδεχθούμε ως νυμφίο. (agonasax.blogspot.com)

 Βασίλης Κερμενιώτης: Θα αυτοεξευτελιστεί η Σύνοδος αν επαληθεύσει το σκοτεινό παρασκήνιο που αποκάλυψε η εφημερίδα «Εκκλησιαστική αλήθεια»! (agonasax.blogspot.com)

 Ανοιχτή επιστολή πιστών της Ι. Μητροπόλεως Φλωρίνης: Επείγουσα επιστολή προς την Ιερά Σύνοδο. Προτείνουμε τρεις άξιους αρχιμανδρίτες για νέο μητροπολίτη Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας. (agonasax.blogspot.com)