Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2018

Ο Οικουμενισμός δεν είναι μόνο ό,τι φαίνεται!


      Μπορεί ολόκληρος ο κόσμος να συζητά τις τελευταίες ώρες για την διακοπή Κοινωνίας μεταξύ Μόσχας και Κωνσταντινούπολης, όμως αυτές οι δυο Εκκλησίες δεν είναι οι μόνες που δεν μοιράζονται το Κοινό Ποτήριο.
   Ύστερα από την σημερινή εξέλιξη, συνολικά τέσσερις από τις 14 Ορθόδοξες Εκκλησίες του κόσμου βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε διακοπή Κοινωνίας μεταξύ τους. Μάλιστα οι τρεις από τις τέσσερις Εκκλησίες που έχουν εμπλακεί σε περιπέτειες Ακοινωνησίας είναι Πρεσβυγενείς!
   Κοινό και των δυο περιπτώσεων είναι οι εδαφικές διαφωνίες.
   Συγκεκριμένα. Το Πατριαρχείο Αντιοχείας έχει διακόψει την Κοινωνία με το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων. Αιτία, η κοινή διεκδίκηση της περιοχής του Κατάρ. Τόσο η Αντιόχεια όσο και τα Ιεροσόλυμα θεωρούν πως η περιοχή είναι δική τους.
   Την ίδια στιγμή Κωνσταντινούπολη και Μόσχα έχουν μπει σε αντίστοιχη περιδίνηση αφού τα δυο Πατριαρχεία θεωρούν επίσης πως η εκκλησιαστική δικαιοδοσία επί της Ουκρανίας είναι δική τους.
   Μένει τωρα να φανεί εαν κάποιες από τις μη εμπλεκόμενες με τις συγκρούσεις Εκκλησίες, αποφασίσουν να ταχθούν ανοιχτά υπέρ κάποιας από τις αντιμαχόμενες πλευρές.
Πηγή