Τετάρτη 15 Απριλίου 2020

ΠΑΤΑΓΩΔΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΕΚΤΡΟΧΙΑΣΜΟΣ


ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ
Προς την Διαρκή Ιεράν Σύνοδον
της εν Ελλάδι Εκκλησίας
Του Αιδεσιμ. π. Ιωάννου Κ. Διώτη
Μακαριώτατε και Σεβασμιώτατοι, ευλογητός ο Θεός.
Θρήνος και οδυρμός πολύς
«Νυν η ψυχή μου τετάρακται». Θρηνώ και οδύρομαι δια τον μηδέποτε παρατηρηθέντα τοιούτον παταγώδη εκκλησιολογικόν εκτροχιασμόν εις το εν Αθήναις Συνοδικόν Μέγαρον.
Μακαριώτατε και Σεβασμιώτατοι, έχετε ταχθή να φυλάττητε και τας πύλας των Ορθοδόξων Θερμοπυλών. Εγκαταλείψατε αυτήν την σκοπιάν και οι εχθροί εισήλθον εντός των πυλών και εκυρίευσαν όλους τους Ιερούς Ναούς της εν Ελλάδι Εκκλησίας, τους οποίους εκλείδωσαν. 

Υπεβίβασαν τους Ιερούς Ναούς μας εις κατώτερον επίπεδον και από τας τραπέζας και από τα σούπερ μάρκετ και από τας λαϊκάς αγοράς. Σεις δε εδέχθητε και έχετε εγκρίνει αυτήν την πρωτοφανή, σκανδαλωδεστάτην, αθλίαν, τρισαθλίαν, παναθλίαν και αναταρακτικήν της συνειδήσεως του ευσεβούς εκκλησιαστικού πληρώματος κατάστασιν.
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μεσογαίας π. Νικόλαος έγραψεν ότι «μόνον ο Χότζας και η κυβέρνησίς μας απηγόρευσαν την θείαν λατρείαν». Διατί, Μακαριώτατε και Σεβασμιώτατοι, να μη είναι ανοικτοί όλοι οι Ιεροί Ναοί, τηρουμένων επακριβώς (και περισσότερον ακόμη) όλων των καθορισθέντων μέτρων προστασίας από τον κορωνοϊόν, όπως εις τους προαναφερθέντας χώρους;
Επιβεβλημένη η παρέμβασις
Όχι μόνον νομιμοποιούμαι και δικαιούμαι, αλλά και υποχρεούμαι να αντικρούσω την Συνοδικήν απόφασιν της 1ης Απριλίου 2020, διότι η απόφασις αυτή είναι, κατ’ ουσίαν, επιθετική και επιβάλλεται να αμυνθώ. Ιδού:
«Η Ιερά Σύνοδος δεν επιτρέπει πλέον σε κανένα, απολύτως, Αρχιερέα, Ιερέα, Διάκονον, Μοναχό η άλλον εργάτη της Εκκλησίας να προβαίνει σε δημόσιες δηλώσεις η εμφανίσεις στα μέσα της Γενικής ενημερώσεως και το Διαδίκτυο».
Αυτή η δικτατορική και φασιστική απαγόρευσις έχει την έννοιαν του  επιτιμίου κατά των αρθρογραφούντων δια τα εκκλησιαστικά ζητήματα. Εις την πρώτην γραμμήν αυτών των αρθρογράφων ευρίσκομαι και εγώ. Όλους ημάς, Μητροπολίτας, άλλους λογίους Κληρικούς, Καθηγητάς Θεολογικών Σχολών, άλλους αξιολόγους θεολόγους, δημοσιογράφους και άλλους εμπείρους και εγκύρους δημοσιογραφούντας μας θεωρεί, ως φαίνεται, η Ιερά Σύνοδος ως θεολογικά απορρίμματα και δι’ αυτό δεν λαμβάνει υπ’ όψιν αυτής τα εμπεριστατωμένα κείμενά μας, τα οποία περιφρονεί. Κατ’ αυτόν τον τρόπον η Ιερά Σύνοδος προσβάλλει την τιμήν και την υπόληψίν μας και καταργεί την Εκκλησιαστικήν Δημοσιογραφίαν.
Εγώ εσπούδασα και γενικήν Δημοσιογραφίαν. Κατέχω κρατικόν πτυχίον δημοσιογραφίας και είμαι μέλος Δημοσιογραφικής Ενώσεως. Η Ιερά Σύνοδος δεν δύναται να διαγράψη αυτήν την ιδιότητά μου, όπως δεν δύναται να διαγράψη την Ιατρικήν από Κληρικούς οι οποίοι είναι και ιατροί. Παραλλήλως προς την τροφήν και την υγείαν υπάρχει και η ανάγκη της ορθής ενημερώσεως. Η Ακαδημία Αθηνών με ετίμησεν ως «θεολόγον, δημοσιογράφον, συγγραφέα και εκδότην, επειδή προσέφερα πολλά εις την Εκκλησίαν, την Κοινωνίαν και τα Ελληνικά Γράμματα».
Επιορκία
Μακαριώτατε και Σεβασμιώτατοι, κατά το άρθρον 16 του Εκκλησιαστικού Καταστατικού Χάρτου (Νόμος 590/1977) έχετε δώσει ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας ένορκον διαβεβαίωσιν «υπακοής εις το Σύνταγμα και τους νόμους του Κράτους».
Κατά το άρθρον 14 του Συντάγματος, παράγραφος 1, «έκαστος δύναται να εκφράζη και να διαδίδη, προφορικώς, γραπτώς και δια του Τύπου, τους στοχασμούς του».
Μακαριώτατε και Σεβασμιώτατοι, αναταραχθείτε σεισμικώς με πολλούς βαθμούς της κλίμακος Ρίχτερ. Εκηρύξατε δικτατορικήν επανάστασιν και έχετε αναστείλει την ισχύν της συγκεκριμένης και σαφεστάτης αυτής Συνταγματικής διατάξεως. Ανατρέψατε την Συνταγματικήν τάξιν και διεπράξατε το βαρύτατον ποινικόν αδίκημα και κανονικόν παράπτωμα της επιορκίας. Ουαί !  Ουαί !  Ουαί !
Η εν λόγω Συνοδική απόφασις αντίκειται και εις άλλα άρθρα του Συντάγματος. Παραβιάζεται η ουσιαστική Συνταγματική αρχή της αναλογικότητος (άρθρον 25). Δεν υπάρχει ουδεμία αναλογία εις τα δημοσιεύματά μας, η οποία να δημιουργή την αιτίαν της τοιαύτης Συνοδικής επεμβάσεως. Τα κείμενά μας αποκαλύπτουν και διαδίδουν την Αλήθειαν. Είναι ευεργετικά και ουδαμώς βλαπτικά. Δι’ αυτό και δεν υπήρξεν ουδείς αντικρουστικός Συνοδικός αντίλογος. Όλοι είμεθα πρόθυμοι να αναγνωρίζωμεν και να επανορθώνωμεν τα αποδεδειγμένα λάθη μας. Ουδέν λάθος έχει υποδείξει εις ημάς η Ιερά Σύνοδος. Κατά την παράγραφον 3 του Συνταγματικού άρθρου 25, «Η καταχρηστική άσκησις δικαιώματος δεν επιτρέπεται». Η Ιερά Σύνοδος ουδέν θεσμικόν δικαίωμα έχει να προβή εις την παρούσαν απαγόρευσιν.  Ενήργησεν αυθαιρέτως. Η τοιαύτη ενέργεια Αυτής δεν στηρίζεται ούτε εις την Αγίαν Γραφήν ούτε εις τους δογματικούς Όρους ούτε εις τους ιερούς Κανόνας ούτε εις τα Πατερικά κείμενα ούτε εις την Εκκλησιαστικήν Παράδοσιν ούτε εις τον ισχύοντα Εσωτερικόν Κανονισμόν λειτουργίας της Ιεράς Συνόδου ούτε εις τον Καταστατικόν Χάρτην της Εκκλησίας. Επίσης, κατά το άρθρον 14 του Συντάγματος, παράγραφος 2, «η λογοκρισία και κάθε άλλο προληπτικόν μέτρον απαγορεύονται».
Πολλαπλώς λοιπόν ο Μακαριώτατος και οι Σεβασμιώτατοι Συνοδικοί Αρχιερείς, με την κρινομένην απόφασίν των, ηθέτησαν σαφώς την ένορκον υπόσχεσίν των, την οποίαν έδωκαν ενώπιον του Θεού και ανθρώπων, ότι θα τηρούν το Σύνταγμα της Ελλάδος. Τα ούτω περιφρονηθέντα άρθρα του Συντάγματος δεν αντιτίθενται εις την Ορθόδοξον Χριστιανικήν Διδασκαλίαν.
Επισημαίνεται ότι εκτός των Κληρικών, η Ιερά Σύνοδος θέτει δικτατορικώς και εις τους λαϊκούς απαγορευτικόν φίμωτρον του λόγου («... η άλλον εργάτη της Εκκλησίας...»).
Συνοδικός Πάπας
«Φρίξον ήλιε, στέναξον η γη και κλονουμένη βόησον». Η Ιερά Σύνοδος έθεσε πληροφοριακούς περιορισμούς και εις τα «μέσα Γενικής Ενημερώσεως». Αποκόπτει αυτά από πάσαν άλλην πηγήν πληροφοριών και διατάσσει, τρόπον τινά, να απευθύνωνται εις τον Μητροπολίτην Ναυπάκτου π. Ιερόθεον, διότι, ως γράφει εις την απόφασιν «αυτός είναι ο μόνος υπεύθυνος» δια τα εκκλησιαστικά ζητήματα. Δηλαδή και δια πολύ λεπτά ακόμη νομοκανονικά και δογματικά θέματα η Ιερά Σύνοδος αποκλείει τους ειδικούς πανεπιστημιακούς Καθηγητάς του Κανονικού Δικαίου, του Εκκλησιαστικού Δικαίου και της Δογματικής να έχουν ανάμιξιν και όλα αυτά θα τα επιλύη ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου, ως παντογνώστης και αλάθητος. Ο Μητροπολίτης λοιπόν αυτός εχρίσθη ως «Συνοδικός Πάπας».
Ακούσατε !  Ακούσατε !   Ακούσατε, αδελφοί αναγνώσται. Ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου π. Ιερόθεος Βλάχος πράγματι έχει μεγάλην συγγραφικήν παραγωγήν. Όμως, ουδείς Αρχιερεύς ολοκλήρου της Ορθοδοξίας έχει περιπέσει εις τόσας και τοιαύτας θεολογικάς πλάνας και κακοδοξίας εις όσας περιέπεσεν ο Επίσκοπος ούτος. Δεν υπερβάλλω. Σέβομαι την υπογραφήν μου. Επίσης, ουδείς Μητροπολίτης εν Ελλάδι έχει κατηγορηθή τόσον πολύ όσον ο Ναυπάκτου από Μητροπολίτας, από Καθηγητάς Θεολογικών Σχολών, από δημοσιογράφους και από πολλούς άλλους. Το Δημοτικόν Συμβούλιον Ναυπάκτου έχει αποδοκιμάσει τον εν λόγω Μητροπολίτην διότι εδίχασε και εσκανδάλισε την τοπικήν κοινωνίαν με τον σκληρόν και άδικον διωγμόν του κατά της εν Ναυπάκτω περιφήμου και ευφήμως γνωστής και πέραν των ορίων της Ελλάδος Ιεράς Μονής Μεταμορφώσεως του Σωτήρος με αξιόλογον πολυμελή Αδελφότητα (10 θεολόγοι και άλλοι επιστήμονες). Ουδείς ποτε Μητροπολίτης απεδοκιμάσθη από Δημοτικόν Συμβούλιον και μάλιστα της Έδρας του. Απεδοκιμάσθη δημοσίως και από ομάδας του ποιμνίου του με την κραυγήν ανάξιος! Ανάξιος ! Ο Ναυπάκτου κατηγορήθη βαρέως και ως Αρχιμανδρίτης. Ο τότε οικείος του Μητροπολίτης αείμνηστος Εδέσσης κυρός Χρυσόστομος απέπεμψεν αυτόν εκ της Μητροπόλεώς του ως «ανεπιθύμητον» και «επιζήμιον δια τον τόπον». Τέλος, έχω επισημάνει διακόσια (200) και πλέον αθεολόγητα του Ναυπάκτου π. Ιεροθέου. Όλα αυτά θα γνωστοποιηθούν ευρύτερον λίαν προσεχώς μαζί με το εξής σχετικόν λογοπαίγνιόν μου: «Θεολογικώς αθεολόγητα τα όσα ως θεολόγος αθεολογήτως εθεολόγησεν ο θεολόγος Επίσκοπος Ιερόθεος Βλάχος».
Εκκλησιαστική επικαιρότης
Μακαριώτατε και Σεβασμιώτατοι, επί πολλάς δεκαετίας συνεχώς έχω ανάμιξιν εις την εκάστοτε εκκλησιαστικήν επικαιρότητα. Υπήρξα και ουσιαστικός συμπαραστάτης εις την Διοικούσαν Εκκλησίαν εις δυσκόλους περιστάσεις, όπως κατά το έτος 1965, όταν συνέβη η πολύμηνος μετωπική σύγκρουσις μεταξύ Εκκλησίας και Πολιτείας. Τότε διηυκόλυνα την σεπτήν Ιεραρχίαν με δύσκολον νομοκανονικόν κείμενόν μου. Η Ιεραρχία απέστειλεν εις εμέ και σχετικόν επαινετικόν έγγραφον. Και εις άλλας περιπτώσεις έπραξα αναλόγως. Πληροφορώ ακόμη ότι με δέκα (10) περίπου κείμενά μου απήντησα αυτοβούλως εις δυσμενή και άδικα δημοσιεύματα εις βάρος του μακαριστού Αρχιεπισκόπου κυρού Χριστοδούλου. Το αυτό έπραξα και δια τον σημερινόν Αρχιεπίσκοπόν μας π. Ιερώνυμον με μερικά δημοσιεύματά μου.
Με πόνον ψυχής έγραψα τα ανωτέρω ελεγκτικά εις βάρος της Ιεράς Συνόδου, η οποία έχει χαρακτηρίσει εμέ ως «φρυκτωρόν της Ελληνορθοδόξου Παραδόσεως του Γένους ημών».
Εν Αθήναις τη 10η Απριλίου 2020
Καλό Πάσχα
Μετά πολλού σεβασμού
                    Πρωτοπρεσβύτερος Ιωάννης Κ. Διώτης
Υστέρα γραφή: Ρίπτω το εξής σύνθημα. Ώρα ακριβώς 12 μεσονυκτίου του Μεγάλου Σαββάτου όλοι οι Ορθόδοξοι Έλληνες να ψάλλωμεν από τα μπαλκόνια τρεις φοράς το «Χριστός ανέστη». Να διαδοθή παντού από όλους μας αυτό το σύνθημα.