Πέμπτη 11 Ιουλίου 2019

Ο Ζάεφ συμφώνησε να δωροδοκήσει τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο για το θέμα της αυτοκεφαλίας της Εκκλησίας

Ο Ζόραν Ζάεφ ακούγεται σε συνομιλία με φαρσέρ να συμφωνεί να δωροδοκήσει τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο για να επιλυθεί το ζήτημα με την αυτοκεφαλία της «Μακεδονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας». Οι διάσημοι φαρσέρ από τη Ρωσία, Βλάντιμιρ «Βόβαν» Κουζνέτσοφ και Αλεξέι «Λέξους» Στολιάροφ, δημοσιοποίησαν ηχογράφηση με τους ίδιους να μιλούν υποκρινόμενοι τον πρώην πρόεδρο της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο, με αυτόν που ακούγεται να είναι ο πρωθυπουργός στα Σκόπια, Ζόραν Ζάεφ.

Στην ηχογράφηση ακούγεται πώς ο Ζάεφ φέρεται να συμφώνησε να «δωροδοκήσει» τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο για την επίλυση του ζητήματος της αυτοκεφαλίας της «Μακεδονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας».

«Έχετε εξαιρετικές πιθανότητες. Σήμερα, μίλησα με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο και συζητήσαμε για όλα τα κοινά ζητήματα, επίσης του επέστησα την προσοχή στην ερώτησή σας και είπε ότι μπορούμε να ξεκινήσουμε τη διαδικασία. […] Αλλά πρέπει να σας ενημερώσω για μία προϋπόθεση. Έκανα μία δωρεά προσωπικά στον Πατριάρχη Βαρθολομαίο», είπε ένας εκ των φαρσέρ στον Ζάεφ.

Συνεχίζοντας, εξηγούν στον Ζάεφ ότι με την «εκπλήρωση της προϋπόθεσης, μεταξύ άλλων πραγμάτων, θα είναι επίσης σε θέση να σας βοηθήσει».

«Το ποσό που ανέφερα συμπεριλαμβάνει μια έκπτωση. Μου είπε (ότι) εάν φέρω έναν φίλο, θα κάνει μια έκπτωση. Πλήρωσα ένα μεγαλύτερο ποσό, 150 χιλιάδες», λέει ο φαρσέρ.

Όπως γίνεται ξεκάθαρο από την ηχογράφηση, ο Ζάεφ συμφώνησε, λέγοντας πως «αυτό είναι πολύ καλό, κανένα πρόβλημα».

«Ναι. Λοιπόν, η δωρεά θα γίνει σε μετρητά. Θα κάνουμε αυτή τη δωρεά γιατί χρειάζονται υποστήριξη. Θα το κάνουμε αυτό», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ.

Οι δύο Ρώσοι φαρσέρ δήλωσαν στο Sputnik ότι έχουν μιλήσει στον Ζάεφ αρκετές φορές εκ μέρους του «Ποροσένκο», καθώς και «εκ μέρους» του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.

«Επικοινωνήσαμε με τον Ζόραν Ζάεφ αρκετές φορές κατά τη διάρκεια του έτους. Η πρώτη συζήτηση εκ μέρους του “Ποροσένκο” έγινε τον Αύγουστο του 2018. Στη συνέχεια, ο Ζάεφ μίλησε με τον “γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ”, ο οποίος φέρεται να ήταν με τον Ποροσένκο και “του έδωσε το τηλέφωνο”», περιέγραψε ο Κουζνέτσοφ!

Σύμφωνα με τους φαρσέρ, μπόρεσαν να συζητήσουν την κατάσταση στο Κόσοβο, τις σχέσεις της Ουκρανίας με τη Ρωσία, καθώς και για τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι ο οποίος – την εποχή εκείνη – ήταν υποψήφιος πρόεδρος (η τελευταία συζήτηση έγινε μια ημέρα πριν τις εκλογές). Με τον Στόλτενμπεργκ συζήτησαν για την ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Σε άλλη ηχογράφηση από τις συνομιλίες του Ζάεφ με τον υποτιθέμενο «Ποροσένκο», ο πρώην πρόεδρος της Ουκρανίας αφηγήθηκε στον πρωθυπουργός των Σκοπίων πώς Ουκρανοί επιστήμονες κατόρθωσαν να «εξακριβώσουν» τη «συγγένειά» του με τον Μέγα Αλέξανδρο!

Απαντώντας στις περιγραφές, ο Ζάεφ είπε ότι «διάβασε γι’ αυτό» και πως «η ιστορία μπορεί να μας ενώνει».

Υπενθυμίζεται ότι ανοιχτό είναι το σενάριο εκχώρησης αυτοκεφαλίας στην αποκαλούμενη «Μακεδονική Ορθόδοξη Εκκλησία», όπως είχε εκτιμήσει, άλλωστε, ο Πατριάρχης Μόσχας και πασών Ρωσιών, Κύριλλος.

Τον Απρίλιο, ο επικεφαλής της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας υπενθύμιζε ότι σχετικό αίτημα είχε σταλεί πέρυσι από τον Ζόραν Ζάεφ προς το Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης. Ο Πατριάρχης Κύριλλος εξέφραζε, μάλιστα, την εκτίμηση ότι η «συνταγή» της ουκρανικής αυτοκεφαλίας θα μπορούσε να επαναληφθεί.

Το αίτημα του Ζάεφ «εστάλη πέρυσι, σχεδόν ταυτόχρονα με το γνωστό αίτημα για αυτοκεφαλία του Προέδρου της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο και έγινε αποδεκτή προς εξέταση από τη Σύνοδο του Πατριαρχείου Κωνσταντινούπολης τον Μάιο. Προφανώς, υπάρχει το σχέδιο να επαναληφθεί η “ουκρανική συνταγή” στα Σκόπια», είχε δηλώσει ο Κύριλλος.

Οι δύο φαρσέρ από τη Ρωσία έχουν γίνει διάσημοι για τις χιουμοριστικές συζητήσεις με ηγέτες και πολιτικούς απ’ όλον τον κόσμο καθώς έχουν καταφέρει να πείσουν και να συνομιλήσουν, μεταξύ άλλων, με τους Εμανουέλ Μακρόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και Χουάν Γκουάιδο.

ΠΗΓΗ