Πέμπτη 12 Μαΐου 2022

Ποιοι αποφάσισαν να δεχθούν σε εκκλησιαστική κοινωνία τη σχισματική Αρχιεπισκοπή Σκοπίων


Κεραυνός εν αιθρία: το Οικουμενικό Πατριαρχείο “αναγνώρισε” την Εκκλησία των Σκοπίων!!!

Στην αναγνώριση της Εκκλησίας των Σκοπίων με το όνομα Εκκλησίας Αχρίδος προέβη το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Το Πατριαρχείο δέχεται επίσης «εις ευχαριστιακή κοινωνία την Ιεραρχία, τον κλήρο και τον λαό» του μέχρι πρότινος σχισματικού Αρχιεπισκόπου κ. Στεφάνου.

Δίνει τέλος δηλαδή στο σχίσμα και τους δέχεται σε κοινωνία με το πλήρωμα της καθόλου Ορθοδοξίας. Με λίγα λόγια προχώρησε και η Εκκλησία μας σε μια συμφωνία που δεν απέχει από την πολιτική συμφωνία των Πρεσπών!

Η απόφαση αυτή δεν ξέρουμε αν θα ρίξει «έλαιον και οίνον», όπως λέει το ανακοινωθέν του Πατριαρχείου ή αν θα ρίξει τελικά… λάδι στην φωτιά!

Το βέβαιο είναι ότι εγείρονται πολλά ερωτηματικά. Και δημιουργούνται πολλές απορίες!

Γιατί τόση σπουδή; Τι κρύβεται πίσω από αυτήν την βιαστική απόφαση; Ποιά κέντρα… επηρεάζουν το Κέντρο;

 Ο Πατριάρχης είχε υποσχεθεί στους Σεβ. Μητροπολίτες των Νέων Χωρών -και μάλιστα μετά από ερώτημα του μακαριστού Μητροπολίτου Δράμας κυρού Παύλου- ότι δεν θα προβεί σε αναγνώριση αν δεν συνομιλήσει πρώτα με τους ιεράρχες της Μακεδονίας.Τώρα επικαλέστηκε λέει εν Συνόδω τηλεφωνική επικοινωνία του με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο. Μα ο Αρχιεπίσκοπος δεν εκφράζει την όλη Εκκλησία της Ελλάδος  και πολύ περισσότερο τους Ιεράρχες της Μακεδονίας μας. Πως θα αντιμετωπίσουν τώρα τα ποίμνια τους; Πώς θα απαντήσουν στις ανησυχίες του λαού της Μακεδονίας μας; Γιατί το κάνατε αυτό Παναγιώτατε; Θαρρείς πέθανε ο βιγλάτορας Δράμας Παύλος (τον οποίο αναφέρει το ανακοινωθέν του Πατριαρχείου – οποία ειρωνεία!) και «έδωσε» έτσι την ευκαιρία να προχωρήσουν! Παναγιώτατε δεν είναι έγκλημα, είναι λάθος!

Θα ασχοληθούμε διεξοδικά με το θέμα. Τα μέλη της  Συνόδου που κατέληξαν σε αυτή την απόφαση, ταυτιζόμενοι πλήρως με την πρόταση του Πατριάρχη είναι: 

Γέρων Πριγκηποννήσων κ. Δημήτριος

Σεβαστείας κ. Σεραφείμ

Μυριοφύτου και Περιστάσεως κ. Ειρηναίος

Μύρων κ. Χρυσόστομος

Θυατείρων και Μεγάλης Βρεταννίας κ. Νικήτας

Ειρηνουπόλεως κ. Νίκανδρος

Ιταλίας κ. Πολύκαρπος

Κρήνης κ. Κύριλλος

Καλλιουπόλεως και Μαδύτου κ. Στέφανος

Αδριανουπόλεως κ. Αμφιλόχιος

Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γεράσιμος

Σαράντα Εκκλησιών κ. Ανδρέας

Δεν έχουμε μάθει το παρασκήνιο ούτε αν υπήρξαν διαφορετικές φωνές εντός της Συνόδου οι οποίες δεν κατάφεραν να φρενάρουν τον Πατριάρχη σε μία ακόμη βιαστική απόφαση! 

Σ.Μ.Τ. 

exapsalmos,9 Μαΐου 2022