Πέμπτη 4 Ιουλίου 2019

Φιλάρετος: Ο Επιφάνιος είναι γιός ενός «επισκόπου» του «Πατριαρχείου Κιέβου»!


Φιλάρετος: Ο Επιφάνιος είναι γιός ενός «επισκόπου» του «Πατριαρχείου Κιέβου»! 

Matfey Shaheen

Δεν είναι μυστικό ότι ο «Επίτιμος Πατριάρχης» Φιλάρετος προσπαθεί αυτήν την στιγμή να οργανώσει μια εξέγερση ή ένα σχίσμα εναντίον του επικεφαλής της ήδη σχισματικής «Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας» (OCU) «Μητροπολίτη» Επιφάνιου. 

Ο Φιλάρετος δήλωσε πρόσφατα σε συνέντευξή του στο Comments.ua ότι έχει αποδείξεις ότι ο πρώην προστατευόμενός του Επιφάνιος είναι στην πραγματικότητα ο παράνομος γιος ενός νεκρού «Ιεράρχη» του αποκαλούμενου «Πατριαρχείου Κιέβου», το οποίο ο Φιλάρετος αρνείται να διαλύσει όπως απαιτεί ο παραχωρηθείς από το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως Τόμος της OCU.
  

Σύμφωνα με τον Φιλάρετο ο Επιφάνιος είναι στην πραγματικότητα γιος του «Μητροπολίτη» Δανιήλ Τσοκαλιούκ [Daniel Chokalyuk]. Όταν ρωτήθηκε σε μια συνέντευξη τι σχέση έχει με τον Επιφάνιο ο Φιλάρετος είπε:

«Δεν έχει σχέση με μένα. Είναι το παιδί του αείμνηστου Μητροπολίτη Δανιήλ Τσοκαλιούκ. Ο Επιφάνιος ήταν ο νόθος γιος του Δανιήλ και μεγάλωσε στην οικογένεια Τσοκαλιούκ. Υπάρχουν ήδη στοιχεία για αυτό. Πριν υπήρχαν φήμες, τώρα έχουμε στοιχεία…» 

Ενώ θα πρέπει να ειπωθεί ότι ο Φιλάρετος είναι παθολογικός ψεύτης, υπάρχει μεγάλη ομοιότητα μεταξύ του Επιφάνιου και του Δανιήλ (βλ. φωτογραφίες).  



Δανιήλ Τσοκαλιούκ [Daniel Chokalyuk]. Photo: Spzh.news


Είναι πολύ υποκριτικό εκ μέρους του Φιλάρετου να προσποιείται ότι δεν γνώριζε αυτήν την υπόθεση, αφού ο Φιλάρετος είναι σήμερα ο μόνος που γνωρίζει τις σκοτεινές οικογενειακές σχέσεις του Επιφάνιου, ενώ υπάρχουν πολύ ισχυρά στοιχεία ότι ο ίδιος ο Φιλάρετος ως μοναχός και «Ιεράρχης» ήταν παράνομα παντρεμένος. Η επιστολή αυτή της κόρης του περιγράφει τον βάναυσο τρόπο με τον οποίο αντιμετώπιζε τα παιδιά του και την γιαγιά τους.  

Και ενώ ο Φιλάρετος αποκάλυψε αυτές τις πληροφορίες για να δημιουργήσει σκάνδαλο γύρω από τον Επιφάνιο, φαίνεται ότι η προσπάθεια οδήγησε στο ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα, διότι φυσικά δεν μπορείς να κατηγορήσεις ούτε να τιμωρήσεις ένα παιδί επειδή είναι νόθο, σίγουρα όμως μπορείς να κατηγορήσεις ανθρώπους όπως τον «Πατριάρχη Κιέβου» Φιλάρετο, όχι μόνο για την υπόθεση της δικής του μυστικής οικογένειας, αλλά και επειδή ένας «Ιεράρχης» του «Πατριαρχείου Κίεβου» είχε νόθο γιο. Ακόμη κι αν ο Φιλάρετος ισχυρίζεται ότι εκείνη την εποχή δεν γνώριζε, κάτι που είναι εξαιρετικά απίθανο, αυτό δείχνει την διαφθορά μέσα στο δικό του σχισματικό «Πατριαρχείο».

Όσο για τον Επιφάνιο δεν έχει σημασία αν ο Δανιήλ ήταν η δεν ήταν ο πατέρας του, διότι ό,τι είναι τώρα το χρωστάει στον Φιλάρετο. Ίσως το μόνο αληθινό πράγμα που είπε ο Φιλάρετος σε σχέση με αυτό το θέμα είναι το γεγονός ότι –σύμφωνα με τα ίδια του τα λόγια– αν είναι πραγματικά αναθεματισμένος, τότε ο Επιφάνιος δεν είναι καν ιερέας, πόσο μάλλον επίσκοπος ή προκαθήμενος. Ο Φιλάρετος είναι η δηλητηριασμένη πηγή από την οποία προέρχεται ο Επιφάνιος και όλοι οι νέοι «επίσκοποι» του «Πατριαρχείου Κιέβου». Και αν –όπως είπε και ο ίδιος ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος– το «Πατριαρχείο Κιέβου» δεν υπάρχει και δεν υπήρξε ποτέ, τότε από που έλαβε την χειροτονία του ο Επιφάνιος; 

Είτε ο Επιφάνιος είναι γιος του Δανιήλ ή του Φιλάρετου ή κανενός συγκεκριμένα, ως «ιεράρχης» ή ακόμη και ως «ιερέας» γεννήθηκε από την αρχή μέσα στο σχίσμα.

Μετάφραση Φαίη- Τας Θύρας Τας Θύρας