Δευτέρα 8 Ιουλίου 2019

Στα χνάρια του Δεσπότη "επιφανής" συμπολίτης μας έλαβε πιστοποιητικό εκτίμησης,στο Rotary Club της Νέας Υόρκης

το οποίο συνεπάγεται και την ιδιότητα μέλους για τον ίδιο στο Rotary Club της Νέας Υόρκης για ένα χρόνο
 

Στα χνάρια του Δεσπότη "επιφανής" συμπολίτης μας, την ημέρα που τιμάται ο Άγιος Αχίλλειος θρασύτατα ο διατελέσας γιά χρόνια, πρόεδρος της Χριστιανικής Εστίας Λάρισας, μίλησε στη Νέα Υόρκη, σκορπίζοντας θλίψη και απογοήτευση σ'  όσους τον γνωρίζαμε καλά και ίσως σκανδαλίζοντας κάποιους.
Δείτε το δημοσίευμα.

Ο Θεός να τον ελεήσει.Να προβλέψω πως τις επόμενες μέρες θα επισκεφθεί τον σεβασμιώτατο να λάβει τις ευχές του...και τα συγχαρητήρια!!!!
                                                                          Λαρισαίος 
Δείτε το δημοσίευμα.


Rotary Club καθηγητής Αθανάσιος Ευσταθίου

Το Rotary Club της Νέας Υόρκης, απέδωσε στον καθηγητή Αθανάσιο Ευσταθίου πιστοποιητικό εκτίμησης, το οποίο συνεπάγεται και την ιδιότητα μέλους για τον ίδιο στο Rotary Club της Νέας Υόρκης για ένα χρόνο. Από αριστερά, Χάρης
Πατερουλάκης, Αθανάσιος Ευσταθίου, Helen Reisler.



Το Rotary Club Νέας Υόρκης διοργάνωσε στον ΟΗΕ ομιλία για την Αθηναϊκή Δημοκρατία

πηγή  https://www.ekirikas.com/%CF%84%CE%BF-rotary-club-%CE%BD%CE%AD%CE%B1%CF%82-%CF%85%CF%8C%CF%81%CE%BA%CE%B7%CF%82-%CE%B4%CE%B9%CE%BF%CF%81%CE%B3%CE%AC%CE%BD%CF%89%CF%83%CE%B5-%CF%83%CF%84%CE%BF%CE%BD-%CE%BF%CE%B7%CE%B5-%CE%BF/



Το Rotary Club της Νέας Υόρκης, απέδωσε στον καθηγητή Αθανάσιο Ευσταθίου πιστοποιητικό εκτίμησης, το οποίο συνεπάγεται και την ιδιότητα μέλους για τον ίδιο στο Rotary Club της Νέας Υόρκης για ένα χρόνο. Από αριστερά, Χάρης Πατερουλάκης, Αθανάσιος Ευσταθίου, Helen Reisler.
ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ. Τη μηνιαία πρωινή του συνάντηση είχε το Rotary Club της Νέας Υόρκης την Τετάρτη 15 Μαΐου, στο Church Center του ΟΗΕ.
Επίτιμος καλεσμένος του Club, ήταν ο Καθηγητής Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας και Γραμματείας του τμήματος Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου κ. Αθανάσιος Ευσταθίου. Η ομιλία του κ. Ευσταθίου είχε ως αντικείμενό της την Αθηναϊκή Δημοκρατία και την επιρροή της στις δημοκρατίες του σήμερα.

Ξεκινώντας την ομιλία του, ο κ. Αθανάσιος Ευσταθίου είπε: «Είναι συναρπαστικό, αγαπητοί συνάδελφοι και κύριοι, ότι οι πολιτικοί όροι με σημαντικό περιεχόμενο στις μέρες μας, όπως η πόλη, ο πολίτης, η δημοκρατία, η τυραννία, η ολιγαρχία, η ελευθερία και πολλά άλλα από αυτά που εφευρέθηκαν από τους Ελληνες της αρχαϊκής και κλασικής περιόδου της αρχαιότητας, έχουν πιθανόν καθορίσει την πολιτική του σύγχρονου κόσμου.
Η Αθηναϊκή Δημοκρατία εντυπωσίασε τους μαθητές της πολιτικής και της αρχαίας Ελληνικής Ιστορίας, από τότε που ο Βρετανός ιστορικός George Grote (Τζορτζ Γκρόουτ), κατά το πρώτο μισό του 19ου αιώνα, υποστήριξε πειστικά, ότι αυτό το πολιτικό σύστημα μπορεί να θεωρηθεί ως υποδειγματικό. Παρά τις επιφυλάξεις που εκφράστηκαν από μελετητές, πολιτικούς και διάφορους ακαδημαϊκούς, ότι η δημοκρατία της Αθήνας δεν ήταν αρκετά δημοκρατική (επειδή περιορίζει τα πλήρη πολιτικά δικαιώματα σε ενήλικα αρσενικά μόνο αθηναϊκής καταγωγής -και όχι γυναικών-, διότι επίσης χρησιμοποιούσε τους ανθρώπους ως σκλάβους και είχε μια αυτοκρατορία η οποία άσκησε ιμπεριαλιστική πολιτική), η δημοκρατία ξεπέρασε σταδιακά την κριτική και εξακολουθεί να είναι πλέον το δημοφιλέστερο πολιτικό σύστημα».
Ο «Ε.Κ.» μίλησε με τον καθηγητή κ. Ευσταθίου σχετικά με την Αθηναϊκή Δημοκρατία αλλά και για τις εντυπώσεις του από τις δημοκρατίες του σήμερα.














Από αριστερά, ο Καθηγητής Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας και Γραμματείας του τμήματος Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου, κ. Αθανάσιος Ευσταθίου, Scarlett Pildes, Χάρης Πατερουλάκης, Charlie Ruth Castro.
«Εθνικός Κήρυξ»: Είναι πρώτη φορά που αποδέχεστε πρόσκληση του Rotary Club.
Αθανάσιος Ευσταθίου: Χάρη σε αυτήν την πρόσκληση συναντήθηκα με ανθρώπους που έχουν ένα ευρύτερο ενδιαφέρον για ανθρωπιστικές κινήσεις και για τη βοήθεια ανθρώπων κρατών και οργανισμών που βρίσκονται σε ένδεια στην εποχή μας, η οποία βεβαίως χαρακτηρίζεται από ακραίες καταστάσεις πλούτου και φτώχειας ταυτοχρόνως.
«Ε.Κ.» : Η απήχηση και οι επιρροές της Αθηναϊκής Δημοκρατίας υπερβαίνουν τον χρόνο και τους γεωγραφικούς περιορισμούς. Γιατί πιστεύετε ότι συμβαίνει αυτό;
Αθ. Ευσταθίου: Αφενός διότι υπήρξε ένα κίνημα από την Αναγέννηση μέχρι και τον 19ο αιώνα, το οποίο προέβαλε τις κλασικές σπουδές που αφορούν στον ελληνικό πολιτισμό. Η προβολή του ελληνικού πολιτισμού, δηλαδή, μέσα από τις ανασκαφές, επιγραφές, τα μνημεία και τα αρχαιοελληνικά κείμενα. Ενα μεγάλο μέρος αυτών των ευρημάτων προφανώς σχετίζεται με την Αθήνα και το πολίτευμά της. Αφετέρου όμως, με σύγχρονους πολιτικούς όρους, θα λέγαμε, ότι η δημοκρατία προβάλλεται και με έναν τρόπο προπαγανδιστικό, ως ρητορικό εύρημα και υπεκφυγή, ώστε οι κυβερνώντες να δείξουν το ενδιαφέρον τους προς τον λαό.
Η προβαλλόμενη αυτή λαϊκή δύναμη, είναι συχνά και μια απάντηση στα αιτήματα των λαών. Λίγα είναι τα συστήματα, τα οποία προσπαθούν να εμβαθύνουν στα νοήματα και στις βασικές ιδέες της δημοκρατίας. Η δημοκρατία εξακολουθεί να είναι στόχος και ζητούμενο. Θα έπρεπε λοιπόν σήμερα να βρούμε τρόπο, να επαληθεύσουμε αυτό που στην πραγματικότητα σήμαινε η δημοκρατία – τη συμμετοχή όλων των πολιτών στη διακυβέρνηση των κρατών.
«Ε.Κ.»: Πόση δύναμη είχαν οι πολίτες της Αρχαίας Αθήνας και πόση δύναμη έχουν συγκριτικά οι πολίτες των σύγχρονων δυτικών δημοκρατιών;
Αθ. Ευσταθίου: Θεωρώ πως σήμερα έχουν πολύ λιγότερη δύναμη οι πολίτες. Εκείνη την εποχή σαφώς, ο κάθε πολίτης δεν μπορούσε να κάνει οτιδήποτε. Αλλά είχε τη δυνατότητα να είναι νομοθέτης, δικαστής -να του ανατίθεται δηλαδή είτε με κλήρωση, είτε με ψηφοφορία, ένα δημόσιο αξίωμα- και να παρεμβαίνει αποφασιστικά στη διαμόρφωση του κοινωνικού και πολιτικού γίγνεσθαι. Δε νομίζω ότι μπορούμε να συναντήσουμε σήμερα ανάλογη δύναμη στους πολίτες. Η αντιπροσωπευτική δημοκρατία, δυστυχώς πολλές φορές, δεν προστατεύει την έκφραση της λαϊκής βούλησης.
«Ε.Κ.»: Πώς θα μπορούσε η Ελλάδα να γίνει πιο δημοκρατική;
Αθ. Ευσταθίου: Αυτό που βλέπω τα τελευταία χρόνια είναι ότι υπάρχει μια απόσταση μεταξύ της λήψης των αποφάσεων και στη λαϊκή βούληση. Και αυτό φαίνεται από την ευρύτερη δυσαρέσκεια για τις σημαντικές πολιτικές αποφάσεις, που λαμβάνουν οι εκάστοτε εκλεγείσες μειοψηφίες. Το ζητούμενο είναι να δούμε πώς θα μπορούσαμε έστω σε τοπικό επίπεδο και με την ανάθεση σοβαρών αρμοδιοτήτων, να ενισχύσουμε τη λήψη σημαντικών αποφάσεων σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης. Επειτα οφείλουμε να φροντίσουμε για τη δημοκρατική εκπαίδευση του λαού, ώστε να μπορέσει να συμμετάσχει παραγωγικά και δημιουργικά στα πολιτικά πράγματα.
«Ε.Κ.»: Πώς θα μπορούσε να επιτευχθεί αυτό στην εκπαίδευση;
Αθ. Ευσταθίου: Το εκπαιδευτικό σύστημα χρειάζεται να πειθαρχήσει σε δύο άξονες. Σε αυτούς των ανθρωπιστικών επιστημών και στις θετικές επιστήμες, παρέχοντας στέρεη γνώση. Συμβαίνει δυστυχώς να εισάγονται στα πανεπιστήμια σήμερα φοιτητές με βασικές ελλείψεις από τις προηγούμενες εκπαιδευτικές βαθμίδες. Ο πλουραλισμός στην εκπαίδευση δε φέρει απαραίτητα ποιοτικά χαρακτηριστικά. Σε ένα δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα, οι εκπαιδευτικοί στόχοι θα έπρεπε να είναι, ξεκάθαροι, σοβαροί και οργανωμένοι, για να έχουμε υψηλούς στόχους. Αν αυτό συμβεί, θεωρώ ότι θα οδηγήσει και σε μια παραγωγικότερη και ποιοτικότερη συμμετοχή των πολιτών στα πολιτικά πράγματα.
Στο τέλος της ομιλίας του, ο κ. Ευσταθίου αποδέχτηκε πιστοποιητικό εκτίμησης (certificate of appreciation) από μέλη του club, το οποίο συνεπάγεται και την ιδιότητα μέλους για τον ίδιο στο Rotary Club της Νέας Υόρκης για ένα χρόνο. Παρόντες στην εκδήλωση ήταν επίσης η πρόεδρος του Rotary Club Helen Reisler, ο Χάρης Πατερουλάκης, η Scarlett Pildes, η Charlie Ruth Castro.

  Έτερος φωστήρ της Λαρίσης  ο τ. πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Γιανούλας Κώστας φελόλογος θαμώνας(;) των Ροταριανών.
   Φιλοσοφικός νούς με μεταφυσικές αναζητήσεις, ευέλικτος της αναρριχητικής,   βαθυστόχαστος  στις βουκολικές διηγήσεις του, αποπειρόμενος να δοκιμάσει την ακοή των εκκλησιαζομένων στη ψαλτική τέχνη.  Θα έχουν έναν επιπλέον λόγο να χειροθετηθεί Λαμπαδάριος μιας και δεν πρόλαβαν επί Δημητρίου Μπεκιάρη.  

20/3/2006: Ομιλία του μέλους του Ροταριανού Ομίλου Αν. Λάρισας Παντελή Πεχλιβανίδη μέ θέμα: » Ασφαλής Οδήγηση»