Δευτέρα 26 Αυγούστου 2024

Σαράντος Καργάκος: «Σήμερα λέμε να ΄τανε το ΄21, γιατί νοσταλγούμε τους ήρωες επειδή βλέπουμε γύρω μας νάνους»


 Ήταν Δευτέρα 14/01/2019, όταν έφυγε από τη ζωή ο ιστορικός, φιλόλογος και συγγραφέας Σαράντος Καργάκος. 

Ακολουθούν δεκατρείς φράσεις του για την σημερινή Ελλάδα,έτσι όπως εμείς οι ανάξιοι απόγονοι των ενδόξων προγόνων μας, ψήφο ψήφο,την καταντήσαμε....

1. «Η χώρα μας σήμερα κατοικείται από ανθρώπους που είναι άψυχοι και αν τολμήσεις να πεις το όνομα Πατρίδα ή τη λέξη Έθνος, χαρακτηρίζεσαι εθνικιστής από κάποια τσόφλια της δημοσιογραφίας και της υποκουλτούρας».

2. «Το να λες σήμερα στην Ελλάδα ότι είσαι Έλληνας κάνει κακό στην υγεία και στη σταδιοδρομία. Δεν διαπρέπουν οι απόγονοι του Λεωνίδα αλλά του Εφιάλτη και του Νενέκου».

3. «Σήμερα στην Ελλάδα μπορείς να βρεις τα πάντα, εκτός από Ελλάδα. Η Ελλάς τελεί υπό εξορίαν στη χώρα της. Οι ξένοι ακούν Ελλάδα και Ελλάδα δεν βλέπουν. Αν δεν είχαμε τα αρχαία μνημεία και τα πολυάριθμα μουσεία ο ξένος επισκέπτης θα ένοιωθε ότι βρίσκεται σε κάποια άλλη χώρα με απροσδιόριστο εθνικό και γλωσσικό χρώμα».

4. «Σήμερα λέμε να ΄τανε το ΄21, γιατί νοσταλγούμε τους ήρωες επειδή βλέπουμε γύρω μας νάνους».

5. «Ζούμε την εποχή εκπούστευσης και εκπουτάνευσης του Έθνους. Σπεκουλαδόροι και κίναιδοι διευθύνουν τη χώρα μας».

6. «Η Ελλάδα είναι το πειραματόζωο της παγκοσμιοποίησης με την εξαφάνιση της γλώσσας και της ιστορίας της».

7. «Η Ελλάδα έχει περάσει σαράντα βαρβαρικά κύματα και πάντοτε κατόρθωσε να επιβιώνει, θα επιβιώσει και τώρα. Αρκεί να κρατήσουμε τις αξίες που μας στήριξαν στο παρελθόν για να σταθούμε άξιοι να αντιμετωπίσουμε το μέλλον. Να σχηματίσουμε ένα μέλλον ελληνικό και να αφήσουμε τα παραμύθια περί πολυπολιτισμικότητας».

8. «Οι θεσμοί έχουν παραλύσει. Έχουν αυτοδιαλυθεί. Η παρουσία τους είναι προσχηματική και μισθολογική. Ποιος μεγάλος κλέφτης μπήκε φυλακή; Κι αν μπήκε, σε πόσο χρόνο βγήκε; Δεν έχουμε αίσθημα πατρίδας, για να έχουμε σοβαρούς θεσμούς. Τα όρια της πατρίδας μου είναι τα όρια της τσέπης μου».

9. «Πολλοί ήταν εκείνοι που ανέβηκαν στην εξουσία φτωχοί, αλλ’ ελάχιστοι ήταν εκείνοι που κατέβηκαν φτωχότεροι».