Τετάρτη 4 Μαΐου 2022

Παρείσακτος ο Ελπιδοφόρος στην Αμερική. Θα αποπεμφθεί εν ατιμία και χλεύη

        Σχόλιο: Παναγιώτη Κοσμίδη

Ο παρείσακτος του Βαρθολομαίου ο Ελπιδοφόρος, "σφάζεται" στην Αμερική με τους Ιερείς και Επισκόπους.

Εφαρμογή Πνευματικού Νόμου: θά 'ρθη, δικαίως, αυτοκέφαλο στις ΗΠΑ, ως πνευματική απάντησις στο Ψευτοαυτοκέφαλο των αχειροτονήτων της Ουκρανίας.

Ο Ελπιδοφόρος θα πάθη όπως ακριβώς και ο αρχιεπίσκος Αμερικής Σπυρίδων που ξωπετάχτηκε εξευτελισμένος... ως μητροπολίτης Χαλδίας και κάπου, άγνωστο που, ζη κρυπτόμενος.

Ο Ελπιδοφόρος θα περάση της ελιάς τα φαρμάκια. Διότι δεν εξελέγη εν Πνεύματι Αγίω, από την Ι. Σύνοδο της Αμερικής. Αλλά διορίσθη από αλλότρια ελεγχόμενη σύνοδο του Βαρθολομαίου. Χιλιάδες μίλια μακριά από το ποίμνιο των πιστών. Κυριολεκτικά, φέρεται ως τηλε-εκλεγμένος.

Ο Ελπιδοφόρος θα ευτελισθεί ποικιλοτρόπως και πολυδιαστάτως.

Θα αποπεμφθεί δε, εν ατιμία και χλεύη.



Του Θεοδώρου Καλμούκου | Εθνικός Κήρυκας


Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος δύο ημέρες πριν από την έναρξη της Μεγάλης Εβδομάδας εξαπέλυσε επίθεση εναντίον του Μητροπολίτη Σικάγου Ναθαναήλ για την αποκαλυπτική συνέντευξη του Ναθαναήλ στον «Εθνικό Κήρυκα» την 1η Απριλίου 2022.

Το περιστατικό συνέβη κατά την εκ του μακρόθεν, μέσω τηλεδιάσκεψης, συνεδρίαση της Επαρχιακής Συνόδου, αναφορικά με τις παρασκηνιακές κινήσεις και αποφάσεις του Ελπιδοφόρου για το Καταστατικό και την εκθρόνιση του Μητροπολίτη Ευάγγελου.

Ο Αρχιεπίσκοπος φέρεται να είπε στον Μητροπολίτη Ναθαναήλ ότι είναι άπειρος και ότι υποκινεί τους ιερείς της Μητρόπολής του, αναφορικά με την συγγραφή και αποστολή της επιστολής διαμαρτυρίας τους για τον ερωτηματολόγιο περί του νέου Καταστατικού. Υπενθυμίζεται ότι την επιστολή του Συνδέσμου των κληρικών της Μητρόπολης Σικάγου αποκάλυψε ο «Ε.Κ.» στις 10 Απριλίου.

Ο Μητροπολίτης Ναθαναήλ δεν άφησε αναπάντητο τον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο λέγοντάς του ότι όλα όσα είπε στη συνέντευξη είναι αλήθεια, ενώ για την επιστολή των ιερέων είπε ότι εδώ υπάρχει ελευθερία και δεν μπορεί κανείς να σταματήσει τον κλήρο να εκφέρει τη γνώμη του.

Στο σημείο αυτό υπήρξε ομαιχμία απαντήσεων από τους ιεράρχες μέλη της Επαρχιακής Συνόδου προς τον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο, ενώ πληροφορίες του «Ε.Κ.» αναφέρουν πως δεν τον άφησαν αναπάντητο στις αιτιάσεις του και στην επίθεση σε βάρος του Σικάγου Ναθαναήλ.

Σε κάποιο σημείο που ο Ελπιδοφόρος ένιωσε ότι έχει αλλάξει το κλίμα στην ιεραρχία προσπάθησε να επιδοθεί σε στροβιλισμό και εκτροχιασμό της συνεδρίασης υποβάλλοντας την ερώτηση στον Ναθαναήλ αν προωθεί Αυτοκεφαλία, για να λάβει την δέουσα απάντηση τόσο από τον Ναθαναήλ, όσο και τους υπόλοιπους ιεράρχες.

Εξαίρεση αποτέλεσε ο Μητροπολίτης Ντιτρόιτ Νικόλαος ο οποίος ουδόλως έλαβε μέρος στις συζητήσεις της Συνόδου.

Ο «Ε.Κ.» είναι σε θέση να γνωρίζει πως τα σημεία της συνέντευξης που ενόχλησαν περισσότερο τον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο ήταν τα κάτωθι:

«‘Ε.Κ.’: Είχε ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος τη σύμφωνη γνώμη της Επαρχιακής Συνόδου προτού εισηγηθεί στον Πατριάρχη Βαρθολομαίο την αναστολή του συντάγματος;

Μητρ. Ναθαναήλ: Η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος δεν γνώριζε ότι ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος υπέβαλε στο Οικουμενικό Πατριαρχείο εκθέσεις σχετικά με το Καταστατικό της Αρχιεπισκοπής. Δεν συζητήσαμε ποτέ την ιδέα ή την πιθανή ανάγκη να ζητήσουμε νέο Καταστατικό από το Πατριαρχείο. Στις 9-10 Σεπτεμβρίου, μόλις ένα μήνα πριν την ανακοίνωση από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, η Αρχιεπισκοπή μας πραγματοποίησε την 45η Διετή Κληρικολαϊκή Συνέλευσή της, με τη συμμετοχή περισσότερων από 1.200 αντιπροσώπων. Εκτός από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ευάγγελο, ο οποίος εξέφρασε ανησυχίες για φήμες που είχαν δει το φως της δημοσιότητας περί ομάδας, στην οποία ανατέθηκε από την Αρχιεπισκοπή να μελετήσει τις αλλαγές στο καταστατικό, κανένας δεν έθεσε οιοδήποτε ερώτημα σχετικά με το Καταστατικό. Η Κληρικολαϊκή Συνέλευση συνέχισε τις εργασίες υποθέτοντας ότι όλα προχωρούσαν κανονικά. Κανείς δεν ήξερε ότι θα βρεθούμε στην τωρινή δύσκολη θέση μόλις ένα μήνα αργότερα.

‘Ε.Κ.’: Πώς αισθάνεσθε για την εκθρόνιση του Μητροπολίτη Ευαγγέλου από τη Μητρόπολη Νέας Ιερσέης και θα είχατε δυσκολία να συμφωνήσετε με την αποκατάστασή του σ’ αυτή;

Μητρ. Ναθαναήλ: Οπως ανέφερα παραπάνω, ως Ιεράρχες του Οικουμενικού Πατριαρχείου, οι Αρχιερείς της Επαρχιακής Συνόδου παραμένουν αφοσιωμένοι και υπάκουοι στη Μητέρα μας Εκκλησία και στον πνευματικό μας πατέρα Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο. Μεταξύ των Ιεραρχών στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο Μητροπολίτης Ευάγγελος είναι ένας από τους πιο ένθερμους υπερασπιστές και υποστηρικτές του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Γνωρίζω ότι ο αδελφός μου Μητροπολίτης Ευάγγελος αυτή τη στιγμή παλεύει και βιώνει βαθύ πόνο. Δεν μπορώ να φανταστώ πώς πρέπει να νιώθεις όταν ξυπνάς μια μέρα χωρίς να είσαι πια δεμένος με την οικογένεια που νοιάζεσαι τόσο πολύ.

Ως γιος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ο Μητροπολίτης Ευάγγελος παραμένει υπάκουος στην Εκκλησία μας και αυτό πραγματικά με εμπνέει. Είμαι όμως προβληματισμένος γιατί σύμφωνα με την ανακοίνωση του Οικουμενικού Πατριαρχείου, η εμπερίστατη θέση του Μητροπολίτη Ευάγγελου συνδέεται άμεσα με τις ίδιες εκθέσεις του Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου που οδήγησαν στην αναστολή του Συντάγματός μας. Σχετικά με το μέλλον του Μητροπολίτη Ευάγγελου, πιστεύω ότι όλοι οι αδελφοί μου ιεράρχες θα στηρίξουν κάθε απόφαση που θα λάβει η Μητέρα Εκκλησία της Κωνσταντινούπολης».

https://www.romfea.gr/oikoumeniko-patriarxeio-ts/arxiepiskopi-amerikis/49824-antiparathesi-elpidoforou-me-nathanail-kai-apantisi-mitropoliton