Παρασκευή 31 Μαΐου 2024

Το Πατριαρχείο Μόσχας διακόπτει την κοινωνία με Ιεράρχες της Βουλγαρίας


Η διάσπαση στον ορθόδοξο κόσμο με ευθύνη των Οικουμενιστών αλλά και των αντιοικουμενιστών συνεχίζεται. Η Μόσχα τώρα διακόπτει την εκκλησιαστική κοινωνία και με την Εκκλησία της Βουλγαρίας, επειδή αυτή συλλειτούργησε με τους σχισματοαιρετικούς της Ουκρανίας. Έτσι δύο από τους αντιοικουμενιστές θεωρούμενα "παραδοσιακά" πατριαρχεία δεν θα έχουν κοινωνία μεταξύ τους, γεγονός που δείχνει σε ποιά τραγική κατάσταση βρίσκεται η Ορθοδοξία. Όλο αυτό δείχνει όμως και κάτι άλλο: Ότι η διακοπή εκκλησιαστικής κοινωνίας είναι πράξη της Εκκλησίας και επιβάλλεται σε θέματα Πίστεως και καταπάτησης των Ι. Κανόνων. Κανείς δεν μπορεί να κατηγορήσει τους Ρώσους ότι διαπράττουν σχίσμα, ότι σχίζουν τον χιτώνα του Χριστού. Οι Ρώσοι το γνωρίζουν αυτό. Οι Έλληνες;

Α.Τ.




Γραφείο ρεπορτάζ: Romfea.gr

Συνεδρίασε σήμερα, Πέμπτη 30 Μαΐου 2024 η Ιερά Σύνοδος του Πατριαρχείου Μόσχας στην Ιερά Μονή Αγίου Δανιήλ, υπό την προεδρία του Πατριάρχη Μόσχας κ. Κυρίλλου.

Κατά την διάρκεια της Συνεδρίασης τα Μέλη της Ιεράς Συνόδου ασχολήθηκαν με την συμμετοχή Αρχιερέων της Εκκλησίας της Βουλγαρίας και της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας στην Πατριαρχική και Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία που τελέστηκε στο Καθολικό της Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Βαλουκλή την Κυριακή των Μυροφόρων, 19 Μαΐου 2024.



Στην Πατριαρχική και Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο συλλειτούργησαν από την Εκκλησία της Βουλγαρίας και την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας, οι Φιλιππουπόλεως κ. Νικόλαος, Στάρα Ζαγοράς κ. Κυπριανός, Μπίλα Τσέρκβα κ. Ευστράτιος, Δωροστόλου κ. Ιάκωβος, καθώς και οι Θεοφ. Βελικίας κ. Σιώνιος, Σμόλιαν κ. Βησσαρίων, και Μπορίσπιλ κ. Αβραάμιος.

Η Ιερά Σύνοδος του Πατριαρχείου Μόσχας εξέφρασε την βαθιά θλίψη της για το γεγονός ότι οι εν λόγω Ιεράρχες του Πατριαρχείου Βουλγαρίας συλλειτούργησαν με εκπροσώπους μίας από τις σχισματικές δομές στην Ουκρανία, προκαλώντας έτσι βαθιά ρίξη στις σχέσεις μεταξύ της Εκκλησίας της Ρωσίας και της Εκκλησίας της Βουλγαρίας.

Τέλος, με αφορμή το Συλλείτουργο στην Μονή Βαλουκλή τα μέλη της Ιεράς Συνόδου δήλωσαν αδυναμία εκκλησιαστικής κοινωνίας με τους εν λόγω Ιεράρχες του Πατριαρχείου Βουλγαρίας, τονίζοντας πως το Οικουμενικό Πατριαρχείο συνεχίζει να προβαίνει σε ενέργειες οι οποίες έχουν στόχο την εμβάθυνση του διχασμού στην Ορθοδοξία.