Τετάρτη 28 Αυγούστου 2024

Πατριάρχης Βουλγαρίας: Η OCU δεν είναι η νόμιμη Εκκλησία, 11 από τις 15 Εκκλησίες δεν την αναγνώρισαν


Ο Προκαθήμενος της Βουλγαρικής Ορθοδόξου Εκκλησίας κάλεσε σε προσευχή για την κατατρεγμένη Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία.

Κατά τη διάρκεια της λειτουργίας, ο Πατριάρχης Βουλγαρίας και Μητροπολίτης Σόφιας κ. Δανιήλ απηύθυνε έκκληση στους ενορίτες να προσευχηθούν για τη διατήρηση της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, λόγω του Νόμου 8371 που υιοθετήθηκε από το Ουκρανικό Κοινοβούλιο, ο οποίος έχει σκοπό να απαγορεύσει τις δραστηριότητές της, αναφέρει η Εθνική Ραδιοφωνία της Βουλγαρίας.

«Είμαστε μάρτυρες των γεγονότων της περασμένης εβδομάδας, όταν ψηφίστηκε νόμος που απαγόρευσε την εθνική Ορθόδοξη Εκκλησία. Στους κληρικούς δόθηκε προθεσμία εννέα μηνών κατά τη διάρκεια των οποίων πρέπει να ενταχθούν στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας. Διαφορετικά, θα τους απαγορευτεί η τέλεση των ακολουθιών και οι ναοί τους θα καταληφθούν», είπε ο Πατριάρχης.

Τόνισε επίσης ότι η UOC είναι η μόνη κανονική εκκλησία στην Ουκρανία. «Η Ουκρανική Βουλή ενέκρινε νόμο που προβλέπει το κλείσιμο της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, η οποία είναι η μόνη κανονική Ορθόδοξη Εκκλησία στην Ουκρανία. Όπως γνωρίζετε, 11 στις 15 τοπικές ορθόδοξες εκκλησίες δεν αναγνώρισαν την εκκλησιαστική δομή που δημιουργήθηκε το 2019, τη λεγόμενη OCU – την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας, δηλαδή δεν είναι κανονική εκκλησία», πρόσθεσε ο Πατριάρχης Δανιήλ.

Εν κατακλείδι, ο Πατριάρχης Δανιήλ ζήτησε να τερματιστεί γρήγορα η σύγκρουση στην Ουκρανία και εξέφρασε την ελπίδα για τη διατήρηση της UOC.

spzh.live