Τρίτη 16 Ιουλίου 2019

Οι Ορθόδοξοι χριστιανοί της Συρίας ξανά στο στόχαστρο των επιθέσεων – Με εξαφάνιση κινδυνεύει ο Χριστιανισμός από τη Μέση Ανατολή

Οι Ορθόδοξοι χριστιανοί της Συρίας ξανά στο στόχαστρο των επιθέσεων – Με εξαφάνιση κινδυνεύει ο Χριστιανισμός από τη Μέση ΑνατολήΒομβιστική επίθεση σημειώθηκε τη Πέμπτη κοντά σε μια εκκλησία στην πόλη Καμισλί, με κυρίως κουρδικό πληθυσμό, στη βορειοανατολική Συρία. Η έκρηξη, για την οποία καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη, κατέστρεψε την κύρια πρόσοψη της εκκλησίας της Παναγίας των Ορθοδόξων Σύρων, καθώς και τα γειτονικά κτίρια.  

Ο χριστιανικός πληθυσμός της Συρίας δεν είναι η πρώτη φορά που μπαίνει στο στόχαστρο βομβιστικών επιθέσεων. Από την αρχή των εχθροπραξιών στην περιοχή το λεγόμενο ισλαμικό κράτος έχει βάλει ως βασικό στόχο την εκδίωξη των χριστιανών με κάθε τρόπο. Τα θύματα των επιθέσεων τους κατά κύριο λόγο είναι άμαχος πληθυσμός καθώς επίσης και χριστιανικά μνημεία, όπως ναοί και μονές που μπορεί να διασώθηκαν από τη φθορά του χρόνου, καταστράφηκαν όμως από τη μανία των φονταμενταλιστών μουσουλμάνων.

Στην επίθεση στο Καμισλί το ευτύχημα ήταν πως δεν θρηνήσαμε θύματα. Όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση της Συρίας έντεκα άνθρωποι τραυματίστηκαν, ενώ το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (OSDH) έκανε λόγο για επτά τραυματίες, τρεις από αυτούς σε κρίσιμη κατάσταση.
Άλλες επιθέσεις κατά το παρελθόν 
Τον Ιούλιο του 2016, τουλάχιστον 44 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε επίθεση αυτοκτονίας που διαπράχθηκε από τζιχαντιστές του ΙΚ, ενώ τον περασμένο Ιούνιο, επτά άμαχοι, μεταξύ των οποίων ένα παιδί, τραυματίστηκαν από την έκρηξη ενός παγιδευμένου αυτοκινήτου που οδηγούσε ένας βομβιστής καμικάζι.
Συριακές κουρδικές δυνάμεις, η αιχμή του δόρατος στη συντριβή του «χαλιφάτου» της τζιχαντιστικής οργάνωσης στη Συρία, κυριαρχούν στο βορειοανατολικό έδαφος της Συρίας που αντιπροσωπεύει σχεδόν το 30% της επικράτειας της χώρας.
Στην περιοχή αυτή ζουν αρκετές εθνοτικές ομάδες, συμπεριλαμβανομένων Αρμενίων, Αράβων και Σύρων. Αυτοί αντιπροσωπεύουν το 15% των 1,2 εκατομμυρίων Χριστιανών στη Συρία.
Η τραγωδία στη Σελευκούπολη 
Τον περασμένο Μάιο δώδεκα παιδιά δολοφονήθηκαν από Τζιχαντιστές την ώρα που βρίσκονταν στο κατηχητικό, σε ορθόδοξη εκκλησία στην Κεντρική Συρία. Επρόκειτο για παιδιά δημοτικού που παρακολουθούσαν το κατηχητικό στην εκκλησία του Αποστόλου Παύλου στην Σελευκούπολη. Την ίδια εκκλησία είχαν βομβαρδίσει τζιχαντιστές και το 2016 κατά τη διάρκεια Θείας Λειτουργίας. Η Σελευκούπολη αριθμοί 20.000 κατοίκους, από τους οποίους οι 12 με 15 χιλιάδες είναι Χριστιανοί. Το γεγονός αυτό είχε συγκλονίσει τη παγκόσμια κοινή γνώμη με το σύνολο των Προκαθημένων της Ορθοδόξου Εκκλησίας να εκφράζει τον αποτροπιασμό του για το θλιβερό αυτό γεγονός που έπληξε για ακόμη μια φορά το πολύπαθο Πατριαρχείο της Αντιοχείας.
Τα στοιχεία που κάνουν λόγο για «γενοκτονία» χριστιανών   
Οι διώξεις των Χριστιανών σε όλο τον κόσμο είναι πλέον σε επίπεδο «γενοκτονίας», σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της βρετανικής κυβέρνησης. Οι Χριστιανοί είναι η πλέον διωκόμενη ομάδα στον κόσμο, με τις πράξεις βίας και εκφοβισμού να αυξάνουν συνεχώς.
Σύμφωνα με την έκθεση, ο Χριστιανισμός τείνει να εξαφανιστεί σε περιοχές της Μέσης Ανατολής, εκεί από όπου ξεκίνησε, παρά το γεγονός ότι κάποιοι αντιστέκονται με κίνδυνο τη ζωή τους.
Τα στοιχεία δείχνουν όχι μόνο τη γεωγραφική εξάπλωση των διώξεων αλλά και την αυξανόμενη σοβαρότητά τους», τονίζεται στην έκθεση, η οποία συντάχθηκε σχεδόν παράλληλα με τις βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας στη Σρι Λάνκα, που είχαν ως αποτέλεσμα περισσότερους από 250 νεκρούς.
Οι διώξεις εναντίον Χριστιανών αγγίζουν τα όρια της γενοκτονίας» τονίζεται στην έκθεση προσθέτοντας ότι το 80% των ανθρώπων που διώκονται για την θρησκευτική τους πίστη είναι Χριστιανοί.
Στη Συρία, ο χριστιανικός πληθυσμός μειώθηκε από 1,7 εκατομμύρια το 2011 σε κάτω από 450.000 και στο Ιράκ οι Χριστιανών έχουν μειωθεί από 1,5 εκατ. πριν από το 2003 σε κάτω από 120.000 σήμερα.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...
Αν δε το έχετε αντιληφθεί, αυτός ο γηγενής χριστιανικός πληθυσμός είναι ό,τι απέμεινε από εκείνους του ρωμαίικους χριστιανικούς πληθυσμούς που κράτησαν με νύχια και με δόντια τις πατρογονικές τους καταβολές, είτε είναι Σύριοι εθνικά είτε Παλαιστίνιοι, είτε Αιγύπτιοι, είτε Έλληνες-Ρωμιοί από τα χρόνια των Σελευκιδών και των Πτολεμαίων.
πηγή