Τρίτη 9 Απριλίου 2024

Ολλανδία: Νέα νομοθεσία θωρακίζει το δικαίωμα χρήσης μετρητών στις συναλλαγές

 

Γράφει ο Καλλιντέρης Νικόδημος

     Η Ολλανδία έθεσε σε διαβούλευση μεταξύ 26 Ιανουαρίου και 8 Μαρτίου 2024 μια νέα νομοθεσία με τον τίτλο Cash Payments Act μέσω της οποίας επιδιώκει «να οργανώσει τη δημιουργία και τη χρηματοδότηση μιας σειράς υπηρεσιών με μετρητά με τέτοιο τρόπο ώστε να προσφέρεται μακροπρόθεσμα ένα κοινωνικά επιθυμητό επίπεδο υπηρεσιών με μετρητά και αυτά να παραμένουν χρησιμοποιήσιμα ως μέσο πληρωμής». 

     Με άλλα λόγια, ο συγκεκριμένος νόμος στοχεύει να διατηρήσει τα μετρητά προσβάσιμα, διαθέσιμα και οικονομικά προσιτά στην Ολλανδία, υποχρεώνοντας τις τράπεζες να παρέχουν βασικές υπηρεσίες μετρητών και να διασφαλίζουν τη συνέχεια στις υπηρεσίες μεταφοράς μετρητών. Οι νέες ρυθμίσεις απευθύνονται κυρίως προς τα μεγάλα τραπεζικά ιδρύματα καθώς και στις εταιρείες μεταφοράς χρημάτων ως τους κύριους δρώντες για τη διατήρηση των υπηρεσιών μετρητών στην Ολλανδία.

   Η νομοθεσία “Cash Payments Act” έρχεται να τροποποιήσει ένα παλαιότερο νόμο περί χρηματοοικονομικής εποπτείας και να υποχρεώσει τις τράπεζες με τουλάχιστον 50.000 κατόχους λογαριασμού να μεγιστοποιήσουν την πρόσβαση των καταναλωτών στο συμβατικό χρήμα.

    Mια πρόσφατη μελέτη της τράπεζας Nederlandsche Bank κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα μετρητά διαδραματίζουν ουσιαστικό και κρίσιμο ρόλο για ένα σημαντικό και ποικιλόμορφο μέρος του πληθυσμού της Ολλανδίας: το 7% των πολιτών βασίζεται αποκλειστικά στα μετρητά και το 28% δηλώνει ότι δεν μπορεί να ζήσει χωρίς αυτά. Είναι επίσης η μόνη λύση έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση διακοπών του συστήματος ηλεκτρονικών πληρωμών!

Όλα τα ανωτέρω συμβαίνουν ενώ η Ολλανδία είναι από τις χώρες της Ευρώπης με τα χαμηλότερα ποσοστά χρήσης μετρητών στις συναλλαγές. Σύμφωνα με τη μελέτη SPACE της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζαςη Ολλανδία είναι η προτελευταία χώρα της ζώνης του ευρώ σε όγκο πληρωμών με μετρητά μετά τη Φινλανδία.

Αλλά και πέραν αυτού, οι υποδομές και οι υπηρεσίες του συμβατικού χρήματος στη χώρα έχουν συρρικνωθεί εμφατικά τα τελευταία χρόνια. Τα μηχανήματα αυτόματης ανάληψης μετρητών μειώθηκαν κατά 29.1% μεταξύ 2018 και 2023 ενώ σύμφωνα με τις τελευταίες μετρήσεις η Ολλανδία είναι η δεύτερη χώρα στη ζώνη του ευρώ όπου η πρόσβαση σε μετρητά επιδεινώθηκε περισσότερο μεταξύ 2019 και 2022.

https://www.internetconsultatie.nl/chartaal/b1

https://www.dnb.nl/media/s45j35do/working_paper_no-781.pdf

https://www.ecb.europa.eu/stats/ecb_surveys/space/html/ecb.spacereport202212~783ffdf46e.en.html

Καλλιντέρης Νικόδημος

ΑΚΤΊΝΕΣ

===========================================================

========================


Η Νορβηγία ετοιμάζει νόμο για να προστατεύσει το δικαίωμα

 χρήσης των μετρητών στις συναλλαγές!

Μπορεί να είναι εικόνα 1 άτομο, χρήματα και κείμενο 

Η Νορβηγία ετοιμάζει νόμο για να προστατεύσει το δικαίωμα χρήσης των μετρητών στις συναλλαγές!

Γράφει ο Καλλιντέρης Νικόδημος

Η κυβέρνηση της Νορβηγίας ετοιμάζει ειδική νομοθεσία που θα διασφαλίζει ότι οι πολίτες της θα έχουν πάντοτε τη δυνατότητα/επιλογή να κάνουν τις πληρωμές τους με χαρτονομίσματα και κέρματα.

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης της Νορβηγίας εξέδωσε στις 8 Μαρτίου 2024 ένα ανακοινωθέν ανάλογο με αυτό της Κεντρικής Τράπεζας της Σουηδίας κατά το οποίο γνωστοποιεί ότι εξετάζει την τροποποίηση του νομικού πλαισίου (συγκεκριμένα του νόμου “Financial Contracts Act”) προκειμένου να κατοχυρώσει το δικαίωμα των πολιτών να επιλέγουν ελεύθερα μεταξύ ψηφιακών και συμβατικών πληρωμών, ώστε να θωρακίσει την νορβηγική κοινωνία από έκτακτες καταστάσεις κατά τις οποίες οι ψηφιακές υποδομές δεν θα λειτουργούν.

Αρχικά, το Υπουργείο αναγνωρίζει «την προφανή ανάγκη να ενισχυθεί το δικαίωμα της πληρωμής με μετρητά». Εισάγοντας μια ξεκάθαρη ρύθμιση υπέρ των συναλλαγών με συμβατικό χρήμα «θα καταστήσει τις συναλλαγές πιο εύκολες για τους καταναλωτές που τις επιζητούν, για τους εμπόρους που οφείλουν να τις διενεργούν και για τις αρχές που πρέπει να τις επιβάλουν».

Επίσης, το Υπουργείο υπογραμμίζει την αξία των μετρητών που ανεξαρτήτως συνθηκών είναι πάντα διαθέσιμα, διαβεβαιώνοντας ότι η νορβηγική οικονομία δεν θα καταστεί ανενεργή εάν παρατεταμένες διακοπές ρεύματος, μια πιθανή κατάρρευση του συστήματος ή διαφόρων ειδών ψηφιακές επιθέσεις εναντίον των συστημάτων πληρωμών των τραπεζών οδηγήσουν στην δυσλειτουργία ή στην καταστροφή των συστημάτων ψηφιακών πληρωμών!

Συνοπτικά, η πρόταση του Υπουργείου κατατείνει στο να διασφαλιστεί ότι ο πολίτης θα έχει το δικαίωμα να πληρώνει σε μετρητά οπουδήποτε κι αν βρεθεί για την αγορά αγαθών και υπηρεσιών. Δεν έχει ανακοινωθεί ακόμα εκ μέρους της νορβηγικής κυβέρνησης το χρονικό πλαίσιο εντός του οποίου θα φέρει το νέο νομοσχέδιο!

https://www.regjeringen.no/no/aktuelt/styrking-av-retten-til-a-betale-med-kontanter/id3029003/

https://www.riksbank.se/en-gb/press-and-published/notices-and-press-releases/press-releases/2023/political-decisions-needed-urgently--so-that-everyone-can-pay/

Καλλιντέρης Νικόδημος