Κυριακή 19 Μαΐου 2024

Ο κ. Ιερώνυμος Λαρίσης ούτε τον Ναό της Αγίας Παρασκευής Τεμπών ευπρέπισε και φυσικά ούτε τη γέφυρα Τεμπών αποκατέστησε από τις Πλημμύρες, κατά τα άλλα, βαρύγδουπα λόγια... για τους πλημμυρπαθείς ΦΩΤΟ

Είναι προκλητική η εγκατάλειψη του Προσκυνήματος  της Αγίας Παρασκευής των Τεμπών μετά την Πλημμύρα.

Τουλάχιστον τον Ιερό Ναό και τις εικόνες  δεν μπορείτε να τα  καθαρίσετε ;;; 

 Ελευθερία

================================

Η Αγία Παρασκευή Τεμπών οκτώ μήνες μετά τον «Daniel»… (φωτ.)

φωτό: larissanet// Θανάσης Καλιακούδας

Οκτώ μήνες έχουν περάσει από το σφοδρό «χτύπημα» του «Daniel» σε ολόκληρη τη  Θεσσαλία η οποία συνεχίζοντας να μετρά τις πληγές της κάνει μεγάλη προσπάθεια για να τις επουλώσει και να ανασυγκροτηθεί.

Ένα από τα «καίρια» χτυπήματα της κακοκαιρίας του περασμένου Σεπτεμβρίου δόθηκε και στην Αγία Παρασκευή Τεμπών. Δεν είναι μόνο η καταστροφή της κρεμαστής γέφυρας, αλλά όλα όσα καταστράφηκαν στην περιοχή που αποτελούσε βασικό μέρος επίσκεψης αρκετών ατόμων.

Οι εικόνες που καταγράφονται οκτώ μήνες μετά καταδεικνύουν τη μανία της φύσης, αλλά και την αδυναμία να δοθεί άμεσα μία λύση αποκατάστασης, τη στιγμή που πολλοί επισκέπτονται το σημείο, έστω και αν γνωρίζουν ότι δύσκολα θα μπορέσουν να βρεθούν στην πλευρά της εκκλησίας.


 https://www.larissanet.gr/2024/05/15/i-agia-paraskevi-okto-mines-meta-ton-daniel-fot/

======================================================================

==========================================================================

ΣΧΕΤΙΚΑ

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΓΩΝΑΣ ΑΓΩΝΙΖΟΜΕΝΩΝ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΩΝ: Κατέβα από την Γέφυρα, Αγοραστέ! (agonasax.blogspot.com)

Κατέβα από την Γέφυρα, Αγοραστέ!

Πυρά Μητροπολίτη Λαρίσης Ιερώνυμου κατά Αγοραστού με βρυχηθμό  «ιεράς» αγανάκτησης 

Η Μητρόπολη τον «αδειάζει» με επίσημα έγγραφα.
Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Αγοραστός φωτογραφίζεται επι της γκρεμισμένης γέφυρας του προσκυνήματος της Αγίας Παρασκευής Τεμπών και ο κ. Ιερώνυμος.

Ο περιφερειάρχης κος Αγοραστός φωτογραφίζεται επί των ερειπίων της πλημμύρας και επιχειρεί να εκμεταλλευτεί το σύμβολο της τωρινής καταστροφής της Θεσσαλίας, που είναι η καταστροφή του Ιερού Προσκυνήματος της Αγίας Παρασκευής Τεμπών και η κρεμαστή πεζογέφυρα. 

Σημειώνεται ότι ο Μητροπολίτης διατηρούσε αγαστή συνεργασία με τον κ. Αγοραστό για την εφαρμογή των υγειονομικών μέτρων για τον κορωνοϊό  κατά προκλητικό και απαράδεκτο τρόπο, προσβάλλοντας την ιερότητα του Ιερού Ναού Άγίου Αχιλλίου. Έδιναν από κοινού συνέντευξη εντός του Ναού με τον Δήμαρχο και τον διευθυντή υγειονομικής περιφέρειας   για την παραχώρηση των Ι. Ναών για εμβολιαστικά Κέντρα, προωθώντας έτσι τα εμβόλια  δήθεν με την ευλογία της Εκκλησίας για να είναι ελκυστικότερη και αθρόα η προσέλευση. (φώτο).  

Κάποιοι υπέθεσαν ότι η οσμή των κονδυλίων φέρνει την διχόνοια.  Όμως, τα παρατιθέμενα έγγραφα της Μητροπόλεως  Λαρίσης  βγάζουν την μάσκα του Αγοραστού.

ΣΧΟΛΙΟ:  Λαρισαίου ΑΓΩΝΑΣ ΑΓΩΝΙΖΟΜΕΝΩΝ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΩΝ: Κατέβα από την Γέφυρα, Αγοραστέ! (agonasax.blogspot.com)19 Σεπτεμβρίου 2023 https://trikkipress.gr

Κατά του περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κωσταντίνου Αγοραστού στρέφεται με ανακοίνωσή του ο Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου Ιερώνυμος αναφορικά με τις εκτεταμένες ζημιές που έχει υποστεί η γέφυρα των Τεμπών από τις πλημμύρες. Συγκεκριμένα, η Μητρόπολη Λαρίσης αναφέρει πως σε επιστολή που είχε αποστείλει στην Περιφέρεια ρωτώντας για τους αρμόδιους φορείς για την συντήρηση της γέφυρας η ίδια η Περιφέρεια είχε απαντήσει πως είναι αναρμόδια.

Ωστόσο, τώρα ο Περιφερειάρχης κ. Αγοραστός δήλωσε σε τοπικό μέσο πως σκοπεύει να ανακατασκευάσει την γέφυρα, με την Μητρόπολη να κάνει λόγο για δηλώσεις «προεκλογικού τύπου».

Σο Δελτίο Τύπου της, η Μητρόπολη Λαρίσης και Τυρνάβου αναφέρει:

«Με θλίψη και οδυνηρή έκπληξη η Ιερά Μητρόπολη Λαρίσης και Τυρνάβου ανέγνωσε στον τοπικό τύπο την δήλωση του περιφερειάρχη Θεσσαλίας, ότι θα ανακατασκευάσει την κρεμαστή πεζογέφυρα που οδηγεί στο Ιερό Προσκύνημα της Αγίας Παρασκευής Τεμπών.

Η θλίψη και η έκπληξη οφείλονται στο γεγονός ότι αφενός η Ιερά Μητρόπολη δεν προειδοποιήθηκε για το γεγονός, αφετέρου δε ήδη από τον Οκτώβριο του 2022 υπήρξε αλληλογραφία μεταξύ της περιφέρειας Θεσσαλίας και της Ιεράς Μητροπόλεως Λαρίσης και Τυρνάβου με την οποία, ενώ η Ιερά Μητρόπολη ζήτησε να της υποδειχθεί ο αρμόδιος φορέας για την συντήρηση της πεζογέφυρας και επίσης ο συνιδιοκτήτης, ώστε να υπάρξει συνεργασία με σκοπό τη συντήρηση και επισκευή, η περιφέρεια Θεσσαλίας με έγγραφο της το οποίο δημοσιεύουμε παρακάτω, μας απάντησε ότι δεν έχει καμία αρμοδιότητα επί της κρεμαστής πεζογέφυρας του Πηνειού που οδηγεί στην Αγία Παρασκευή και μας παρέπεμψε στη διεύθυνση οδικών υποδομών του Υπουργείου Μεταφορών, η οποία επίσης με έγγραφο της το Δεκέμβριο του 2022 δήλωσε αναρμόδια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κατόπιν αυτών η Ιερά Μητρόπολη προέβη σε δικές της ενέργειες και συντήρησε επαρκώς την γέφυρα, γι’ αυτό και τελικά άντεξε κατά το μεγαλύτερο της μέρος στην πίεση των ορμητικών νερών του ποταμού, καθώς το μόνο που καταστράφηκε είναι η αριστερή κουπαστή με φορά προς το προσκύνημα.

Βεβαίως η γέφυρα χρειάζεται ενδελεχή έλεγχο και μελέτη πριν γίνει το οτιδήποτε, καθώς ούτε εμείς, ούτε βεβαίως ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, ο οποίος κατά ανακοίνωσή του πραγματοποίησε «αυτοψία», έχουμε την αντίστοιχη επιστημονική κατάρτιση ώστε να μπορούμε από τώρα να μιλάμε.

Απορούμε όμως πώς κάποιος ο οποίος δηλώνει αναρμόδιος και προφανώς δεν έχει σχέση με το ιδιοκτησιακό της γέφυρας, έρχεται αυτόκλητος να κάνει δηλώσεις προεκλογικού τύπου προσπαθώντας να εκμεταλλευτεί το σύμβολο της τωρινής καταστροφής της Θεσσαλίας, που είναι η καταστροφή όλου του Ιερού Προσκυνήματος της Αγίας Παρασκευής Τεμπών.

Η Ιερά Μητρόπολη Λαρίσης και Τυρνάβου δεν εμπλέκεται σε παιχνίδια μικροπολιτικής, παρακαλεί δε οι προεκλογικές πομφόλυγες να μην αφορούν τόπους ιερούς και σεβάσματα του γένους που απευθύνονται σε όλους και όχι παραταξιακά σε ορισμένους.

Σε κάθε περίπτωση η Ιερά Μητρόπολη Λαρίσης και Τυρνάβου επιφυλάσσεται να βρει τον κατάλληλο χορηγό ώστε με τρόπο αξιόπιστο και ασφαλή να αποκαταστήσει τη γέφυρα και το Ιερό Προσκύνημα διασώζοντας και τον οφειλόμενο σεβασμό.

Παρακαλούνται όλοι όσοι εμπλέκονται στις προσεχείς αυτοδιοικητικές εκλογές να επιδείξουν τον δέοντα σεβασμό προς τον υπερκομματικό θεσμό της Εκκλησίας. Υπάρχουν όροι και όρια. Η Εκκλησία τα τηρεί και τα σέβεται. Όποιος δεν τα τηρεί και δεν τα σέβεται κάνει ζημιά πρώτιστά στον εαυτό του.

Επίσης επειδή οι πλημμυροπαθείς αδελφοί μας δεν είναι θέαμα, ούτε το φιλανθρωπικό έργο της Εκκλησίας αξιοθέατο, απαγορεύονται οι οποιεσδήποτε φωτογραφίσεις υποψηφίων εντός των δομών της εκκλησίας που έχουν στηθεί για τους πλημμυροπαθείς, ιδίως στο Αρμένιο, τη Γιάννουλη, τη Φαλάνη, τον Άγιο Θωμά Λαρίσης και όπου αλλού γίνεται περιστασιακή διανομή εφοδίων σε συγκεκριμένες ώρες κατά Ενορίες.

Τούτο διότι η Ιερά Μητρόπολη πρώτιστά σέβεται την ανθρώπινη αξιοπρέπεια κι αυτήν θέλει να διαφυλάξει. Υπενθυμίζονται τα όσα είπε ο Ποιμενάρχης μας στο κήρυγμα του την Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου 2023 στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Αχιλλίου Λαρίσης».

 https://trikkipress.gr/%CF%80%CF%85%CF%81%CE%AC-%CE%BC%CE%B7%CF%84%CF%81%CE%BF%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%AF%CF%84%CE%B7-%CE%BB%CE%B1%CF%81%CE%AF%CF%83%CE%B7%CF%82-%CE%B9%CE%B5%CF%81%CF%8E%CE%BD%CF%85%CE%BC%CE%BF%CF%85-%CE%BA/