Κυριακή 22 Αυγούστου 2021

Δημοσιεύτηκε επιστολή Οικουμενικού με επιβεβαίωση αναθέματος του Φιλάρετου


Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος απηύθυνε επιστολή σχετικά με τον αναθεματισμένο μοναχό Φιλάρετο στον Πατριάρχη Μόσχας και πασών Ρωσιών Αλέξιο το 1997.

Το 1997 ο Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως Βαρθολομαίος επιβεβαίωσε το ανάθεμα του Φιλάρετου Ντενισένκο που επιβλήθηκε από τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία. Το έγγραφο, το πρωτότυπο του οποίου φυλάσσεται στο ΤΕΕΣ πατριαρχείου Μόσχας, δημοσιοποίησε στον αέρα του «Πρώτου Ανεξάρτητου» (εδώ)  ο κληρικός της Επισκοπής Κάμενετς της UOC ιερομόναχος Βιατσεσλάβ Μαξίμενκο.

Ο ιερομόναχος εξήγησε ότι στις 6 Μαρτίου 1997 ο Πατριάρχης Μόσχας και πασών Ρωσιών Αλέξιος ενημέρωσε τον επικεφαλής του Φαναρίου για την απόφαση της Ιεραρχίας της Ιεράς Συνόδου της Ρωσικής Εκκλησίας, η οποία έλαβε χώρα στη Μόσχα στις 18–23 Φεβρουαρίου.

«Με βαθύ πόνο και θλίψη η Ιερά Σύνοδο αναγκάστηκε να καταθέσει ότι έθεσαν τον εαυτό τους έξω από το φράχτη της εκκλησίας στερημένοι όλων των βαθμών της ιεροσύνης, ο πρώην Μητροπολίτης Φιλάρετος (Ντενισένκο) και ο πρώην ιερέας Γκλεμπ Γιακούνιν, έχοντας ριζώσει στο σχίσμα, χωρίς να λάβουν υπόψη το κάλεσμα της Εκκλησίας για μετάνοια, ενότητα, καταστρέφοντας την ενότητα της εκκλησίας, συκοφαντώντας την Εκκλησία και συνεχίζοντας βλάσφημα να τελούν "ιεροτελεστίες".

Έχοντας υπόψη την προειδοποίηση που τους δόθηκε από την προηγούμενη Ιεραρχία της Ιεράς Συνόδου του 1994, με βάση τον 28ο Αποστολικό Κανόνα, καθώς και τον 14ο Κανόνα της Συνόδου της Σαρδικής, τον 4ο Κανόνα της Συνόδου της Αντιόχειας, τον 88ο Κανόνα του Αγίου Βασιλείου του Μέγα και άλλους εκκλησιαστικούς κανόνες, η Ιερά Σύνοδος της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας αποφάσισε να επιβάλει ποινή του αναθέματος στον μοναχό Φιλάρετο (Μιχαήλ Ντενισένκο) και τον Γκλεμπ Γιακουίνιν.

Η Ιερά Σύνοδος, έχοντας επίσης διερευνήσει τις αντιεκκλησιαστικές πράξεις των απαγορευμένων νωρίτερα κληρικών του αρχιμανδρίτη Βαλεντίνου (Ρουσάντσοφ), του αρχιμανδρίτη Αδριανού (Σταρίνα), του Ηγουμένου Ιωασάφ (Σιμπάεφ), αποφάσισε να τους στερήσει ιεροσύνης βάση του 13ου κανόνα της Διπλής Συνόδου και να τους καλέσει σε μετάνοια προειδοποιώντας ότι σε περίπτωση αμετανόησης θα αποκηρυχτούν από την Εκκλησία. Ειδοποιώντας σχετικά την αγαπημένη σας Αγιώτητα, σας ζητούμε να μην εισέρχεστε εις την εκκλησιαστικήν κοινωνίαν με τους προαναφερθέντες σχισματικούς», αναφέρει η επιστολή του Πατριάρχη Αλεξίου.

Ο κληρικός της UOC έδειξε την απάντηση από το Φανάρι, η οποία ακολούθησε στις 15 Απριλίου του ίδιου έτους. Παρουσίασε το έγγραφο στα ελληνικά καθώς και την επίσημη μετάφρασή του.

«Κομισάμενοι προσοχή τη δεούσης ανέγνωμεν εν συνεδρία της περί ημάς Αγίας και Ιεράς Συνόδου  το από της ς´ Μαρτίου ε.ε., αριθμ.Πρωτ. 749, γράμμα της Ημετέρας λίαν ημίν αγαπητής και περισπουδάστου Μακαριότητος, ανακοινουμένης τη καθ’ ημάς Αγιωτάτη Εκκλησία την κανονικής απόφασιν της υφ’ Υμάς Ιεράς Συνόδου περί της επιβολής ποινής του αναθέματος τοις Filaret (Mikhail Denisenko) και Gleb Yakunin, καθώς και της από της ιερωσύνης καθαιρέσεως και της επαναγωγής εις την τάξιν των λαϊκών τοις Valentin Rusantsov, Adrian Starina και Iosaf Shibaev.

Λαβόντες γνώσιν της ως άνω αποφάσεως, ανεκοινωσάμεθα ταύτην τη Ιεραρχία του καθ’ ημάς Οικουμενικού Θρόνου και πεορτεψάμεθα αυτήν όπως ουδεμίαν εκκλησιαστικήν κοινωνίαν έχη τούντευθεν μετά των ειρημένων», αναφέρει η απάντηση του Πατριάρχη Βαρθολομαίου.

Σας θυμίζουμε ότι το 2018 ο Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως αποκάλεσε τον αναθεματισμένο Φιλάρετο πρώην Μητροπολίτη Κιέβου (εδώ). 

Η ΕΟΔ έγραψε επίσης ότι ο Φιλάρετος θα ήθελε να συναντηθεί με τον επικεφαλής του Φαναρίου όταν έρθει στην Ουκρανία, αλλά μόνο ως «Πατριάρχης Κιέβου» (εδώ



Πηγή εδώ.

https://eugenikos.blogspot.com/2021/08/blog-post_97.html