Τρίτη 27 Αυγούστου 2024

Η Εκκλησία της Αλβανίας Καταδικάζει τον Νόμο Ζελένσκι 8371: Στήριξη στην Κανονική Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας

 

 Η Εκκλησία της Αλβανίας εξέφρασε για άλλη μία φορά τη στήριξή της στην Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία που υπάγεται στο Πατριαρχείο Μόσχας και βρίσκεται υπό την ηγεσία του Μητροπολίτη Ονουφρίου.


Του Γιάννη Παπανικολάου – ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ

Αυτή τη φορά, η δήλωση στήριξης ήρθε ως απάντηση στην ψήφιση του νομοσχεδίου 8371 από το ουκρανικό κοινοβούλιο, το οποίο θεωρείται ότι επιδεινώνει τις ήδη υπάρχουσες εντάσεις και διώξεις κατά της κανονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Ουκρανία.

Στην ανακοίνωσή της, η Εκκλησία της Αλβανίας καταδικάζει το νέο νόμο, χαρακτηρίζοντάς τον ως εργαλείο διωγμού κατά της κανονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Ουκρανία, και εκφράζει τη συμπαράστασή της προς τους πιστούς που πλήττονται από αυτόν.

Η Εκκλησία αναφέρει ότι θεωρεί τον νόμο 8371 ως μια κατάφωρη παραβίαση της θρησκευτικής ελευθερίας και μια προσπάθεια διάλυσης της κανονικής Εκκλησίας, που έχει οδηγήσει σε διώξεις, φυλακίσεις και άλλες βίαιες ενέργειες κατά των μελών της.

Ο νόμος 8371, ο οποίος ψηφίστηκε στις 24 Αυγούστου 2024, έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις εντός και εκτός της Ουκρανίας. Σύμφωνα με τις διατάξεις του, επιβάλλονται αυστηροί περιορισμοί και έλεγχοι στη λειτουργία των θρησκευτικών οργανώσεων που συνδέονται με ξένες δυνάμεις, και ειδικότερα με το Πατριαρχείο Μόσχας, το οποίο θεωρείται ότι έχει στενούς δεσμούς με τη Ρωσική Ομοσπονδία, η οποία βρίσκεται σε πόλεμο με την Ουκρανία.

Ο νόμος, όπως τον ερμηνεύουν οι επικριτές του, στοχεύει ουσιαστικά στην κατάργηση της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας (Πατριαρχείο Μόσχας), κάτι που έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από θρησκευτικούς ηγέτες και πιστούς.

Η Εκκλησία της Αλβανίας στην ανακοίνωσή της τονίζει ότι τέτοιες διώξεις, φυλακίσεις, και κατασχέσεις εκκλησιαστικών περιουσιών αποτελούν σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και είναι αδιανόητο να επιβάλλονται από δημοκρατικά εκλεγμένα νομοθετικά σώματα. Το γεγονός ότι ένας τέτοιος νόμος εγκρίθηκε από το κοινοβούλιο μιας χώρας που βρίσκεται στη διαδικασία ενσωμάτωσης με τις δυτικές δημοκρατικές αξίες εγείρει σημαντικά ερωτήματα σχετικά με τον σεβασμό των θρησκευτικών ελευθεριών και των δικαιωμάτων των θρησκευτικών μειονοτήτων στην Ουκρανία.

Η Εκκλησία της Αλβανίας υπογραμμίζει επίσης την πνευματική και ηθική της υποστήριξη προς τους Ουκρανούς πιστούς, επισκόπους, ιερείς, μοναχούς και μοναχές που παραμένουν πιστοί στην κανονική Ορθόδοξη Εκκλησία υπό τον Μητροπολίτη Ονουφριο. Σύμφωνα με την Εκκλησία της Αλβανίας, οι πιστοί αυτοί υφίστανται αδικαιολόγητες πιέσεις και διώξεις εξαιτίας της πίστης τους και της εκκλησιαστικής τους ταυτότητας, κάτι που αντίκειται στις αρχές της θρησκευτικής ελευθερίας και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.

Αναφερόμενη στα λόγια του Αποστόλου Παύλου, η Εκκλησία της Αλβανίας δηλώνει ότι «συμπάσχει» με τους Ουκρανούς ορθόδοξους πιστούς που διώκονται, και εκφράζει την ελπίδα για την κατάπαυση των αιματηρών συγκρούσεων στην Ουκρανία, την κατάργηση του νέου νόμου και την επικράτηση της ειρήνης και της ενότητας εντός της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Η Εκκλησία της Αλβανίας τονίζει ότι η ενότητα της Ορθοδοξίας είναι απαραίτητη για την παγκόσμια μαρτυρία της, και καλεί σε προσευχή για την επαναφορά της ειρήνης και της ενότητας.

Η δήλωση αυτή της Εκκλησίας της Αλβανίας αντικατοπτρίζει τις ευρύτερες ανησυχίες που υπάρχουν στους κόλπους της Ορθοδοξίας σχετικά με τις εντάσεις που έχουν δημιουργηθεί από τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις συνέπειες που αυτός έχει στις εκκλησιαστικές σχέσεις. Η στήριξη προς την κανονική Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία από άλλες Ορθόδοξες Εκκλησίες, όπως αυτή της Αλβανίας, αποτελεί ένα σημαντικό βήμα στην προσπάθεια να αντιμετωπιστούν οι διώξεις και να προωθηθεί η ειρήνη.

Η ανακοίνωση της Εκκλησίας της Αλβανίας δεν είναι απλώς μια πράξη στήριξης, αλλά και μια έκκληση για σεβασμό των θρησκευτικών ελευθεριών και για την άρση των διώξεων κατά των Ορθόδοξων πιστών στην Ουκρανία. Η στάση της Εκκλησίας της Αλβανίας δείχνει την αλληλεγγύη της προς τους διωκόμενους πιστούς και την προσήλωσή της στις αρχές της θρησκευτικής ελευθερίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η υπόθεση αυτή αναδεικνύει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ορθοδοξία στην Ουκρανία και τις επιπτώσεις της γεωπολιτικής έντασης στη θρησκευτική ζωή. Οι εξελίξεις στην Ουκρανία παρακολουθούνται στενά από τον ορθόδοξο κόσμο, και η έκβαση αυτής της κρίσης θα έχει σημαντικές επιπτώσεις για τις σχέσεις μεταξύ των Ορθόδοξων Εκκλησιών παγκοσμίως.