Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2022

Μαγαρίζουν τους Χριστιανούς! Οι Έλληνες καταναλώνουν εν αγνοία τους κρέατα όχι μόνο τελετουργικά σφαγμένα, αλλά και ευλογημένα από μουφτή με ισλαμική σφραγίδα πιστοποίησης «Halal» (χαλάλ) και Κόσερ από Εβραίο Ραβίνο

Χαλάλ:  Η φρίκη στο πιάτο μας από ελληνικές εταιρείες

Χαλάλ:  Η φρίκη στο πιάτο μας από ελληνικές εταιρείες

Μαγαρίζουν τους Χριστιανούς! Οι Έλληνες να καταναλώνουν εν αγνοία τους κρέατα όχι μόνο τελετουργικά σφαγμένα, αλλά και ευλογημένα από μουφτή με ισλαμική σφραγίδα πιστοποίησης «Halal» (χαλάλ)


Τα προϊόντα «Halal» «χαλάλ» για μουσουλμάνους, προς αποφυγήν συγχύσεως με τα άλλα προϊόντα, οφείλουν να πωλούνται σε ξεχωριστούς καθορισμένους χώρους ή καταστήματα με εμφανή και ευδιάκριτη την ένδειξη προϊόντα «Halal» και να μην παρατίθενται μαζί με άλλα όμοια προϊόντα που αγοράζονται εν αγνοία τους από ανυποψίαστους Χριστιανούς. (Άλλωστε η προστατευτική διαδικασία αυτή προβλέπεται για τις ζωοτροφές, οινοπνευματώδη, απορρυπαντικά, κ.λ.π.)

Δυστυχώς, παρατηρήθηκε σε στρατόπεδο να χρησιμοποιούν εν αγνοία τους τέτοια προϊόντα.

Είναι ευθύνη πλέον και της Ιεράς Συνόδου αλλά και των κατά τόπους επισκόπων να πάρουν θέση αποτρεπτική και να προστατέψουν τους πιστούς όπως ο Άγιος Θεόδωρος ο Τήρων από τα ειδωλόθυτα διά του θαύματος των κολλύβων

Ανάλογη πρέπει να είναι η στάση μας απέναντι στις εταιρίες -καταστήματα που προωθούν τα εν λόγω προϊόντα και στο βωμό του κέρδους δεν έχουν ιερό και όσιο. Επιτέλους πρέπει να πολιτευόμεθα ενσυνείδητα ως Χριστιανοί και Έλληνες.

===================

Τέτοιου είδους κρέας θεωρούνταν τελετουργικά ακάθαρτο και κατά συνέπεια απαγορευμένο[1]. Για τους Χριστιανούς, η αναγκαιότητα να απέχουν από τα ειδωλόθυτα επιβεβαιώθηκε με απόφαση των αποστόλων και πρεσβυτέρων της Ιερουσαλήμ τον 1ο αιώνα Κ.Χ., ως εξής: «Να απέχετε από τα κρέατα που έχουν προσφερθή εις τα είδωλα, από το αίμα, από ό,τι έχει στραγγαλισθή και από την πορνείαν».[2] Ένα μεταγενέστερο χριστιανικό σύγγραμμα, η Διδαχή των Αποστόλων, αναφέρει: «Ἀπὸ δὲ τοῦ εἰδωλοθύτου λίαν πρόσεχε· λατρεία γάρ ἐστιν θεῶν νεκρῶν».[3] Επίσης, ο Β' κανόνας της Εν Γάγγρα Τοπικής Συνόδου επαναλαμβάνει την ανάγκη το κρέας προς βρώση να είναι «χωρὶς αἵματος, καὶ εἰδωλοθύτου, καὶ πνικτού».

Μεταξύ των δοκιμασιών που υφίσταντο οι Χριστιανοί των πρώτων αιώνων με σκοπό την αποκήρυξη της πίστης τους ήταν η βρώση ειδωλοθύτων. Η άρνησή τους να συμβιβασθούν σήμαινε μαρτυρικό θάνατο.

"Σε δυτικά media, όπως ο «Guardian» πάντως, έχει δημοσιευτεί επανειλημμένα ότι μέρος των εσόδων από τα τρόφιμα «χαλάλ» για τους απανταχού πιστούς μουσουλμάνους καταλήγει σε ισλαμικά φιλανθρωπικά ιδρύματα και από εκεί στο ταμείο τζιχαντιστικών οργανώσεων."

                                                              Σχόλιο π. Νικοδήμου 

===============================================

================================================

Χαλάλ: Το «ιερό» κρέας των μουσουλμάνων παίρνει σφραγίδα και στην Ελλάδα

Η σφαγή των ζώων γίνεται με μαχαίρι, ευλογείται από τον μουφτή στο όνομα του Αλλάχ και τότε μπαίνει η ένδειξη «Halal». Αυτή την ένδειξη υιοθετούν τώρα όλο και περισσότερες εταιρείες τροφίμων στη χώρα μας


Ο όρος «χαλάλ» είναι άγνωστη λέξη για τη συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων. Είναι αραβικός και σημαίνει κάτι το αποδεκτό σύμφωνα με τον ισλαμικό νόμο, είτε πρόκειται για αντικείμενο, είτε για προϊόν, είτε για πράξη. Παρ’ όλα αυτά, είναι κάτι που ενδέχεται να αφορά τη διατροφή μας.


Η εντυπωσιακή αύξηση του αριθμού των μουσουλμάνων στην Ελλάδα λόγω μετανάστευσης συνοδεύτηκε και από την εξάπλωση τροφίμων στην εγχώρια αγορά με ισλαμική σφραγίδα. Το αποτέλεσμα είναι Ελληνες να καταναλώνουν ερήμην τους κρέατα όχι μόνο τελετουργικά σφαγμένα, αλλά και ευλογημένα από μουφτή! Την ώρα που το ζώο ξεψυχάει με έναν ιδιαίτερα βάρβαρο τρόπο, όπως επιβάλλει η θρησκεία του, ο μουφτής κάνει επίκληση στον Αλλάχ με τα λόγια «Μπισμιλάχ Εραχμάν, Εραχήμ, Αλλάχου Εκμπάρ».


Οι μουσουλμάνοι απαγορεύεται διά ροπάλου να καταναλώσουν κρέας που δεν έχει πιστοποίηση «χαλάλ». Με τον όρο αυτό περιγράφονται τα προϊόντα που έχουν παραχθεί και προετοιμαστεί με βάση τις παραδόσεις και τους κανόνες του Ισλάμ. Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για κρέατα, εκτός του χοιρινού, που έχουν θανατωθεί σύμφωνα με ένα πολύ συγκεκριμένο τελετουργικό. Αρχικά, πριν από το σφάξιμο, το ζώο έχει τραφεί μόνο με φυτική τροφή που δεν περιέχει ζωικά υποπροϊόντα.

Ο μουσουλμάνος σφαγέας -μόνο μουσουλμάνος επιτρέπεται να σφάξει το ζώο- διαβάζει μια προσευχή. Για την ακρίβεια, κατά τη διάρκεια της σφαγής του ζώου πρέπει να προφέρεται το όνομα του Αλλάχ. Το ζώο που θα οδηγηθεί στον τόπο της σφαγής δεν πρέπει να έχει χάσει τις αισθήσεις του. Στη συνέχεια, ενώ το ζώο είναι ζωντανό, σφάζεται αργά με ένα πολύ κοφτερό μαχαίρι στον λαιμό μέχρι να χάσει όλο του το αίμα, ενώ κρεμιέται ανάποδα. Αυτό σημαίνει ότι τα ζώα βιώνουν έναν αργό και οδυνηρό θάνατο.


 Ο ευρωπαϊκός νόμος απαιτεί τα ζώα να αναισθητοποιούνται πριν από τη θανάτωσή τους και για τον σκοπό αυτό χρησιμοποιείται πιστόλι αναισθητοποίησης. Αυτό, όμως, εμποδίζει την ακατάπαυστη εκροή του αίματος, κάτι που θεωρείται πολύ σημαντικό για τους μουσουλμάνους. Λίγα χρόνια νωρίτερα, στην περιοχή της Ξάνθης είχε ξεσπάσει σάλος όταν αποκαλύφθηκε ότι η εταιρεία Πίνδος, μία εκ των μεγαλύτερων πτηνοτροφικών εταιρειών με παραγωγή μέχρι και μισό εκατομμύριο κοτόπουλα την εβδομάδα, είχε από το 2003, με σχετική σύμβαση, υιοθετήσει τη μουσουλμανική πρακτική για τμήμα των προϊόντων της.

Είναι αξιοσημείωτο μάλιστα ότι η συγκεκριμένη εταιρεία είναι από τους βασικούς προμηθευτές σε κοτόπουλα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Συγκεκριμένα, στην ιστοσελίδα της έγραφε: «Η “Πίνδος” εφαρμόζει όλα τα σύγχρονα διεθνή πρότυπα για την ασφάλεια και την υψηλή ποιότητα των προϊόντων της. Τα κοτόπουλα “Πίνδος” έχουν την πιστοποίηση “χαλάλ” από τον μουφτή Ξάνθης για την τήρηση της διαδικασίας που προβλέπεται από τη Μουσουλμανική Θρησκεία». 
Για του λόγου το αληθές, παρατίθεται και η βεβαίωση του μουφτή Ξάνθης Μεχμέτ Εμίν Σινίκογλου: «Εχουμε αναλάβει τη σχετική υποχρέωση να μεταβαίνουμε κάθε φορά και κατόπιν σχετικού αιτήματος στο πτηνοτροφείο της εταιρείας “Πίνδος” που βρίσκεται στη θέση Πίνδος των Ιωαννίνων, ως μια επιτροπή που αποτελείται από μένα και τους κυρίους... (σ.σ.: παρατίθενται τέσσερα ονόματα μουσουλμάνων κατοίκων Ξάνθης), προκειμένου να διαπιστώνουμε εάν και κατά πόσο τηρείται από τον Ζουμπούλ Αχμέτ, κάτοικο Ξάνθης και υπεύθυνο σφαγής των πτηνών, η διαδικασία που προβλέπεται από τη μουσουλμανική θρησκεία και η οποία επιβάλλει την αναφορά κατά τη σφαγή αυτών της ρήσης “Μπισμιλάχ Εραχμάν Εραχήμ, Αλλάχου Εκμπάρ”, που σημαίνει πιστοποίηση χαλάλ (halal)».


Στο εξωτερικό υπάρχει ακόμη και τεστ για να ελέγξει ο καταναλωτής εάν υπάρχουν ίχνη χοιρινού στο γεύμα



Μετά το σούσουρο και την παρέμβαση πολιτών για τα κρέατα που καταναλώνουν οι μη μουσουλμάνοι από καταστήματα που διαθέτουν τη σχετική βεβαίωση του μουφτή, η εταιρεία προέβη σε ανακοίνωση: «Τα κοτόπουλα ΠΙΝΔΟΣ είναι Ελληνικά, σφάζονται όπως όλα τα Ελληνικά κοτόπουλα και δεν έχουν καμία σχέση με τελετουργικά και μουσουλμάνους. Το HALAL χρησιμοποιείται μόνο όταν γίνεται εξαγωγή κοτόπουλων κατεψυγμένων σε τρίτες μουσουλμανικές χώρες».

Ομως, όσο αυξάνεται η ζήτηση τόσο αυξάνεται και το ενδιαφέρον των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον κλάδο του κρέατος. Για τον λόγο αυτό υπάρχει επίσημο κέντρο πιστοποίησης «χαλάλ» «όχι μόνο για τους μουσουλμάνους, αλλά και για απλούς καταναλωτές που δεν έχουν σχέση με μουσουλμάνους, αλλά αγοράζουν προϊόντα με τις “θρησκευτικές” αυτές πιστοποιήσεις επειδή θεωρούν ότι είναι πιο υγιεινά και πιο αγνά», όπως αναφέρεται.
Ολο και περισσότερες επιχειρήσεις, λοιπόν, αποτείνονται στο επίσημο κέντρο πιστοποίησης «χαλάλ» στην Ελλάδα, με έδρα την Ξάνθη, για να έχουν την επίσημη βεβαίωση «χαλάλ», που περιλαμβάνει διάφορες κατηγορίες, όπως σφαγή των ζώων και σφαγεία, παραγωγή, παρασκευή και μεταποίηση τροφίμων, παραγωγή καλλυντικών, υλικά συσκευασίας και αποθήκευσης, μεταφορά και διανομή. Το κόστος της πιστοποίησης κυμαίνεται ανάλογα με την ιδιαιτερότητα των προϊόντων που θέλουν να πιστοποιηθούν.

Η διαδικασία δεν είναι απλή. Μετά την πρώτη επικοινωνία πρέπει να αποσταλεί ένα τυποποιημένο mail με λεπτομέρειες για τη δράση του ενδιαφερομένου. Στη συνέχεια γίνεται η πρώτη αξιολόγηση και εκεί κρίνεται αν θα δοθεί η άδεια πιστοποίησης. Ακολουθούν η επιθεώρηση, η εισήγηση επιθεωρητή, η τελική αξιολόγηση, η κοινοποίηση στη θρησκευτική επιτροπή και η έκδοση του πιστοποιητικού.

Είναι αξιοσημείωτο ότι εταιρεία η οποία δραστηριοποιείται στην επεξεργασία κρέατος από το 1968 και, όπως λέει, «προμηθεύει την εγχώρια αγορά», έχει μπει σ’ αυτή τη διαδικασία. Επικοινωνώντας μαζί τους και ζητώντας κρέατα με πιστοποίηση «χαλάλ» μας διαβεβαίωσαν τηλεφωνικά ότι διαθέτουν τέτοια προϊόντα.






Στη Βαρβάκειο αγορά
Υπάρχουν μαρτυρίες ότι και στη Βαρβάκειο Αγορά μπορεί να προμηθευτεί κανείς κρέας «χαλάλ». Το ίδιο και από κάποια κρεοπωλεία. Εξάλλου υπάρχουν εστιατόρια στην Αθήνα, εκτός από αυτά που έχουν ανοίξει οι μετανάστες, που σερβίρουν κρέας «χαλάλ». Πρόκειται κυρίως για εστιατόρια των βορείων προαστίων με ανατολίτικη κουζίνα.
Παράγοντας της κρεαταγοράς μάς είπε ότι αυξάνεται ο αριθμός των εταιρειών που σπεύδουν να αποκτήσουν τη συγκεκριμένη πιστοποίηση, βλέποντάς την ως ευκαιρία για επιχειρηματική επέκταση μέσω των εξαγωγών. Η συνολική αξία των τροφίμων της παγκόσμιας ισλαμικής οικονομίας υπολογίζεται ότι ανήλθε το 2013 σε περίπου 1,3 τρισ. δολάρια και αναμένεται να αυξηθεί στα 2,5 τρισ. μέχρι το 2019.

Στην Ελλάδα έχουν πιστοποιηθεί 70-80 επιχειρήσεις για την παραγωγή τροφίμων «χαλάλ», χωρίς οι περισσότερες από αυτές είναι εξαγωγικές. Οι διαγωνισμοί-εξπρές δε για την τροφοδοσία των δεκάδων χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών έχουν στρέψει μεγάλες εταιρείες κέτερινγκ προς την απόκτηση πιστοποίησης «χαλάλ». Είναι, άλλωστε, όρος του διαγωνισμού. Οπως μας είπε στέλεχος ΜΚΟ, πολλές μερίδες φαγητό πετάχτηκαν στα σκουπίδια επειδή είχαν μουσακά και κρέατα που δεν ήταν «χαλάλ».

Σε κάποιες επιχειρήσεις μάλιστα εκλήθη εσπευσμένα ο μουφτής της Ξάνθης για να διαβάσει τις σχετικές περικοπές από το Κοράνι. Στην αγορά πάντως ακούγεται ότι σε διαμερίσματα στο κέντρο της Αθήνας, αλλά και σε επαρχιακές πόλεις, στα οποία διαμένουν μουσουλμάνοι μετανάστες, έχουν στηθεί αυτοσχέδια σφαγεία για να εξασφαλιστεί η αγνότητα του κρέατος!
Σε δυτικά media, όπως ο «Guardian» πάντως, έχει δημοσιευτεί επανειλημμένα ότι μέρος των εσόδων από τα τρόφιμα «χαλάλ» για τους απανταχού πιστούς μουσουλμάνους καταλήγει σε ισλαμικά φιλανθρωπικά ιδρύματα και από εκεί στο ταμείο τζιχαντιστικών οργανώσεων.

το έγγραφο:

Με το παραπάνω έγγραφο ο μουφτής Ξάνθης το 2003 βεβαιώνει για την πιστοποίηση των κρεάτων «χαλάλ»


Χαλάλ: Το «ιερό» κρέας των μουσουλμάνων παίρνει σφραγίδα και στην Ελλάδα (protothema.gr)

===============================================
=================================================================
ΣΧΕΤΙΚΑ δημοσιεύματα:

ΠΦΠΟ: Η κυβέρνηση επιτρέπει τις σφαγές Χαλαλ/Κοσερ κόντρα στο ΣτΕ


Χαλάλ + Κόσερ Σφαγή

Το 2017 κινητοποιήθηκαν διάφορες οργανώσεις και πολίτες ώστε να μην επιτραπεί η σφαγή θρησκευτικό τύπου στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, τα πρώτα τέτοια σφαγεία θα λειτουργούσαν στην Καβάλα. Μετά από τις διαμαρτυρίες, οι σφαγές αυτές τότε αναβλήθηκαν. Φαίνεται όμως πως κρεοπώλες, εστιατόρια και γαλακτοκομικές εταιρίες έχουν πιστοποίηση Χαλάλ και πωλούν τα προϊόντα τους κανονικά. Τι είναι λοιπόν οι σφαγές θρηκευτικού τύπου;

Σφαγή Χαλάλ (Ḏabīḥah)

Πρόκεται για τον θρησκευτικό τρόπο σφαγής ζώων που ακολουθούν οι Μουσουλμάνοι. Αρχικά, ο Ισλαμικός Νόμος δεν επιτρέπει τη σφαγή όλων των ζώων. Για παράδειγμα, επιτρέπει να σφάζονται οι αγελάδες, τα πρόβατα και τα κοτόπουλα αλλά δεν επιτρέπει τη σφαγή γουρουνιών ή σκύλων. Αυτά δεν τα λέω εγώ, τα λέει ο Μωάμεθ. Επίσης, ο ίδιος λέει πως καλό είναι ο σφαγέας να είναι Μουσουλμάνος και να το κάνει στο όνομα του Αλλάχ.

Η διαδικασία είναι η εξής: Ο σφαγέας χρησιμοποιεί ένα πολύ κοφτερό μαχαίρι για να κόψει το λαιμό του ζώου (λάρυγγα, φλέβες, καρωτίδα) και από τις δύο μεριές αλλά δεν πρέπει να κόψει το νωτιαίο μυελό. Στη συνέχεια το ζώο αφήνεται να χάσει όλο το αίμα του μέχρι να στραγγιστεί τελείως.

Σφαγή Κόσερ (Shechita)

Η αντίστοιχη θρησκευτική σφαγή για τους Εβραίους. 

Εδώ ο κανόνας είναι διαφορετικός – επιτρέπονται μόνο τα μυρηκαστικά ζώα και συγκεριμένα αυτά που οι οπλές τους διαχωρίζονται. Δε χρειάζεται να επικαλεστούμε κάποιον θεό κατά τη σφαγή αλλά πρέπει να προσέξουμε πολύ το μαχαίρι μας. Η λάμα του πρέπει να είναι τουλάχιστον 2 φορές όση το μήκος του λαιμού του ζώου αλλά όχι και πολύ μεγάλη. Τσεκάρουμε το μαχαίρι πριν τη σφαγή για να μην έχει κάποια ατέλεια. Επίσης, το τσεκάρουμε μετά τη σφαγή. Αν έχει κάνει καμιά γωνίτσα, το κρέας δεν κάνει να το φάμε ΕΚΤΟΣ αν η λάμα πέσει από το μαχαίρι ή αν τη χάσουμε (αλήθεια λέω, το διάβασα).

Η διαδικασία εδώ είναι διαφορετική. Δεν κάνουμε μία χρατς με το μαχαίρι. Όχι, θα πάμε στην κόλαση. Κόβουμε το λαιμό του ζώου μετακινώντας το μαχαίρι μπρος – πίσω. Στη συνέχεια αφαιρούμε αρτηρίες και φλέβες και το βάζουμε να μουλιάσει στο αλατόνερο για να φύγει όλο το αίμα.

====================================

Χαλάλ:  Η φρίκη στο πιάτο μας από ελληνικές εταιρείες

Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 31 Αυγούστου 2019, 
Χαλάλ:  Η φρίκη στο πιάτο μας από ελληνικές εταιρείες


Σάλος έχει προκληθεί μετά την αποκάλυψη ότι η πασίγνωστη φέτα «Ήπειρος» φέρει σφραγίδα με την πιστοποίηση «Χαλάλ».

Ο όρος «Χαλάλ» είναι σχεδόν άγνωστος στην Ελλάδα, αλλά για τον μουσουλμανικό κόσμο αποτελεί υποχρεωτική διατροφική καθημερινότητα.

Οι μουσουλμάνοι απαγορεύεται αυστηρά να καταναλώνουν ζωϊκά προϊόντα που δεν έχουν  πιστοποίηση «Χαλάλ».

Η πιστοποίηση του εν λόγω τυροκομείου προφανώς αφορά την πυτιά που χρησιμοποιείται για το πήξιμο του τυριού, η οποία κατά τον παραδοσιακό τρόπο προέρχεται από εντόσθια νεαρών ζώων που δεν έχουν απογαλακτιστεί. Είναι άγνωστο αν η εταιρεία χρησιμοποιεί φυτικής προέλευσης πυτιά.

Η περίπτωση της φέτας «Ήπειρος» έχει ήδη προκαλέσει το έντονο ενδιαφέρον φιλοζωϊκών σωματείων και ακτιβιστών για τα Δικαιώματα των Ζώων, ενώ έχουν ενημερωθεί και βουλευτές του ελληνικού Κοινοβουλίου.

 

Τελετουργική και επώδυνη σφαγή του ζώου

Η πιστοποίηση «Χαλάλ» δεν αφορά κάτι σχετικό με την ποιότητα ή το είδος της τροφής. Πρόκειται για έναν τελετουργικό τρόπο σφαγής του ζώου, όπου ο  μουσουλμάνος σφαγέας -μόνο μουσουλμάνος επιτρέπεται να σφάξει το ζώο- διαβάζει μια προσευχή, όπου προφέρεται το όνομα του Αλλάχ, ενώ το σφάγιο κρεμιέται ανάποδα.

Το ζώο πρέπει να πεθάνει χωρίς να έχει  χάσει τις αισθήσεις του. Ενώ είναι ζωντανό, σφάζεται αργά με ένα  μαχαίρι στον λαιμό μέχρι να χάσει όλο του το αίμα, χωρίς ο σφαγέας να αποκόψει τον νωτιαίο μυελό, γεγονός που επιφέρει ακαριαίο θάνατο.  Αυτό σημαίνει ότι τα ζώα βιώνουν έναν αργό και οδυνηρό θάνατο. 

Τι προβλέπει η ευρωπαϊκή νομοθεσία και τα Δικαιώματα των Ζώων

Στις ευρωπαϊκές χώρες ο νόμος επιβάλλει τα ζώα να αναισθητοποιούνται πριν τη θανάτωσή τους και για αυτό χρησιμοποιείται πιστόλι αναισθητοποίησης με ηλεκτρικό ρεύμα.  Αυτό, όμως, εμποδίζει την ακατάπαυστη εκροή του αίματος, κάτι που θεωρείται πολύ σημαντικό για τους μουσουλμάνους. 

Στο  Βέλγιο, μετά από έντονες αντιδράσεις φιλοζωϊκών συλλόγων, ψηφίστηκε η απαγόρευση του κρέατος με πιστοποίηση  «Χαλάλ», με ειδικό νόμο που θέτει σε παρανομία τη σφαγή μη αναισθητοποιημένων ζώων. 

Η απαγόρευση πέρασε ομόφωνα από την επιτροπή περιβάλλοντος του τοπικού κοινοβουλίου της Βαλλονίας και τέθηκε σε ισχύ από την 1η Σεπτεμβρίου του 2019. Ο ίδιος νόμος έχει ψηφιστεί και από το τοπικό κοινοβούλιο της Φλάνδρας και αναμένεται να τεθεί σε ισχύ από τον Ιανουάριο.

Το ίδιο ζήτημα έχει τεθεί για τον εβραϊκό τρόπο σφαγής των ζώων, όπου όμως χρησιμοποιούνται ειδικά μαχαίρια που επιφέρουν τον άμεσο θάνατο του ζώου. Η απαγόρευση προκάλεσε αντιδράσεις και από την εβραϊκή πλευρά.

Ήδη η Σουηδία, η Δανία, η Ελβετία και η Νέα Ζηλανδία έχουν απαγορεύσει τη σφαγή ζώων που δεν έχουν αναισθητοποιηθεί, μετά από πολυετείς αγώνες των ακτιβιστών υπέρ των δικαιωμάτων των ζώων.

«Χαλάλ» και στην Ελλάδα

Στη Βαρβάκειο Αγορά και σε κάποια κρεοπωλεία μπορεί κάποιος να προμηθευτεί κρέας «χαλάλ», όπως φαίνεται και από παλαιότερη φωτογραφία του zougla.gr.  Επίσης εστιατόρια στην Αθήνα, εκτός από αυτά που έχουν ανοίξει οι μετανάστες, σερβίρουν κρέας «χαλάλ».

Παραμένει άγνωστο πού και υπό ποιες συνθήκες σφαγιάζονται αυτά τα ζώα.

Παλαιότερα είχε προκληθεί σκάνδαλο με εταιρεία πουλερικών, η οποία έσπευσε να αποσύρει την πιστοποίηση.

Zougla Newsroom

Χαλάλ:  Η φρίκη στο πιάτο μας από ελληνικές εταιρείες (zougla.gr)

======================================================================