Τρίτη 10 Μαΐου 2022

Δρ.ιατρού Γεωργίου Γεωργαδάκη : Ουκρανία : Η παρέμβαση της CIA στα πεδία των μαχών και ο προβληματισμός ειδικών

 


Ουκρανία : Η παρέμβαση της CIA στα πεδία των μαχών και ο προβληματισμός ειδικών

08 Μαΐου 2022 19:23

Το καταδρομικό "Moskva

Πρέπει ή όχι να επικοινωνούν-κοινοποιούν  οι Αμερικανοί, τις όποιες παρεμβάσεις της CIA στον ρωσο-ουκρανικό πόλεμο; Οι παλιοσειρές των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών έχουν σοβαρές επιφυλάξεις.

Η παρέμβαση των κρατικών μυστικών υπηρεσιών στο ρωσοουκρανικό πόλεμο θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Άλλωστε τις τελευταίες εβδομάδες δεν έχουν λείψει οι δηλώσεις ακόμα και κορυφαίων Αμερικανών αξιωματούχων,  που "προμόταραν" την αμερικανική συμμετοχή σε μεγάλες επιτυχίες του ουκρανικού στρατού, όπως η βύθιση του ρωσικού καταδρομικού Moskva στη Μαύρη Θάλασσα.

Ωστόσο, όπως αναφέρει σχετικά σε ρεπορτάζ του ο Guardian, αυτό δεν κρίνεται και ιδιαίτερα σοφό από παλιές "καραβάνες" της CIA, οι οποίοι τα προηγούμενα χρόνια ανέπτυξαν παρόμοια δράση σε πολλά πολεμικά μέτωπα ανά τον πλανήτη.

Remaining Time-0:00

Fullscreen

Mute

Ειδικά, όταν αμερικανικά ΜΜΕ δημοσίευσαν τις προηγούμενες ημέρες, αναφορές σύμφωνα με τις οποίες, η αμερικανική συμμετοχή στη βύθιση του Moskva παρουσιαζόταν ως κατόρθωμα της CIA, έμπειροι, εν αποστρατεία πλέον, αξιωματικοί διατύπωναν, σοβαρές ενστάσεις, για τον τρόπο που αυτό επικοινωνείται-γνωστοποιείται.

Παράδειγμα: Oι New York Times δημοσίευσαν ρεπορτάζ, σύμφωνα με το οποίο οι συμβουλές των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών έπαιξαν σπουδαίο ρόλο στην επιχείρηση εναντίον του ρώσικου καταδρομικού στη Μαύρη Θάλασσα. Το ρεπορτάζ διαψεύστηκε αλλά μόνο εν μέρει από το Λευκό Οίκο.

Στη συνέχεια, τόσο οι Times της Νέας Υόρκης όσο και άλλα αμερικανικά ΜΜΕ δημοσίευσαν περισσότερες λεπτομέρειες για την αμερικανική παρέμβαση, ιδιαίτερα στο κομμάτι του χτυπήματος με ειδικούς πυραύλουςΉταν σαν κάποιος να ήθελε να πάρουν οι ΗΠΑένα κομμάτι από την επικοινωνιακή πίτα του σημαντικού αυτού γεγονότος. Το Moskva ήταν άλλωστε το μεγαλύτερο ρωσικό πλοίο που βυθιζόταν από τον Β' παγκόσμιο πόλεμο και μετά.

Όλα τα παραπάνω βασίστηκαν, σε παραδοχές πηγών που δεν κατονομάζονταν, όπως συνηθίζεται σ' αυτές τις περιπτώσεις.

Αυτού του είδους η προσπάθεια, προκαλεί μεγάλη εντύπωση στους "παλιούς". Ο Πολ Πίλαρ, πρώην ανώτερος αξιωματούχος της CIA τόνισε χαρακτηριστικά: "Είμαι έκπληκτος από την έκταση που πήραν οι επίσημες διαβεβαιώσεις για το ρόλο των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ στην επιχείρηση. Το ίδιο συμβαίνει και με πιθανές δολοφονίες Ρώσων στρατηγών. Όλα αυτά μπορούν να προκαλέσουν ακόμη μεγαλύτερη κλιμάκωση από την πλευρά του Πούτιν η οποία σε διαφορετική περίπτωση δεν θα προκαλείτο".

Άλλος πρώην αξιωματικός, ανάλογης εμπειρίας, ο Τζον Σίφερ υπογράμμισε ότι αυτή η επικοινωνιακή επιλογή "συνιστά ασέβεια προς τους Ουκρανούς οι οποίοι επιχειρούν στο πεδίο και εκμεταλλεύονται τις πληροφορίες πολεμώντας μέρα και νύχτα".

Σε κάθε περίπτωση είναι σαφές, ότι οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες εμπλέκονται εμμέσως στις πολεμικές συγκρούσεις και αυτό είναι κάτι που δεν μπορεί να το αμφισβητήσει κανείς.

"Ο Πούτιν ξέρει πολύ καλά πως παίζεται το παιχνίδι. Έχει εκμεταλλευτεί πολλές φορές πληροφορίες, για να σκοτώσει Αμερικανούς στο Αφγανιστάν, αλλά και αλλού. Οι Ρώσοι έχουν ασκηθεί επί σειρά ετών στον κυβερνοπόλεμο εναντίον των ΗΠΑ" ήταν το καταληκτικό σχόλιο του Σίφερ. Και για να το λέει, κάτι παραπάνω θα ξέρει...

Οι Ρώσοι στην αντεπίθεση

Την ίδια ώρα ο πρόεδρος της ρωσικής Δούμας κατηγόρησε την Ουάσιγκτον ότι, συντονίζει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Ουκρανίακάτι που ισοδυναμεί, σύμφωνα με τον ίδιο, με άμεση αμερικανική εμπλοκή στη στρατιωτική δράση εναντίον της Ρωσίας.

«Η Ουάσιγκτον ουσιαστικά συντονίζει και αναπτύσσει στρατιωτικές επιχειρήσεις, έτσι συμμετέχει άμεσα στις στρατιωτικές δράσεις εναντίον της χώρας μας», έγραψε ο Βιατσεσλάβ Βολόντιν στον λογαριασμό του στο Telegram.

Ο Βολόντιν, είναι γνωστός υπέρμαχος, αυτού που η Μόσχα αποκαλεί την «ειδική επιχείρησή της» στην Ουκρανία.

Ο ίδιος δήλωσε πως ξένοι σύμβουλοι εργάζονται στην Ουκρανία από τότε που σημειώθηκε αυτό που ονόμασε «πραξικόπημα», σε μια προφανή αναφορά στη δημοκρατική εκλογή του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι το 2019.

https://www.news247.gr/kosmos/polemos-oykrania-provlimatizei-amerikanoys-provoli-paremvasi-cia-pedia-machon.9622668.html

F Επιλογή, μετάφραση, διαμόρφωση, σχόλια και ανάρτηση-προώθηση, Δρ. Γεωργίου Γεωργαδάκη, ιατρού (ggeorgad@gmail.com), Βόλος.