Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 2024

Σεβ. Τσερκάσι: Εάν τηρήσουμε τους κανόνες, η Εκκλησία μας θα επικρατήσει


Το ουκρανικό κράτος, με τον πρόσφατα ψηφισμένο νόμο του , σκοπεύει να καταστρέψει την κανονική Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας. Αλλά αν η Εκκλησία τηρήσει τους κανόνες και ακούσει μόνο τον Θεό, θα περάσει από όλες τις δοκιμασίες και θα βγει νικήτρια, είπε ένας κορυφαίος Ουκρανός ιεράρχης στο κήρυγμα του για την εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, στις 28 Αυγούστου.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Τσερκασίου Θεοδόσιος είναι ένας από τους ιεράρχες που στοχοποιούνται προσωπικά από το κράτος, με πολλές υποθέσεις που έχουν ανοίξει εναντίον του. Βρίσκεται σε κάποιου είδους κατ’ οίκον περιορισμό για περισσότερο από ενάμιση χρόνο τώρα. Το μέτρο περιορισμού σε βάρος του ελαφρύνθηκε πρόσφατα και πάλι (σε ​​νυχτερινό κατ’ οίκον περιορισμό), επιτρέποντάς του να επανενωθεί με το ποίμνιό του εγκαίρως για να εορτάσει τη μεγάλη εορτή της Κοιμήσεως της Υπεραγίας Θεοτόκου.

Στο κήρυγμά του στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Αρχαγγέλου Μιχαήλ στο Τσερκάσι, ο ιεράρχης σημείωσε ότι το κράτος συνεχίζει το μπολσεβίκικο πρόγραμμα:

Ο νόμος αυτός προβλέπει την εφαρμογή εντός 9 μηνών. Δηλαδή, σε 9 μήνες, κάπου γύρω από το Πάσχα, εμείς, οι πιστοί της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας, βάσει αυτού του νόμου, μπορεί να μας αφαιρέσουν τις εκκλησίες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που χτίστηκαν με τα χέρια μας. Οι ενορίτες μπορούν να εκδιώκονται «νόμιμα» από τις εκκλησίες, οι μοναχοί και οι μοναχές μπορούν «νόμιμα» να εκδιώκονται από τα μοναστήρια. Όλα, όπως επί Μπολσεβίκων.

«Τι αναμένεται από εμάς, τι απαιτείται;» ρώτησε ρητορικά ο Σεβασμιώτατος.

«Να παραβιάσουμε το κανονικό δίκαιο, να παραβιάσουμε τον εκκλησιαστικό νόμο, να διακηρύξουμε αυθαίρετη, αυτοανακήρυξη αυτοκεφαλίας, να διακόψουμε την προσευχητική κοινωνία με την Εκκλησία και να παρασυρθούμε σε σχισματικό έδαφος, δηλαδή να γίνουμε σχισματικοί. Αυτό προτείνεται σε απλό κείμενο».

Ο ιεράρχης υπενθύμισε ότι οι τρέχουσες δοκιμασίες είχαν προβλεφθεί από αρκετούς αγίους του 20ού αιώνα: τον Κουκσά της Οδησσού , τον Λαυρέντιο του Τσέρνιγκοφ και τον ακόμη αγιοποιημένο Σχήμα-Αρχιμανδρίτη Ιωνά (Ιγνατένκο) και τη Μητέρα Αλυπία .

Ο Μητροπολίτης συνέχισε:

Προκειμένου εμείς, οι πιστοί της Ουκρανίας του 21ου αιώνα, να μην μπερδευτούμε, να αποθαρρυνθούμε ή να χαθούμε στο πώς πρέπει να ενεργούμε, ο Κύριος μας έχει καθοδηγήσει μέσω των αγίων Του. Και ξέρετε, οι άγιοι μας συμβούλεψαν να ενεργήσουμε ακριβώς με τον αντίθετο τρόπο από αυτό που μας ζητάει σήμερα ο Επίτροπος Θρησκευτικών για να «σωθούμε» με κοσμική έννοια. Οι άγιοι μας υπέδειξαν να μην παραβιάζουμε τους  εκκλησιαστικούς κανόνες , να μην ανακηρύξουμε αυτοκεφαλία και να διαφυλάξουμε πιστά την προσευχητική ενότητα της Εκκλησίας, η οποία υφίσταται για περισσότερα από 1.000 χρόνια. Ναι, οι άγιοι είπαν ότι αυτή η ώρα θα είναι δύσκολη, ίσως και πολύ δύσκολη… Αλλά είπαν επίσης: Όσοι υπομένουν μέχρι τέλους, που δεν εγκαταλείπουν τον Σταυρό, που δεν προδίδουν – θα λάβουν μεγάλη Θεία χάρη και μάρτυρες τον ένδοξο θρίαμβο της Εκκλησίας μας.

Σύμφωνα με τον Σεβ. Θεοδόσιο, η UOC ανεβαίνει τον Γολγοθά της:

Με αυτόν τον νόμο, υψώνουν την Εκκλησία στον Σταυρό και την καρφώνουν εκεί, σκοπεύοντας να την καταστρέψουν εντελώς, όπως νομίζουν οι διώκτες. Η Εκκλησία είναι το Σώμα του Χριστού. Αυτό το Σώμα για άλλη μια φορά σταυρώνεται στον Σταυρό των δεινών και των λυτρωτικών δοκιμασιών. Καθώς όμως η Εκκλησία ανεβαίνει σε αυτόν τον Γολγοθά, υψώνεται ταυτόχρονα στο βάθρο του Νικητή. Αυτός ο Γολγοθάς δεν είναι μόνο η τελική μας δοκιμασία αλλά και ένας τόπος δόξας. Έχουμε ήδη θριαμβεύσει! Το γεγονός ότι τώρα προσπαθούν, με την ανίσχυρη οργή τους, να καταστρέψουν ολοσχερώς την Εκκλησία μας, απλώς αποδεικνύει ότι είμαστε ήδη νικητές, ότι δεν μπορούν να μας κάνουν τίποτα. Δεν έχουν νικήσει, δεν διχάσει, ούτε μείωσε την Εκκλησία μας. Οι εκκλησίες μας είναι γεμάτες, ακόμη πιο γεμάτες από πριν, γιατί οι άνθρωποι αισθάνονται ότι η αλήθεια και η μαρτυρία για τον Χριστό είναι εδώ.

Εν κατακλείδι, ο ιεράρχης του UOC κάλεσε τους πιστούς να διατηρήσουν την ενότητα και την πίστη στον Θεό.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ζαπορόζιε Λουκάς εξέφρασε επίσης πρόσφατα το ίδιο συμπέρασμα : Ότι το κράτος θέλει  να ανακηρύξει η UOC τη δική της αυτοκεφαλία, ώστε να περιπέσει σε σχίσμα.

orthochristian.com

Ορθόδοξος Τύπος