Ακολουθούν επίκαιρα σχόλια
Λυκούργος Νάνης, "Αλεξιπτωτιστές" Αρχιμανδρίτες
Ο μέλλων να εκλεγεί αρχιερεύς θα πρέπει επί τη βάσει των όσων διαλαμβάνει ο άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης στο περισπούδαστο σύγγραμμά του που φέρει τον τίτλο ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ να τυγχάνει ή Θεόκλητος ή Δημόκλητος και η εκλογή του να μην αποτελεί προιόν , προσυννενοήσεων,συναλλαγής και φατριαστικών δοσοληψιών. Ας "αφήσουν" οι άγιοι συνοδικοί, ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ, να μιλήσει το Άγιο Πνεύμα, του οποίου η προτίμηση δεν είναι δυνατό να έχει διαρρεύσει στις εφημερίδες και τα ΜΜΕ γενικότερα πολύ καιρό προ των μητροπολιτικών εκλογών!
Στους "χρυσούς αιώνες" της Εκκλησίας και τι δε μηχανεύονταν και σοφιζόντουσαν κάποιοι άγιοι άνθρωποι, κατά τον προαναφερθέντα άγιο Νικόδημο, προκειμένου να αποφύγουν την επίφθονη επισκοπική καθέδρα! Άλλος απέκοπτε το ωτίο του, άλλος υποκρινόταν το δαιμονιώντα, άλλος έφευγε από δω κι από κει, άλλος απήγετο και άκων έσπευδε προς την αρχιερωσύνη!
Τα νεότερα χρόνια και "διηγώντας τα να κλαις" πλην, βεβαίως, ΕΠΑΙΝΕΤΕΩΝ ΕΞΑΙΡΕΣΕΩΝ! Σήμερα οι υποψήφιοι "μνηστήρες" αγαλλομένω ποδί σπεύδουν προς κατάκτησιν της "πολυφέρνου" και ωραίας νύμφης, τουτέστιν ιεράς τινός μητροπόλεως, καταχρώμενοι και παρερμηνεύοντες το σχετικό παύλειο χωρίο περί "ορεγομένου επισκοπής" και αφού προηγουμένως το αποτέλεσμα "μαγειρευτεί" σε διάφορες παρασυναγωγές, με τηλεφωνήματα, υποσχέσεις περί "αντιπαροχών κ.ο.κ.!
Επαναλαμβάνω, προς άρσιν παρεξηγήσεων, πλην ΕΞΑΙΡΕΣΕΩΝ! Επίσης, ΔΥΣΤΥΧΕΣΤΑΤΑ, η βούληση του λαού παραθεωρείται όπως έχει αποδείξει η σύγχρονη εκκλλησιαστική Ιστορία. Δεν είναι δυνατόν οι κάτοικοι μιας επαρχίας, σύσσωμα, να αιτούνται την εκλογή ενός κληρικού που εκδαπανήθηκε στη διακονία της αποσπώντας, κατ αυτόν τον τρόπο, την καθολική αποδοχή του ποιμνίου του και οι εκλέκτορες να εκλέγουν διάφορους "αλεξιπτωτιστές" αρχιμανδρίτες, που ως επί το πλείστων ενδιατρίβουν στο κλεινόν άστυ ως "ποντικοί" των συνοδικών γραφείων!
Για πολλούς αρχιμανδρίτες η θητεία τους ως γραμματέων στα συνοδικά γραφεία αποτελεί το πρόκριμα για την κατάληψη του αρχιερατικού αξιώματος με συνέπεια η αρετή και ο υπέρ της Εκκλησίας ζήλος κάποιων άλλων κληρικών να θεωρείται...μειονέκτημα!
Ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών, παλαιότερα, είχε καυτηριάσει θεοφιλώς τον κρατούντα τρόπο εκλογής μητροπολιτών αλλά, δυστυχώς, μέχρι σήμερα ουδέν έπραξε για την ανιτιστροφή της στρεβλής αυτής καταστάσεως ίσως γιατί συναντά αντιδράσεις στο εσωτερικό της Ιεραρχίας!
=============================
ΣΧΟΛΙΑ επίκαιρα κ. Λυκούργου Νάνη
Επί μακαριστού Χριστοδούλου , ο τότε μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας και νυν αρχιεπίσκοπος είχε επικρίνει δημοσίως τον τρόπο εκλογής των μητροπολιτών της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Δυστυχώς και επί των ημερών του κυριαρχεί η ίδια στρεβλή νοοτροπία όπως καταδεικνύεται πανηγυρικά και από το γεγονός ότι εδώ και πολύ καιρό τα ονόματα των νεοεκλεγέντων μητροπολιτών "φιγουράρουν" στις ηλεκτρονικές στήλες και τα ρεπορτάζ των εφημερίδων, εκκλησιαστικών και πολιτικών.
Και έχουν το απύθμενο θράσος κάποιοι να ομιλούν, άνευ αιδούς και συστολής, για "εν Αγίω Πνεύματι" εκλογές...
ΠΡΟΣΟΧΗ, ομιλώ για εκλογές και όχι για χειροτονίες!
Όταν όλα έχουν από καιρό "μαγειρευθεί" στα εκλογομαγειρεία της δεσποτοσχολής-κλωσσομηχανής και στα παρασκήνια....
Ένα κλειστό σώμα 80 ανθρώπων, ένα αδιαπέραστο στεγανό διαμέρισμα, εκλέγει τους "ημετέρους" , εν πολλοίς αγνώστους στο ποίμνιο που πρόκειται να διαποιμάνουν και παντελώς ασχέτους με αυτό, τη στιγμή που διακονούν ευδοκίμως και αξίως στις χηρεύουσες μητροπόλεις από πολλών ετών άξιοι αρχιμανδρίτες που ένεκα της ποιότητας της διακονίας τους έχουν θρονιασθεί στις καρδιές των πιστών.
Υπενθυμίζω, στο σημείο αυτό το γεγονός ότι εν έτει 1950 , επικειμένης της εκλογής νέου μητροπολίτου Γρεβενών , είχαν συλλεγεί από τον πιστό λαό της επαρχίας αυτής 10000 υπογραφές υπέρ της υποψηφιότητας του τότε αρχιμανδρίτη Αυγουστίνου Καντιώτη που άφησε εποχή στα Γρεβενά (και πού άλλωστε δεν άφησε εποχή ο π.Αυγουστίνος...) με το τιτάνιο πνευματικό του έργο σε αλήστου μνήμης εποχές ( 1945-1947, μετά το συμμοριτοπόλεμο, εν μέσω λαού πενομένου και λιμώττοντος, με οργιάζουσα τη Ρουμανική προπαγάνδα στα Γρεβενά).
Και όμως, η τότε Σύνοδος εκώφευσε σκανδαλωδώς στο αίτημα του πιστού λαού και εξέλεξε έναν "ημέτερο" που μετά από κάποια έτη μετετέθη σε άλλη μητρόπολη....
Επίσης το 2008 σύσσωμος ο λαός της Λευκάδος, μετά την εν Κυρίω κοίμηση του αγίου επισκόπου του Νικηφόρου Δεδούση, αιτήθηκε διά της συγκεντρώσεως άνω των 10000 υπογραφών την εκλογή του ηγουμένου της Ιεράς Μονής Φανερωμένης Λευκάδος π.Νικηφόρου Ασπρογέρακα και η κλωσσομηχανή της οδού Αγίας Φιλοθέης εξέλεξε έναν "ημέτερο" για μητροπολίτη Λευκάδος....
Και διηγώντας τα να κλαις....
----------------
Κάποιοι, καλοπροαίρετοι εν Χριστώ αδελφοί, ασκώντας κριτική στην πρωτοβουλία πιστών της Ιεράς Μητροπόλεως Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας με την οποία αιτήθηκαν την εκλογή αρχιμανδριτών που δραστηριοποιούνται ποιμαντικά από ετών στην εν λόγω μητρόπολη ή έχουν στο παρελθόν εργασθεί ευδοκίμως σε αυτή , υποστηρίζουν ( οι εν λόγω αδελφοί μας) ότι και ο π.Αυγουστίνος Καντιώτης, δεν καταγόταν από τη Φλώρινα αλλά ήλθε στη Φλώρινα ως εκλεγείς μητροπολίτης το 1967 από αλλού.
Κατ αρχήν οι προταθέντες αρχιμανδρίτες δεν κατάγονται όλοι από τη Φλώρινα ή την Πτολεμαΐδα ή το Αμύνταιο αλλά δρουν ή έχουν δράσει στο παρελθόν στη μητρόπολη Φλωρίνης.
Ο μακαριστός μητροπολίτης είχε δράσει ποιμαντικά στη Φλώρινα εν έτει 1942, σε δυσχειμέρους καιρούς, καταλείποντας ένα ανεπανάληπτο πνευματικό έργο , εις εκ των καρπών του οποίου υπήρξε η ίδρυση της εισέτι δρώσης αδελφότητος " ΑΓΑΠΗ".
Γι αυτό και οι πιστοί της εν λόγω μητροπόλεως διά του τότε δημάρχου (Ιούλιος του 1967), ευσεβεστάτου (κεκοιμημένου από ετών) Αναστασίου Σούλα αιτήθηκαν από την τότε Ιερά Σύνοδο την εκλογή του π Αυγουστίνου ως μητροπολίτου Φλωρίνης.
Η τότε Σύνοδος δεν εκώφευσε στη θέληση του ποιμνίου και εξέλεξε, όχι χωρίς αρχικές αντιδράσεις και ενστάσεις κάποιων εκλεκτόρων, τον αγωνιστή αρχιμανδρίτη ως μητροπολίτη Φλωρίνης, Αλμωπίας και Εορδαίας ( τότε η μητρόπολη περιελάμβανε την Αλμωπία).
Σημειωτέον ότι ο τότε δήμαρχος δεν είχε διορισθεί από τη δικτατορία της 21ης Απριλίου 1967 αλλά είχε εκλεγεί από το λαό προ της ελεύσεώς της.
Επομένως ο π.Αυγουστίνος δεν υπήρξε ούτε "φυτευτός", ας μου επιτραπεί η έκφραση , ούτε "αλεξιπτωτιστής", αλλά είχε πολύ προ της εκλογής του σχέση με τη Φλώρινα.