Πέμπτη 21 Ιουνίου 2018

Οι κομμουνιστές γκρεμίζουν τον ναό της Αγίας Παρασκευής


Στις 19 Ιουνίου 1987 οι μισόθεοι κομμουνιστές γκρέμισαν τον ναό της Αγίας Παρασκευής στο Βουκουρέστι μετά από διαταγή της Έλενας Τσαουσέσκου.
Ο ναός-κτίσμα του 1645-γκρεμίστηκε κάποια Παρασκευή με το πρόσχημα χωροταξικών αλλαγών στο Βουκουρέστι.


Η παράδοση λέει ότι σε αυτό το μέρος υπήρχε μία μικρή σκήτη όπου έχτισε ο ηγεμόνας Μίρτσεα ο Πρεσβύτερος και μάλιστα για λίγο καιρό φιλοξένησε λείψανο της Αγίας Παρασκευής .





Αργότερα ο ηγεμόνας Ματέι Μπασαραμπ έχτισε ναό τον οποίο αφιέρωσε στην Αγία Παρασκευή.Ο ναός υπέστη ζημιές στον σεισμό του 1977 και μάλιστα έγιναν εργασίες αναστήλωσης δύο χρόνια πριν την γκρεμίσουν.Ο ναός είχε 37 μέτρα μήκος,23 μέτρα πλάτος και 33 μέτρα ύψος.Στο ναό υπήρχε θαυματουργή εικόνα της Αγίας Παρασκευής



Το πρωί της 19ης Ιουνίου 1987,μπουλντόζες και φορτηγά περικύκλωσαν τον ναό και είχαν αρχίσει να γκρεμίζουν τα γύρω κτίσματα.Στις 14.00 είχαν δέσει τους τρούλους του ναού για να τους γκρεμίσουν.Οι εργάτες αρνήθηκαν να συμμετάσχουν στο ανοσιούργημα.

Τότε έφεραν φυλακισμένους και τους υποσχέθηκαν μείωση της ποινής εαν γκρέμιζαν τον ναό.



Χιλιάδες άνθρωποι είχαν συγκεντρωθεί και προσεύχονταν γονατιστοί.Μετά από λίγη ώρα δεν είχε μείνει τίποτα παρά μόνο μπάζα και ένα χαλί από κεριά που θρηνούσαν την τραγωδία του Ορθόδοξου Ρουμανικού λαού.




Η εικόνα της Αγίας Παρασκευής σήμερα βρίσκεται στον ναό του Αγιου Γεωργίου του Νέου στο Βουκουρέστι

Η Έλενα Τσαουσέσκου εκτελέστηκε μαζί με τον δικτάτορα άντρα της. Τα τελευταία της λόγια ήταν μια βρισιά σε ένα στρατιώτη του εκτελεστικού αποσπάσματος. 



Μετάφραση -επιμέλεια proskynitis.blogspot

1 σχόλιο:

Θυμάμαι εκείνο τον Αλβανοί που γκρέμισε επί Χότζα ένα Σταυρό από τον τρουλο μιας εκκλησιας που κανεις δεν ανέβαινε να το κάνει.
Πέθανε πριν κάνα δυο χρόνια από καρκίνο και ψυχοραγουσε για μέρες μέσα σε φρικτους πονους
που τις κραυγές του άκουγε όλο το χωριό του και έκλειναν τ αυτιά τους......
Απάντηση