Τρίτη 17 Οκτωβρίου 2023

Διωγμός Ουκρανικής Εκκλησίας: Ο ομολογητής Μητροπολίτης Μπάντσεν Λογγίνος οδηγείται στο δικαστήριο

 εικόνα άρθρου: Διωγμός Ουκρανικής Εκκλησίας: Ο ομολογητής Μητροπολίτης Μπάντσεν Λογγίνος οδηγείται στο δικαστήριο

28 Σεπ 2023
Αν και επίσημα αναγνωρίζεται ως Ήρωας της Ουκρανίας για τις προσπάθειές του να βοηθήσει εκατοντάδες ορφανά, το κράτος τον θεωρεί πλέον εχθρό
Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr

Ένας από τους πιο αγαπητούς Ιεράρχες της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, ο Μητροπολίτης Μπάντσεν, Λογγίνος, ανακοίνωσε ότι η κρατική έρευνα εναντίον του ολοκληρώθηκε και ότι η υπόθεση τώρα θα οδηγηθεί στα δικαστήρια [1].

Αν και επίσημα αναγνωρίζεται ως Ήρωας της Ουκρανίας για τις προσπάθειές του να βοηθήσει εκατοντάδες ορφανά, το κράτος τον θεωρεί πλέον εχθρό επειδή παραμένει πιστός στην κανονική Ουκρανική Εκκλησία και τον Μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας, Ονούφριο [2].

Κατηγορείται για «υποκίνηση θρησκευτικής έχθρας», η ίδια ψεύτικη κατηγορία που ασκείται εναντίον διαφόρων Ιεραρχών της διωκόμενης και μαρτυρικής Ουκρανικής Εκκλησίας.

Ομολογία πίστεως: «Το πιο σημαντικό είναι ότι υποφέρουμε για την πίστη μας!» 

Ο σεβάσμιος Ιεράρχης παρέδωσε ένα παράδειγμα κρυστάλλινου ήθους, αγνής πίστης και φλογερής ομολογίας, εν μέσω του διωγμού που ασκείται από το νεο-ναζιστικό καθεστώς Ζελένσκι και το παρα-εκκλησιαστικό μόρφωμα των σχισματικών της Ουκρανίας.

Μέσω βίντεο που αναρτήθηκε στο YouTube την 11η Σεπτεμβρίου [3], ο Μητροπολίτης Λογγίνος ανακοίνωσε ότι έλαβε το κατηγορητήριο και η υπόθεσή του στάλθηκε στο δικαστήριο για την περαιτέρω δίκη. Επιπλέον:

α) Χαρακτήρισε ως χαρά τη δίωξη και τις ταλαιπωρίες που υφίσταται για λόγους πίστεως:

«Σήμερα υπάρχει μεγάλη χαρά όταν γεύεσαι αυτές τις πικρές δίκες… Αν πάω φυλακή, δεν με νοιάζει, γιατί το πιο σημαντικό είναι ότι υποφέρουμε για την πίστη μας. […]
Λέω ότι είναι χαρά όταν γεύεσαι κάτι από αυτές τις πικρές δίκες ή τη φυλακή – δεν με νοιάζει τι θα γίνει. Το πιο σημαντικό είναι ότι υποφέρουμε για την πίστη μας! Για την Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία μας».

β) Κάλεσε όλους τους πιστούς στην Ουκρανία να «παραμείνουν πιστοί στον Κύριο Θεό», παρά τις διώξεις και τις φυλακίσεις: 

«Ό,τι κι αν μας κάνουν! Όποια δίωξη κι αν υπάρχει! Αφήστε τους να μας κλείσουν στις φυλακές, αφήστε τους να κάνουν ό,τι θέλουν, είναι ντροπή […]».

γ) Προέτρεψε τους πιστούς να έχουν πίστη και ελπίδα, σημειώνοντας ότι οι ενορίτες της Ουκρανικής Εκκλησίας είναι οι πιο δυνατοί, γιατί παρέμειναν στον Χριστό, και όχι στην εξαπάτηση και στην ψεύτικη εκκλησία [των σχισματικών της Ουκρανίας]:

«Οι Άγιοι Πατέρες μας προετοίμασαν για αυτές τις στιγμές… Λυπάμαι όμως για εκείνους τους ανθρώπους που δεν ξέρουν τι κάνουν! Όταν κλείνουν την Εκκλησία, όταν μας αρπάζουν το ιερό, όταν χλευάζουν ηλικιωμένους επισκόπους – τους δικάζουν, τους κλείνουν στις φυλακές – νομίζω ότι αυτό αποτελεί μεγάλη ντροπή για την Ουκρανία».

δ) Εξέφρασε την ακλόνητη πίστη του στο Θεό και την κανονική Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία:

«Θα παραμείνουμε πιστοί στον Κύριο Θεό, πρώτον, γιατί δεν έχω τίποτα μεγαλύτερο από τον Θεό! Ούτε σε αυτή τη ζωή, ούτε στην άλλη! Σκύβω το κεφάλι μου ενώπιον του Κυρίου, ζητώντας το έλεός Του για ολόκληρο τον ουκρανικό λαό! Παραμένω πιστός στην Εκκλησία μου – την κανονική Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία! Παραμένω πιστός στον Μακαριώτατο Ονούφριο, αγαπητό στην καρδιά και την ψυχή μου! Και παραμένω πιστός στην Πατρίδα μου, την Ουκρανία μου».

ε) Παρά τις άδικες διώξεις και το άνομο διωγμό, ζήτησε από το Θεό συγχώρεση για όλους τους ανθρώπους:

«Σήμερα υπάρχει μίσος, και δεν μπορούν να μας ανεχτούν, και κάθε μέρα μας μαλώνουν και μας προσβάλλουν, κι εμείς σιωπούμε, και δεν έχουμε μηνύσει κανέναν! Ζητάμε από τον Θεό συγχώρεση για όλους τους ανθρώπους!»

Επιδείνωση της υγείας εν μέσω ανακρίσεων – Προσβολές κατά τη διάρκεια της έρευνας και η ανιδιοτελής αγάπη

Η δίωξη του Μητροπολίτη Μπάντσεν Λογγίνου ξεκίνησε την 19η Μαΐου 2023, καθώς έλαβε κλήτευση για ανάκριση στο τοπικό αστυνομικό τμήμα [4].

Δύο μήνες αργότερα, την 21η Ιουλίου 2023, υπέστη σοβαρό εγκεφαλικό και νοσηλεύτηκε [5]. Η Ι. Μητρόπολη Chernivtsi και Bukovina με ανακοίνωσή της υπογράμμισε ότι ο Μητροπολίτης Λογγίνος «υπέστη σοβαρό εγκεφαλικό λόγω ηθικής έντασης ως αποτέλεσμα της δίωξης από τις ουκρανικές αρχές». 

Σύμφωνα με δημοσίευμα του ιστολογίου Orthodox Christianity και τα δύο του χέρια είχαν παραλύσει προσωρινά αλλά ανέκτησαν τη λειτουργία τους, ενώ το πόδι του εξακολουθούσε να βρίσκεται σε κακή κατάσταση.

Την 11η Σεπτεμβρίου 2023, κατά το μήνυμα του προς τους πιστούς, ο Ιεράρχης ανέφερε ότι αισθανόταν άσχημα μετά το εγκεφαλικό, ότι ακόμη δεν έχει αναρρώσει πλήρως, και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στους γιατρούς που τον βοήθησαν.

Ταυτόχρονα, δίνοντας ένα συγκινητικό παράδειγμα συγχώρεσης και ανιδιοτελούς αγάπης, υπογράμμισε ότι δεν κρατάει κακία σε κανένα, και ότι παρά τις προσβολές που συνέβησαν κατά τη διάρκεια της έρευνας, τα έχει ξεχάσει όλα:

«Δεν κρατάω κακία σε κανένα! Σήμερα κατάφερα να ξεχάσω τα πάντα! Οποιαδήποτε προσβολή συνέβη κατά τη διάρκεια της έρευνας! Μερικές φορές είναι δύσκολο. Σήμερα όμως τα ξέχασα όλα, αγκάλιασα τον ανακριτή μου, τον εισαγγελέα, τους είπα: δεν θα σας συμβεί τίποτα, μην φοβάστε τίποτα, κάνετε αυτό που σας υπαγορεύτηκε, σας αγαπώ, σας ευλογώ, και ο Κύριος ο Θεός να σας προστατεύει πάντα!»

Πατέρας εκατοντάδων ορφανών – Βίντεο έκκληση των παιδιών προς τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι

Ο Μητροπολίτης Μπάντσεν Λογγίνος είναι γνωστός ως πατέρας εκατοντάδων ορφανών (δείτε σχετικά την αποκαλυπτική ταινία με τίτλο «Το φρούριο» [6]). 

Το 2008 του απονεμήθηκε ο τίτλος του «Ήρωα της Ουκρανίας» για το σπουδαίο του φιλανθρωπικό έργο, έχοντας σε φροντίδα ορφανοτροφείο με 400 ορφανά από τα οποία πολλά είναι με ειδικές ανάγκες, και ένα νοσοκομείο με παιδιά με AIDS από τα οποία μερικά θεραπεύτηκαν με θαυμαστό τρόπο μετά από την συμμετοχή τους στις Θείες ακολουθίες και την προσωπική προσευχή του Μητροπολίτη [7]. 

Την 6η Ιουνίου 2023, τα υιοθετημένα παιδιά του Μητροπολίτη Λογγίνου, τα περισσότερα από τα οποία είναι ανάπηρα, έστειλαν βιντεοσκοπημένο μήνυμα προς τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, κάνοντας έκκληση να σταματήσει τις καταστολές εναντίον του πατέρα τους [8]. 

«Εμείς, τα παιδιά ενός σπουδαίου ανθρώπου, του Μητροπολίτη Μπάντσεν Λογγίνου, απευθύνουμε έκκληση σε εσάς με ένα μεγάλο αίτημα – σώστε τον πατέρα μας, μην τον δικάζετε. Γιατί ο μπαμπάς μας κάνει πολύ καλές πράξεις για εμάς. Μας ταΐζει, μας δίνει νερό, μας δίνει όλα όσα χρειαζόμαστε. Και το πιο σημαντικό, μας δίνει αγάπη. Μας διδάσκει να αγαπάμε και τον Θεό και τους ανθρώπους και την πατρίδα μας την Ουκρανία», ανέφερε ένας από τους γιους του Μητροπολίτη.

«Σας υποκλινόμαστε και ζητάμε, παρακαλούμε – αφήστε ήσυχο τον μπαμπά μας. Τον αγαπάμε. Για εμάς είναι προστασία, υποστήριξη, αγάπη. Είναι ό,τι πιο πολύτιμο έχουμε σε αυτή τη ζωή. Έχουμε σωματικά μειονεκτήματα, αλλά νιώθουμε πολύ καλά μαζί του», πρόσθεσε.

Την 11η Σεπτεμβρίου 2023, ο σεβάσμιος Μητροπολίτης Λογγίνος, εν μέσω της άνομης και χρονοβόρας δίωξης εξέφρασε την αγωνία του για την φροντίδα των παιδιών του και τις προετοιμασίες που πρέπει να γίνουν για αυτά εν όψει του χειμώνα, αποστέλλοντας ταυτόχρονα ένα απαράμιλλο μήνυμα αγάπης και συγχώρεσης:

«Προσευχήσου για μένα για να μπορέσω να περάσω όλες τις δοκιμασίες, δεν ξέρω για λόγους υγείας τι θα γίνει… Μου παίρνουν πολύ χρόνο, που πρέπει να δώσω στα παιδιά, κατά τη διάρκεια του οποίου πρέπει να κάνω κάτι, προετοιμασία για χειμώνα… Ενώ εγώ θα αναγκαστώ να πηγαίνω στα δικαστήρια! Αλλά αν ο Κύριος έβαλε αυτόν τον Σταυρό πάνω μου, σημαίνει ότι ο Κύριος με αγαπά! Ο Κύριος σας αγαπάει επίσης! Και πρέπει να αγαπάμε τους διώκτες μας!».

https://katanixi.gr/diogmos-oykranikis-ekklisias-o-omologitis-mitropolitis-mpantsen-logginos-odigeitai-sto-dikastirio

Δείτε σχετικά:

– Σέρνουν στην αστυνομία για απολογία τον αγωνιστή Επίσκοπο Ζαπορόζιε Λουκά- ήταν θέμα χρόνου
– Διωγμός Ουκρανικής Εκκλησίας: Πενταετής φυλάκιση στον Μητροπολίτη Τούλτσιν και Μπρατσλάφ, Ιωνάθαν
– Διωγμός της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας: Φυλάκιση του Ομολογητή Καθηγουμένου της Λαύρας του Κιέβου