Παρασκευή 1 Μαΐου 2020

Μέσα στην Εκκλησία δεν υφίσταται « ατομική λατρεία ή ατομική προσευχή»!


Ακούστηκε θα ανοίξουν οι ναοί για ατομική προσευχή..
Δεν υπάρχει ατομική προσευχή αλλά προσωπική προσευχή !Ο φιλόσοφος Επίκουρος που εισήγαγε τον όρο του ατόμου προσδιόρισε το άτομο ώς « άτμητον» αυτό που δεν μπορεί δηλαδή να κομματιαστεί !
Ο άνθρωπος που προσεύχεται όμως γίνεται ( και πρέπει να γίνεται) χίλια κομμάτια !
Γονατίζει και διαλύεται μπροστά στον Δημιουργό και δεν μένει ακομμάτιαστος !
Εκθέτει τον απολογισμό και τον προϋπολογισμό της ζωής του !

Ο αγώνας μας είναι να μην μετατραπούμε σε άτομα μιας μάζας,σε άχρωμες ψηφίδες ενός αφηρημένου ψηφιδωτού χωρίς τα δικά μας μοναδικά χαρακτηριστικά,χωρίς τα προτερήματα ή τα μειονεκτήματα,το Φώς και το σκοτάδι μας !
Προσευχόμαστε “face to face” με Τον Θεό εντός του ταμείου μας, είτε αυτό ονομάζεται ναός,σπίτι,εργασία,περίπατος,γυμναστική οπουδήποτε και οποτεδήποτε !



Στην εκκλησία όμως ...;
Ο ιερέας, που δεν είναι ο « αντιπρόσωπος» του Θεού όπως λαθεμένα πιστεύουμε, αλλά είναι το αντίθετο ακριβώς,ο αντιπρόσωπος των δικών μας προσώπων στον Θεό,στρέφεται μαζί με εμάς προς Το Πρόσωπο Του Θεού και μεταφέρει όλες τις αποσκευές μας ως λατρεία μέσα στην Θεία Λειτουργία!

Λειτουργία σημαίνει συλλογικότητα και όχι ατομισμός !
Λειτουργία σημαίνει πορεία από το εγώ στο εμείς !
Θεία Λειτουργία σημαίνει πορεία από το εμείς στον Θεό!
Μέσα στην Εκκλησία συνεπώς δεν υφίσταται « ατομική λατρεία ή ατομική προσευχή»!
Να γιατί δεν μπορεί ο ιερέας να λειτουργεί με άδειες καρέκλες διότι κάποια στιγμή πρέπει να στραφεί προς τον λαό και να πεί:
«Ειρήνη πάσι» κομίζοντας την Ειρήνη ως αντίδωρο Του Θεού στον ερχομό μας ως πρόσωπα και ουχί ως άτομα στους Ιερούς Ναούς, όπως έκανε και στους μαθητές και στις μυροφόρες όταν αναστήθηκε
facebook
π.Γεώργιος-Προσκυνητής στις 4/30/2020
Κοινή χρήση

1 σχόλιο:


Ανώνυμος1 Μαΐου 2020 - 1:25 π.μ.

Αυτό που ελπίζω είναι να μη δούμε μασκαραδες στην εκκλησία. Θα είναι βλασφημια απέναντι στον Οικο του Θεού και στον Κύριο Ιησού Χριστο
 
Προσκυνητής