Τετάρτη 17 Ιουλίου 2019

Φοβούνται την αλήθεια και το λαό, όταν την υποστηρίζει! --Κι αυτό οι πιστοί δεν το έχουν κατανοήσει


Πρωτοφανές!  

Μυστικὴ ἀναγόρευση διδάκτορος "κατ' οἶκον" και με τὴν συνδρομὴ τῆς ...Ἀστυνομίας!!!


Γιατί έγινε σε κλειστό κύκλο
η αναγόρευση Άνθιμου 

– Τι δηλώνει ο Π. Μήτκας

Ενημερωμένη για την τελετή ήταν η ΓΑΔΘ, καθώς υπήρχαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις γύρω από τη μητρόπολη – Τι υποστηρίζουν από το γραφείο του μητροπολίτη Θεσσαλονίκης

Σάλος με αντιδράσεις και σχόλια έχει ξεσπάσει από χθες το απόγευμα στο διαδίκτυο όταν έγινε γνωστή η αναγόρευση του μητροπολίτη Άνθιμου σε επίτιμο διδάκτορα του Τμήματος
Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας της Θεολογικής σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Είναι αλήθεια, όπως επιβεβαιώνει και ο πρύτανης του ΑΠΘ Περικλής Μήτκας, πως η εκδήλωση έγινε σε κλειστό κύκλο στα γραφεία της μητρόπολης Θεσσαλονίκης. Όμως πολλοί υποστηρίζουν ότι όχι απλά έγινε σε κλειστό κύκλο αλλά έγινε «στα κρυφά», αφήνοντας σαφή υπονοούμενα για την αναβολή της αναγόρευσης του μητροπολίτη Άνθιμου τον Νοέμβριο του 2017, έπειτα από αντιδράσεις.
«Δεν έγινε στα κρυφά η αναγόρευση, όπως ισχυρίζονται» δηλώνει στο makthes.gr o πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Περικλής Μήτκας. «Είχαν ενημερωθεί και ήταν στην εκδήλωση όλα τα μέλη της Θεολογικής σχολής» υποστηρίζει ο κ. Μήτκας. Ωστόσο, ο πρύτανης του ΑΠΘ ομολογεί στο makthes.gr πως η αναγόρευση του μητροπολίτη Άνθιμου δεν έγινε σε συνθήκες όπως άλλων τελετών, λόγω της υγείας του μητροπολίτη Θεσσαλονίκης. «Η αναγόρευση δεν είχε γίνει τον Νοέμβριο του 2017 και αποφασίσαμε να το κάνουμε τώρα. Η τελετή έγινε σε κλειστό κύκλο στη μητρόπολη, λαμβάνοντας υπόψη τη βεβαρημένη υγεία του μητροπολίτη» αναφέρει ο Περικλής Μήτκας.
Διαχρονικά, το ΑΠΘ τιμά τους μητροπολίτες της Θεσσαλονίκης με τον τίτλο του επίτιμου διδάκτορα στη Θεολογική σχολή, ως αναγνώριση του έργου και της προσφοράς τους. Η τελετή αναγόρευσης του μητροπολίτη Άνθιμου είχε προγραμματιστεί πρώτη φορά για τον Νοέμβριο του 2017 και η ανακοίνωση τότε ανέφερε πως τιμούν τον μητροπολίτη Θεσσαλονίκης, καθώς «ανήκει στους κορυφαίους μητροπολίτες της Εκκλησίας της Ελλάδος του κλίματος των Νέων Χωρών. Πρόκειται για έναν ιεράρχη με υψηλό αίσθημα ποιμαντικής ευθύνης, ρέκτη του βιβλίου και της πολιτιστικής δημιουργίας, βοηθό και συμπαραστάτη στις προσπάθειες της ακαδημαϊκής θεολογικής κοινότητας». Έπειτα από αυτήν την ανακοίνωση είχε αντιδράσει ο ΣΥΡΙΖΑ, αναφέροντας πως πρόκειται «για απόφαση- ντροπή, η οποία προσβάλλει τόσο την πανεπιστημιακή κοινότητα όσο και το δημοκρατικό αίσθημα των πολιτών» και υποστήριζαν πως ο κ. Άνθιμος «εκφράζει ό,τι πιο συντηρητικό, σκοταδιστικό και μισαλλόδοξο σε αυτήν την πόλη, δεν είναι άξιος μιας τέτοιας τιμής». Θύελλα αντιδράσεων υπήρξε και από πανεπιστημιακούς, ενώ είχε ξεκινήσει και συλλογή υπογραφών ζητώντας να μη γίνει η αναγόρευση του μητροπολίτη Άνθιμου σε επίτιμο διδάκτορα. Η συγκεκριμένη τελετή, που θα γινόταν την Δευτέρα, 27 Νοεμβρίου, στις 19,30, στην Αίθουσα Τελετών του ΑΠΘ, τελικά είχε αναβληθεί με το πανεπιστήμιο να αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι δεν έγινε «για λόγους καλύτερης οργάνωσης».
«Το ΑΠΘ αποφάσισε την ημερομηνία της εκδήλωσης. Έγιναν όλα μέσα σε μια εβδομάδα και δεν υπήρχε αρκετός χρόνος προετοιμασίας» μας είπαν από το γραφείο του μητροπολίτη Θεσσαλονίκης για τη χθεσινή τελετή αναγόρευσης. «Στις 24 το πανεπιστήμιο κλείνει, οπότε δεν υπήρχε χρόνος για να μεταφερθεί αργότερα. Όλα έγιναν πολύ γρήγορα» μας εξήγησαν από το γραφείο του μητροπολίτη Θεσσαλονίκης. Όσο για τους λόγους που η τελετή έγινε στα γραφεία της μητρόπολης, ο Περικλής Μήτκας αναφέρθηκε ξανά στην κατάσταση υγείας του μητροπολίτη. «Ήταν πολύ τιμητικό που έγινε στη μητρόπολη» εκφράζουν εκ μέρους του γραφείου του κ. Άνθιμου.
Για τη χθεσινή τελετή η μητρόπολη Θεσσαλονίκης εξέδωσε ανακοίνωση, σημειώνοντας πως: «Τὸν ἔπαινο πρὸς τὸν Παναγιώτατο Ποιμενάρχη μας ἐκφώνησε ὁ Καθηγητὴς τοῦ Τμήματος Ποιμαντικῆς καὶ Κοινωνικῆς Θεολογίας τῆς Θεολογικῆς Σχολῆς κ. Μιχαὴλ Τρίτος, ὁ ὁποῖος ἀναφέρθηκε στὸ ποιμαντικό, ἐθνικὸ καὶ κοινωνικὸ ἔργο τοῦ τιμωμένου τόσο στὴν Ἀλεξανδρούπολη ὅσο καὶ στὴ Θεσσαλονίκη».

Είχε ενημερωθεί η αστυνομία
Μπορεί δημοσιογράφοι και ΜΜΕ να μην είχαν ενημερωθεί για την τελετή, όπως συνηθίζεται για τις αναγορεύσεις προσώπων σε επίτιμους διδάκτορες, όμως όπως φαίνεται στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης η εκδήλωση ήταν γνωστή.
Κατά τη διάρκεια της τελετής, γύρω από τη μητρόπολη Θεσσαλονίκης υπήρχε ισχυρή αστυνομική παρουσία και μια σταθμευμένη κλούβα των ΜΑΤ, σύμφωνα με πολίτες που πέρασαν από τις περιμετρικές οδούς. Όπως μας ενημέρωσαν από την αστυνομία, η παρουσία αστυνομικών τις συγκεκριμένες ώρες έξω από τη μητρόπολη, ήταν λόγω της τελετής αναγόρευσης η οποία βρισκόταν σε εξέλιξη.
Ο πρύτανης του ΑΠΘ Περικλής Μήτκας, μιλώντας στο makthes.gr, δήλωσε πως το πανεπιστήμιο δεν ζήτησε αστυνομική παρουσία και ανέφερε πως ο ίδιος δεν γνώριζε ότι υπήρχαν αστυνομικές δυνάμεις έξω από τη μητρόπολη.
Το ίδιο υποστήριξαν και από το γραφείο του μητροπολίτη Θεσσαλονίκης, σημειώνοντας όμως ότι «γενικά υπάρχει αστυνομία γύρω από τη μητρόπολη, όταν υπάρχουν προγραμματισμένες εκδηλώσεις. Συχνά κιόλας έρχονται διακριτικά αστυνομικοί στους χώρους της μητρόπολης».
Θεολόγος Ηλιού