Κυριακή 8 Αυγούστου 2021

Εκκενώστε» την Ελλάδα, για να έρθουν οι… επενδύσεις!– Οργή και αγανάκτηση για τον πύρινο όλεθροΕκκενώστε» την Ελλάδα, για να έρθουν οι… επενδύσεις! – Οργή και αγανάκτηση για τον πύρινο όλεθρο

Ελευθέριος Ανδρώνης

Ολόκληρη η Ελλάδα βρίσκεται παραδομένη στο έλεος της φωτιάς και μοναδική της ελπίδα είναι ο ηρωισμός και η αυτοθυσία των πυροσβεστών και των εθελοντών που δίνουν έναν άνισο αγώνα με τις θηριώδεις πυρκαγιές σε όλη την επικράτεια.

Η κυβέρνηση – αν και για επικοινωνιακούς λόγους προσπαθεί να το κρύψει όσο μπορεί – έχει χάσει κάθε έλεγχο της κατάστασης και βρίσκεται αντιμέτωπη όσο ποτέ με τις τραγικές ευθύνες της. Ακόμα και τώρα, που η ηγεσία ουσιαστικά δηλώνει ανίκανη να διαχειριστεί αυτή τη πρωτοφανή κρίση, προσπαθούν να καλύψουν με επικοινωνιακά τερτίπια την εκκωφαντική ανεπάρκεια τους.

Η βασική στρατηγική τους για την πανδημία είναι τα πολύμηνα lockdown και… όποιον πάρει ο χάρος. Παρόμοια είναι και η στρατηγική τους για τις καταστροφικές πυρκαγιές: Εκκενώσεις παντού και… κάντε την προσευχή σας. Το μόνο που αλλάζει είναι πως στην πρώτη περίπτωση σε κλειδώνει στο σπίτι και στη δεύτερη σε διώχνει.

Φτάσαμε στο σημείο να παρακαλάμε να βρει θάλασσα το κάθε πύρινο μέτωπο, για να σβήσει!

Και ακόμα και τώρα, σε τέτοιες ώρες έκτακτης ανάγκης, κυριολεκτικά «κρεμιούνται» από όποιο επιχείρημα πιστεύουν πως τους έχει μείνει όρθιο. Από την… κλιματική αλλαγή που χρησιμοποιεί συνεχώς ο πρωθυπουργός στις δηλώσεις του και τον καύσωνα που «έχει μετατρέψει σε πυριτιδαποθήκη τη χώρα», μέχρι το… ανέβασμα των μποφόρ σε δελτία ειδήσεων, το… μικροκλίμα της φωτιάς και την άναρχη δόμηση.

Και πάνω απ’ όλα προέβαλαν σαν επίτευγμα το ότι δεν είχαν χαθεί ανθρώπινες ζωές. Να που χάθηκε με τραγικό τρόπο η ζωή 38χρονου εθελοντή πυροσβέστηπου έπεσε ο στύλος της ΔΕΗ επάνω τουΚαι ακόμα 20 άτομα έχουν διακομιστεί σε νοσοκομεία της Αττικής. Και δεν ξέρουμε ακόμα τι έχει να γίνει.

Άλλα πέρα από αυτά, τι ζωές μένουν για τους πυρόπληκτους; Ένας άνθρωπος για να ζήσει, χρειάζεται και στέγη πάνω από το κεφάλι του, χρειάζεται την περιουσία του, την αξιοπρέπεια του. Να ζήσει σε ένα ανθρώπινο περιβάλλον και όχι σε ένα σεληνιακό τοπίο στάχτης.

Δειλά – δειλά, και με πολύ… προσπάθεια, ακούστηκε από το στόμα του πρωθυπουργού στο διάγγελμα του, η λέξη «αυτοκριτική». Πραγματικά πρέπει να κατέβαλε μεγάλο αγώνα έστω και για να την προφέρει. Συμπάσχουμε. Όμως ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε και κάτι ακόμα. Πως «δεν είναι τώρα η ώρα» για να γίνει αυτή η αυτοκριτική.

Κι όμως, η ώρα για απόδοση ευθυνών ΠΡΕΠΕΙ να ξεκινήσει από ΤΩΡΑ.

Όχι όταν θα παρέλθει αυτή η καταστροφή και θα περάσει στην αφάνεια αφού δεν θα «πουλάει» πια στα κανάλια. Όχι αφού θα κάνουν συσκέψεις επί συσκέψεων και θα ακούσουμε παχιά λόγια για «ώρα πράξεων», ενώ οι κάτοικοι θα απομείνουν να βλέπουν τα κουφάρια των σπιτιών τους και να καλούνται να ζήσουν με επιδόματα – χαρτζιλίκια. Το έχουμε ξαναδεί αυτό το έργο πολλές φορές και ούτε μία από αυτές, δεν είχε happy ending.

Δεν είναι δυνατόν να μην καταγγέλλουμε από τώρα την κυβέρνηση, που συνειδητά άφησε αποδεκατισμένο το σώμα της Πυροσβεστικής, σε μια χώρα που έχει έναν από τους μεγαλύτερους μέσους όρους ετήσιων πυρκαγιών στην Ευρώπη.

Συνειδητά άφησαν για φέτος ένα εγκληματικό κενό 4.000 πυροσβεστών, την ίδια ώρα που ο Χρυσοχοΐδης καμάρωνε για την πρόσληψη χιλιάδων αστυνομικών για να φυλάνε τα πανεπιστήμια, τις διαδηλώσεις και τα άδεια… παγκάκια στις πλατείες!

Από τα 3.500 οχήματα που διαθέτει η Πυροσβεστική, μόλις το 10%-15% είναι καινούργιο, ενώ ο μέσος όρος ηλικίας των πυροσβεστών ξεπερνά τα… 45 έτη. Γερασμένος στόλος και λειψανδρία για την κατάσβεση πυρκαγιών. Άλλα όλα κι όλα, από… εμβόλια τελευταίας τεχνολογίας σκίζουμε! Όχι απλά σκίζουμε, άλλα… χαρίζουμε και σε άλλες χώρες. Τόσο large!

Και πώς να μην καταγγείλεις από τώρα την κυβέρνηση για τα μόλις 1,7 εκατομμύρια ευρώ που έδωσε για την αντιπυρική θωράκιση, τη στιγμή που τα Δασαρχεία όλης της χώρας ζητούσαν… 17 εκατομμύρια για να καλυφθούν οι ανάγκες;

Και πώς να μην εξαγριώνεσαι γνωρίζοντας τα δεκάδες εκατομμύρια που έχουν δοθεί σε μεγαλεργολάβους για φιλόδοξες «επενδύσεις» (σε κρανίου τόπους) και λίστες «Πέτσα» με μπουκωμένα ΜΜΕ, για να ακούμε για το… μεγαλείο αυτής της κυβέρνησης;

Και πώς να μην εξοργίζεσαι όταν λίγες μέρες πριν ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί του εκβίαζαν τα σώματα ασφαλείας με τον υποχρεωτικό εμβολιασμό, απειλούσαν με αναστολές εργασίας, «ξεδόντιαζαν» το σώμα της ΕΜΑΚ και για να εξυπηρετήσουν την εμμονική στάση τους, δεν υπολόγιζαν καν τις τεράστιες ελλείψεις προσωπικού;

Κατά πόσο τους ένοιαζε να προστατέψουν τη ζωή του πολίτη, σύμφωνα με αυτά τα δεδομένα;

Και τώρα που οι δυνάμεις της πυροσβεστικής κυριολεκτικά σώνουν το «τομάρι» της κυβέρνησης, οι κυβερνητικοί τους αποθεώνουν, όπως αποθέωναν κάποτε και τους υγειονομικούς με χειροκροτήματα σε… μπαλκόνια. Και τη συνέχεια την είδαμε όλοι. Στοχοποίηση, εκβιασμός και διχασμός στην υπηρεσία των εμβολιασμών.

Αυτή η κυβέρνηση κυβερνά πότε με το 112 για εκκένωση και πότε με μήνυμα στο 13033 για να την ενημερώσεις ότι… θα μετακινηθείς. Ο τόπος κυβερνάται με εντολές για να εγκαταλείψεις το σπίτι ή με νόμους για να κλειδωθείς στο σπίτι. Πότε θα απαγορεύεται να κυκλοφορήσεις μετά τις 9 το βράδυ και πότε θα ξενυχτάς φιλοξενούμενος κάπου, αγωνιώντας αν υπάρχει ακόμα το σπίτι σου.

Όταν βρέχει πολύ θα πλημμυρίζεις ή θα πνίγεσαι. Όταν πέφτει χιόνι θα παγώνεις για μέρες στο κρύο, αποκλεισμένος και χωρίς ρεύμα. Όταν έχει καύσωνα θα κατακαίγεται ο τόπος σου.

Χωρίς αυτοκριτική, χωρίς απονομή δικαιοσύνης, χωρίς να βρίσκονται ποτέ υπεύθυνοι. Έτσι πάει το πράγμα.

Όλα με το σταγονόμετρο, γιατί προέχει η… «ανάπτυξη». Σε όσους δεν αρέσει, ας… εγκαταλείψουν τον τόπο, γιατί ετοιμαζόμαστε για την Ελλάδα 2.0.

Καμία ουσιαστική μέριμνα. Κανένα σχέδιο. Καμία πρόληψη. Μόνο «εκκενώσεις» και εγκατάλειψη.

Εκκενώστε τη χώρα, για να έρθουν οι επενδύσεις…

upopsi.gr