Πέμπτη 11 Ιουλίου 2019

Η Ιερά Μονή Ξηροποτάμου απαγορεύει την είσοδο στους Ουκρανούς σχισματικούς.

Όπως ανέφερε προηγουμένως το OrthoChristian, στα τέλη Ιουνίου και για τρίτη φορά μια αντιπροσωπεία της σχισματικής «Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας» (OCU) επισκέφθηκε το Άγιον Όρος

Ορισμένα Μοναστήρια υποδέχθηκαν εγκαρδίως τους σχισματικούς και μάλιστα τους επέτρεψαν να λειτουργήσουν και να κοινωνήσουν, ενώ άλλα τους έδιωξαν. Κάποια άλλα επίσης τους επέτρεψαν απλά να επισκεφθούν όπως θα έκαναν με οποιονδήποτε άλλο μη Ορθόδοξο επισκέπτη. 
Όταν η OCU ανέφερε ότι η αντιπροσωπεία της επισκέφθηκε τόσο την Φιλοθέου όσο και την Καρακάλλου, από τις πιο αυστηρές και παραδοσιακές Μονές που είχαν εκφραστεί εναντίον των σχισματικών, έγινε γνωστό ότι η αντιπροσωπεία εισήλθε σε αυτές τις Μονές μαζί με άλλους Έλληνες προσκυνητές -συνεπώς δεν έλαβαν επίσημη υποδοχή από τα Μοναστήρια. Όταν οι Μονές έμαθαν ότι ανήκαν στην σχισματική OCU τους ενημέρωσαν ότι δεν μπορούν να παρευρεθούν σε λειτουργίες ούτε να δώσουν ονόματα για μνημόνευση
Εκτός από την Φιλοθέου και την Καρακάλλου έχει γίνει γνωστό ότι ένα άλλο Ελληνικό Μοναστήρι, Ξηροποτάμου, απαγορεύει εντελώς την είσοδο στους σχισματικούς. Και τα τρία Μοναστήρια βρίσκονται υπό την πνευματική καθοδήγηση του Γέροντος Εφραίμ, πρώην Ηγουμένου της Φιλοθέου και ιδρυτή του Αγίου Αντωνίου και πολλών άλλων Μοναστηριών στην Αμερική και τον Καναδά. 
 
Ο ιερέας από την Μόσχα π. Ρόμαν Κολέσνικοφ [Roman Kolesnikov] επισκέφθηκε πρόσφατα το Άγιον Όρος μαζί με μια ομάδα προσκυνητών και ρώτησε πολλά Μοναστήρια για την στάση τους απέναντι στους σχισματικούς.
«Η στάση είναι πολύ ανάμεικτη», δήλωσε ο π. Ρόμαν σε συνέντευξή του στο Krestovsky Most. «Κάποια από τα Μοναστήρια έχουν ήδη μολυνθεί λειτουργώντας με τους σχισματικούς. Κάποια παραμένουν αναποφάσιστα και κάποια άλλα είναι κατηγορηματικά εναντίον της νομιμοποίησης των Ουκρανών σχισματικών.» 
Το διοικητικό σώμα του Αγίου Όρους, η Ιερά Κοινότητα, διχασμένη για το πώς θα αντιμετωπίσει τους σχισματικούς, αποφάσισε στα τέλη Φεβρουαρίου να επιτρέψει σε κάθε Μονή να πάρει την δική της θέση.
Συγκεκριμένα, ο π. Ρόμαν σημειώνει ότι όταν έφθασαν στην Ξηροποτάμου ρωτήθηκαν αμέσως από που έρχονται. «Έχοντας μάθει ότι είμαστε από την Ρωσία, ο Μοναχός που μας υποδέχθηκε εξήγησε ότι εάν ήμασταν από την Ουκρανία θα μας ρωτούσε ποιον Μητροπολίτη μνημονεύουμε στις λειτουργίες, επειδή αναγνωρίζουν τον Μητροπολίτη Ονούφριο και οι αντίπαλοί του δεν επιτρέπεται να εισέλθουν ούτε καν στον χώρο της Μονής.»  
Σημειώνει ότι ακριβώς το ίδιο πράγμα του είπαν στην Φιλοθέου και στην Καρακάλλου.
Επιπλέον, ο π. Ρόμαν αναφέρει ότι η Σκήτη του Αγίου Ανδρέα έχει πάρει ακόμα πιο αυστηρή στάση, μη επιτρέποντας σε κανέναν από την Ουκρανία να διανυκτερεύσει. Οι Μοναχοί εκεί λένε ότι οι Ουκρανοί πρέπει πρώτα να διευθετήσουν την κατάσταση  μεταξύ τους. Οι σχισματικοί ανέφεραν ότι επισκέφτηκαν την Σκήτη του Αγίου Ανδρέα αν και δεν έδωσαν λεπτομέρειες για το τι συνέβη εκεί.  
Ο π. Ρόμαν θυμίζει ότι και η Ρωσική Μονή του Αγίου Παντελεήμονος κλείνει τις πύλες της στους σχισματικούς. 
Η Ελληνική Μονή Δοχειαρίου και η Βουλγαρική Ζωγράφου αρνήθηκαν επίσηςνα δεχθούν τους σχισματικούς και είναι γνωστό ότι και η Σερβική Μονή Χιλανδαρίου έχει την ίδια στάση. 
Ενώ ορισμένες Μονές καλωσόρισαν τους σχισματικούς, η Ιερά Κοινότητα, αποτελούμενη από έναν εκπρόσωπο της κάθε Μονής, έχει κουραστεί με την συμπεριφορά τους. Σε μια πρόσφατη επιστολή προς τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών, η Ιερά Κοινότητα εξέφρασε την αγανάκτησή της διότι η δεύτερη αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον «Μητροπολίτη» Μιχαήλ Ζίνκεβιτς [Mikhail Zinkevich] που επισκέφθηκε τον Απρίλιο παραβίασε τον Καταστατικό Χάρτη του Αγίου Όρους που απαγορεύει «πάσα προσηλυτιστική και προπαγανδιστική ενέργεια ηθική, θρησκευτική, εκκλησιαστική, κοινωνική, εθνικιστική και οιασδήποτε άλλης φύσεως». 
Η αντιπροσωπεία δημοσίευσε φωτογραφίες με τα μέλη της να κρατούν Ουκρανικές σημαίες. Έψαλλαν επίσης τον Ουκρανικό εθνικό ύμνο ενώ βρίσκονταν στο Άγιον Όρος.  «Η ενέργεια αυτή είναι ασυμβίβαστος προς το ησυχαστικό, πνευματικό και ιερό χαρακτήρα του Αγιωνύμου ημών Τόπου και την υπερχιλιετή παράδοση αυτού, δημιουργεί επικίνδυνο προηγούμενο δια την επανάληψη τοιούτων ενεργειών εξ οιαδήποτε πλευράς προερχομένων και την μεταφορά εθνικιστικών διενέξεων εν αυτώ, και αντίκειται παντελώς εις τον Καταστατικό Χάρτη του Αγίου Όρους.», γράφει η Ιερά Κοινότητα. 
Ομοίως, ο π. Ρόμαν αναφέρει ότι και η τρίτη σχισματική αντιπροσωπεία φώναζε Ουκρανικά εθνικιστικά συνθήματα από την κορυφή του Αγίου Όρους.  
«Ένας δικός μας προσκυνητής ανέβηκε στην κορυφή του Αγίου Όρους και εκεί είχε ανεβεί και μία ομάδα σχισματικών», σημείωσε ο π. Ρόμαν. «Άρχισαν αμέσως να ρωτούν για πολιτικά. Ο δικός μας προσκυνητής απάντησε ότι δεν επιθυμούσε να συζητήσει αυτά τα θέματα διότι βρισκόταν εκεί για εντελώς διαφορετικό λόγο. Αυτός αναφέρει ότι αφού ανέβηκαν στην κορυφή άρχισαν να φωνάζουν: ‘Δόξα στην Ουκρανία! Δόξα στους ήρωες!’»
«Πόσο χαλασμένο μυαλό πρέπει να έχεις για να βεβηλώσεις έναν ιερό τόπο με τέτοια λόγια», αναφώνησε ο π. Ρόμαν.
Μετάφραση Φαίη. Τας Θύρας Τας Θύρας