Δευτέρα 27 Μαΐου 2024

Ενώ ο κλήρος και ο λαός της Ελλάδος με την εκκλησιαστική ηγεσία του αδιαφορεί για τα εγκλήματα του Βαρθολομαίου και του Ζελένσκι στην Ουκρανία εις βάρος της Κανονικής Ορθοδόξου Εκκλησίας στη Σλοβακία γίνεται συλλαλητήριο υπέρ της διωκόμενης κανονικής Εκκλησίας


Σλοβακία: Συλλαλητήριο υπέρ της διωκόμενης κανονικής Εκκλησίας της Ουκρανίας


Οι διαδηλωτές ζήτησαν την απελευθέρωση του επισκόπου Αρσενίου και των ορθόδοξων δημοσιογράφων από το κέντρο κράτησης.

Στην πρωτεύουσα της Σλοβακίας, Μπρατισλάβα, πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από την πρεσβεία της Ουκρανίας ενάντια στις διώξεις των ουκρανικών αρχών κατά της UOC, αναφέρει το κανάλι «Πρώτο Κοζάκικο».

Η διαμαρτυρία οργανώθηκε από Ουκρανούς πρόσφυγες και μετανάστες, ενορίτες των καθεδρικών ναών του Αγίου Ροστισλάβο και του Αγίου Νικολάου. Υποστηρίχθηκε επίσης από ιερείς και λαϊκούς της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Τσεχίας και της Σλοβακίας.

«Καλούμε την ηγεσία των ξένων χωρών να υποχρεώσει τον Βλαντίμιρ Ζελένσκι και όλους τους αντιπάλους της Ορθοδοξίας στην ουκρανική ηγεσία να σταματήσουν να διώκουν την UOC και να σταματήσουν να υποδαυλίζουν το διαθρησκευτικό μίσος.

Να επιστρέψουν τη Λαύρα των Σπηλαίων του Κιέβου στην UOC και όλα τα ιερά που καταλήφθηκαν από εθνικιστές και σχισματικούς», κάλεσαν οι υπερασπιστές της UOC στη συγκέντρωση.

Επέστησαν επίσης την προσοχή στις προεκλογικές υποσχέσεις του Προέδρου Ζελένσκι και ζήτησαν την απελευθέρωση από το κέντρο κράτησης του ηγούμενου της Λαύρας Σβιατογκόρσκ, Μητροπολίτη Αρσένιου και ορθόδοξων δημοσιογράφων, μεταξύ των οποίων είναι υπάλληλοι της ΕΟΔ: Valery Stupnitsky, Andrey Ovcharenko, Vladimir Bobechko.

Η πρώτη διαμαρτυρία έγινε στις 9 Μαΐου, οι συμμετέχοντες στο συλλαλητήριο κάλεσαν τον πρωθυπουργό της χώρας Ρόμπερτ Φίκο (στον οποίο δεν έχει γίνει ακόμη απόπειρα δολοφονίας) να βοηθήσει στην προστασία των πιστών της UOC. Οι υπερασπιστές της UOC σκοπεύουν να επαναλάβουν τις ενέργειές τους.

spzh.live