Τρίτη 7 Μαΐου 2024

Να μή νομιμοποιηθεί η παρένθετη μητρότητα


 

Κατάθεση του  «The Center For Bioethics and Culture Network» στο «House Judiciary Committee» του Michigan, σχετικά με τους κινδύνους της παρένθετης μητρότητας για τις γυναίκες και τα παιδιά.   

                                                                                

CBC-Network -1 Νοεμβρίου 2023

Προς: τον Πρόεδρο και την  Επιτροπή Δικαιοσύνης της Βουλής

Απευθυνόμαστε προς εσάς με ανησυχία καθώς τα νομοσχέδια  5207-5215, προτίθενται συνολικά να καταργήσουν την τρέχουσα απαγόρευση της παρένθετης μητρότητας στο Μίσιγκαν και να νομιμοποιήσουν  τις συμβάσεις παρένθετης μητρότητας. Η υπογονιμότητα είναι μια αποκαρδιωτική κατάσταση που επηρεάζει όσους επιθυμούν να κάνουν παιδιά. Ωστόσο, ο πόνος και η θλίψη που προκαλεί η υπογονιμότητα δεν δικαιολογούν βλαπτική φύση της επιχείρησης της παρένθετης μητρότητας και την εκμετάλλευση που τη συνοδεύει. Σε καμία περίπτωση δεν υποβαθμίζουμε τον πόνο που συνοδεύει τη στειρότητα, αλλά δεν πρέπει να βλάψουμε άλλους στην προσπάθειά μας να βοηθήσουμε κάποιους!

Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι "η παρένθετη μητρότητα χτίζει οικογένειες, συνεπώς πώς μπορεί αυτό να είναι κακό;" Επιτρέψτε μας να εξηγήσουμε.

Καταρχήν, η παρένθετη μητρότητα εκμεταλλεύεται τις γυναίκες και η ίδια η πρακτική είναι βαθιά οπισθοδρομική. Η παρένθετη μητέρα χρησιμοποιείται για τη μήτρα της και στη συνέχεια νόμιμα παραμερίζεται. Ο δεσμός της παρένθετης μητέρας με το παιδί αντιμετωπίζεται ως σημαντικός κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και εντελώς άχρηστος στη συνέχεια. Και αυτό ενώ γνωρίζουμε ότι ο δεσμός μητέρας-εμβρύου είναι απίστευτα σημαντικός στο τέταρτο τρίμηνο της ζωής, καθώς το μωρό προσαρμόζεται στη ζωή εκτός της μήτρας. Πρόσφατη έρευνα έχει δείξει ότι η κύηση της παρένθετης μητρότητας ενέχει σοβαρούς ιατρικούς και ψυχοκοινωνικούς κινδύνους για τις γυναίκες που λειτουργούν ως παρένθετες μητέρες και  για τα μωρά που κυοφορούν για άλλο άτομο ή ζευγάρι. Πολλές ανεπτυγμένες χώρες έχουν απαγορεύσει την εμπορική παρένθετη μητρότητα για λόγους ανθρωπίνων δικαιωμάτων και υγείας των γυναικών, επειδή η παρένθετη μητρότητα συχνά βασίζεται στην εκμετάλλευση φτωχών γυναικών και γυναικών χαμηλού εισοδήματος, από άτομα που έχουν τα μέσα να πληρώνουν για αυτή.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δήλωσε το 2011 ότι η παρένθετη μητρότητα είναι «μια εκμετάλλευση του γυναικείου σώματος και των αναπαραγωγικών οργάνων του». Δήλωσαν επίσης, πολύ απλά, ότι η παρένθετη μητρότητα συνιστά «βία κατά των γυναικών».

Από μόνη της, η εξωσωματική γονιμοποίηση (IVF) έχει ιδιαίτερο μερίδιο σε κινδύνους και επιπλοκές, σε συνδυασμό με το πολύ υψηλό ποσοστό αποτυχίας για μια τόσο δαπανηρή διαδικασία. Από τα πιο πρόσφατα δεδομένα του CDC για το 2020 βλέπουμε ότι στις ΗΠΑ έγιναν 326.468 κύκλοι εξωσωματικής γονιμοποίησης που είχαν ως αποτέλεσμα 75.023 γεννημένα ζωντανά βρέφη. Δεδομένης της απώλειας/θανάτου τόσων χιλιάδων παιδιών, αυτό δεν θεωρείται υψηλό ποσοστό επιτυχίας.

Η εξωσωματική γονιμοποίηση μπορεί να αποβεί επιβλαβής για την υγεία της γυναίκας ενώ  νέες μελέτες εξετάζουν και τις επικίνδυνες επιπτώσεις της στα παιδιά που γεννιούνται μέσω αυτής της τεχνολογίας. Μια μελέτη του 2021 διαπίστωσε ότι «τα παιδιά που γεννήθηκαν με τεχνολογία υποβοηθούμενης αναπαραγωγής (ART) είχαν στατιστικά σημαντικά χειρότερα αποτελέσματα στη λειτουργία και τη δομή της αριστερής κοιλίας». Το άρθρο ανέφερε περαιτέρω ότι «τα παιδιά που συνελήφθησαν με ART είχαν αυξημένη αρτηριακή πίεση και  ανεπιθύμητες αλλαγές στη δομή και τη λειτουργία της αριστερής κοιλίας σε σύγκριση με τα παιδιά που είχαν συλληφθεί με φυσικό τρόπο».

Η παρένθετη μητρότητα έχει κινδύνους που σχετίζονται όχι μόνο με τη διαδικασία της εξωσωματικής, αλλά και με την ίδια τη κύηση. Η έρευνα έχει δείξει ότι οι παρένθετες κυήσεις είναι εγκυμοσύνες υψηλού κινδύνου και είναι πιο πιθανό να καταλήξουν σε καισαρική τομή, να παρουσιάσουν διαβήτη κύησης, υπέρταση ή προεκλαμψία, προδρομικό πλακούντα και άλλες απειλητικές για τη ζωή επιπλοκές όπως η επιλόχεια κατάθλιψη.

Τα παιδιά που γεννήθηκαν από εξωσωματική γονιμοποίηση έχουν αυξημένη συχνότητα πρόωρου τοκετού, χαμηλού βάρους γέννησης, εγκεφαλικής παράλυσης και άλλων καταστάσεων που οδηγούν σε εισαγωγή στη ΜΕΘ και μεγαλύτερη παραμονή στο νοσοκομείο. Έχουν επιβεβαιωθεί ακόμη και θάνατοι παρένθετων μητέρων τόσο στις Ηνωμένες Πολιτείες όσο και στο εξωτερικό. Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν γνωρίζουν ότι μια παρένθετη εγκυμοσύνη, ακόμη και αν η παρένθετη μητέρα κυοφορεί μόνο ένα μωρό, είναι μια εγκυμοσύνη υψηλότερου κινδύνου. Οι  εγκυμοσύνες υψηλού κινδύνου θέτουν σε κίνδυνο και τη μητέρα και το μωρό.

Γιατροί ομολογούν πως υπάρχουν συγκρούσεις συμφερόντων όταν ο ίδιος γιατρός φροντίζει μια παρένθετη μητέρα αλλά πληρώνεται από τα άτομα που σκοπεύουν να μεγαλώσουν το παιδί.

Ας θυμηθούμε ότι οι ΗΠΑ έχουν ένα από τα υψηλότερα ποσοστά μητρικής θνησιμότητας στον ανεπτυγμένο κόσμο, και αυτά έχουν διπλασιαστεί από το 1991 έως το 2014. Οι ΗΠΑ είναι η μόνη ανεπτυγμένη χώρα της οποίας το ποσοστό μητρικής θνησιμότητας αυξάνεται. Με ήδη υψηλά ποσοστά μητρικής θνησιμότητας, γιατί να ενθαρρύνουμε περαιτέρω την παρένθετη μητρότητα όταν οι παρένθετες κυήσεις έχουν ακόμη υψηλότερους κινδύνους;

Τέλος, θα πρέπει όλοι να σταματήσουμε για λίγο και να αποφασίσουμε εάν θέλουμε να δημιουργήσουμε έναν κόσμο όπου εμπορευόμαστε ανθρώπινα όντα. Η Jessica Kern, μια γυναίκα που ανακάλυψε στα 16 της ότι ήταν προϊόν παρένθετης μητρότητας γράφει: «Νομίζω ότι η εμπορική παρένθετη μητρότητα είναι λάθος. Στη πράξη είναι η αγοραπωλησία μωρών και η εμπορευματοποίηση των γυναικείων σωμάτων». Αισθάνονται και τα άλλα παιδιά που έχουν συλληφθεί μέσα από συμβόλαια παρένθετης μητρότητας όπως η Jessica Kern; Δεν το γνωρίζουμε, γιατί μέχρι σήμερα, δεν υπάρχει έρευνα για το πώς νιώθουν τα παιδιά της παρένθετης μητρότητας για την προέλευσή τους. Η Jessica συνεχίζει στην ιστορία της: «Νομίζω ότι λείπει μια πολύ σημαντική φωνή από τη συνεχιζόμενη πολιτιστική διαμάχη για την παρένθετη μητρότητα: οι φωνές των ίδιων των παιδιών». Μέχρι να ακουστεί η άποψη των παιδιών, η παρένθετη μητρότητα θα συνεχίσει χωρίς καμία συστολή, να βάζει στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος τους ενήλικες ή τους γονείς, ενώ τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα των νεογέννητων μωρών θα αγνοούνται».

 

Το να επιτρέπεται σε κάποιους ανθρώπους να αγοράζουν άλλους ανθρώπους ακόμα κι αν εκείνοι είναι νέοι και μικροί, δεν αποτελεί πολιτική που σέβεται την ελευθερία. Ο νόμος, στα πλαίσια της έντιμης δημόσιας πολιτικής, θα πρέπει να βοηθά και να προστατεύει τους πολίτες. Καθώς προσπαθούμε να βοηθήσουμε όσους λαχταρούν να αποκτήσουν οικογένεια, πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι ορισμένες από αυτές τις πολύ δαπανηρές λύσεις που προσφέρονται, εγκυμονούν πραγματικούς κινδύνους για τις γυναίκες και τα παιδιά. Το Μίσιγκαν έκανε καλά που απαγόρευσε την παρένθετη μητρότητα και ελπίζουμε να συνεχίσετε να προστατεύετε τις ζωές των γυναικών και των παιδιών, εκτιμώντας τον καθένα από αυτούς ως ανθρώπινη ζωή και όχι ως προϊόν προς πώληση.

Jennifer Lahl, R.N., B.S.N, M.A., Ιδρυτής του «The Center for Bioethics and Culture»   

Kallie Fell, R.N., B.S.N., M.S., Εκτελεστική Διευθύντρια «The Center for Bioethics and Culture».

-https://cbc-network.org/2023/11/written-testimony-in-opposition-of-hb-5207-5215/

-https://mumdadandkids.gr/vioithiki-iatriki/na-mi-nomimopoiithei-i-parentheti-mitrotita


ΑΚΤΙΝΕΣ: Να μή νομιμοποιηθεί η παρένθετη μητρότητα (aktines.blogspot.com)