Πηγή: iefimerida.gr - Με 175 ψήφους πέρασε ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών -Ποιοι βουλευτές ψήφισαν «ναι», ποιοι «όχι», ποιοι απείχαν - iefimerida.gr
-Ποιοι βουλευτές ψήφισαν «ναι», ποιοι «όχι», ποιοι απείχαν
Με 175 ψήφους πέρασε ο γάμος των ομοφυλόφιλων ζευγαριών
Χαμόγελα στην κυβέρνηση μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για τον γάμο ομοφύλων
16/02/2024
H Eλλάδα έγινε η 37η χώρα στον κόσμο που αναγνώρισε την ισότητα στον γάμο, καθώς το βράδυ της Πέμπτης (15/2) πέρασε από τη Βουλή με ευρεία πλειοψηφία, 175 ψήφων, το νομοσχέδιο για τα ομοφυλόφιλα ζευγάρια.
Το νομοσχέδιο πέρασε με ευρύτατη πλειοψηφία και ψηφίστηκε από τη ΝΔ, τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ, τη Νέα Αριστερά και την Πλεύση Ελευθερίας, με 175 ψήφους σε σύνολο 254 ψηφισάντων.
Η διαδικασία ωστόσο και η ψηφοφορία η ίδια δεν ήταν ανέφελη για τα κόμματα που στήριξαν το νομοσχέδιο, καθώς ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ κατέγραψαν απώλειες, μικρότερες ή μεγαλύτερες, στην ψηφοφορία.
Για το κυβερνών κόμμα οι 106 βουλευτές που υπερψήφισαν ήταν ένας αναμενόμενος αριθμός, καθώς οι απώλειες περιορίστηκαν σε 21 καταψηφίσεις και 31 αποχές, με ορισμένους μάλιστα να αλλάζουν στάση την τελευταία στιγμή.
46 αποχές
Από την αίθουσα της Βουλής απουσίαζαν χθες 46 βουλευτές, επιλογή δηλωτική της στάσης τους στο νομοσχέδιο.
Σε ό,τι αφορά τη ΝΔ, απείχαν από την ψηφοφορία 31 βουλευτές της.
Για τη ΝΔ η επιλογή της αποχής είχε προταθεί από τον ίδιο τον πρωθυπουργό ως διέξοδος για τους διαφωνούντες.
Από τους 31 της ΝΔ που απείχαν, οι 4 συμμετέχουν στην κυβέρνηση: ο υπουργός Μάκης Βορίδης και οι υφυπουργοί Γιάννης Μπούγας, Σταύρος Κελέτσης και Μαρία Κεφάλα.
Αποχές υπήρχαν ωστόσο και στον ΣΥΡΙΖΑ, όπου είχε επιβληθεί κομματική πειθαρχία. Από τη μία ο Παύλος Πολάκης, ο οποίος διαφωνούσε με το νομοσχέδιο, χθες το απόγευμα προανήγγειλε την απουσία του με μια ανάρτηση λέγοντας πως είχε χειρουργείο -το οποίο όμως αποδείχθηκε ότι είχε γίνει δύο μέρες πριν- και ακολούθως «απολογήθηκε» με ανάρτησή του στο Facebook εξηγώντας τη διαφωνία του με την παρένθετη μητρότητα και διαχωρίζοντας τη θέση του από τις υπόλοιπες αποχές βουλευτών.
Και στο ΠΑΣΟΚ, παρά τις προσπάθειες της τελευταίας στιγμής με συναντήσεις και πολιτικό μασάζ, οι διαφωνίες εκφράστηκαν και μάλιστα με δυναμικό τρόπο, καθώς 11 βουλευτές επέλεξαν να μην παραστούν στην ψηφοφορία, έναντι 21 που υπερψήφισαν.
Απόντες ήταν και οι δύο μειονοτικοί βουλευτές της Νέας Αριστεράς, οι οποίοι είχαν ξεκαθαρίσει εξαρχής πως δεν θα ψηφίσουν.
Τα «όχι»
Τα «όχι» έφθασαν τα 77. Πέρα από ΚΚΕ, Ελληνική Λύση, Σπαρτιάτες και Νίκη που ψήφισαν «όχι», υπήρξαν και 21 «όχι» από τη ΝΔ. «Όχι» ψήφισαν, ακόμη, οι τρεις από τους τέσσερις ανεξάρτητους βουλευτές Χ. Κατσιβαρδάς, Κ. Φλώρος, Αρετή Παπαϊωάννου.
Τα «παρών»
«Παρών» ψήφισαν η Νίνα Κασιμάτη του ΣΥΡΙΖΑ και ο ανεξάρτητος βουλευτής (που αποχώρησε από την Πλεύση Ελευθερίας) Μιχάλης Χουρδάκης.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ 15/02/2024 23:43
Μητσοτάκης: Είμαστε υπερήφανοι για την ψήφιση του νόμου για τα ομόφυλα -Ορόσημο για τα ανθρώπινα δικαιώματα
Γάμος ομοφύλων: Οι 52 διαφοροποιήσεις της ΝΔ
Τα 21 «όχι» της ΝΔ
Αθανασίου Χαράλαμπος
Αραμπατζή Φωτεινή
Γιόγιακας Βασίλειος
Γκίκας Στέφανος
Γκιουλέκας Κων/νος
Δαβάκης Αθανάσιος
Δημοσχάκης Αναστάσιος
Καραγκούνης Κωνσταντίνος
Άννα Καραμανλή
Θεόδωρος Καράογλου
Κατσανιώτης Ανδρέας
Κυριαζίδης Δημήτριος
Λεονταρίδης Θεόφιλος
Μπαραλιάκος Ξενοφώντας
Πασχαλίδης Ιωάννης
Σαλμάς Μάριος
Σαμαράς Αντώνης
Στυλιανίδης Ευριπίδης
Χαρακόπουλος Μάξιμος
Χρυσομάλλης Μιλτιάδης
Γιώργος Καρασμάνης
Οι 31 αποχές της ΝΔ
Διονύσης Ακτύπης,
Γιάννης Ανδριανός,
Λάκης Βασιλειάδης,
Κώστας Βλάσης,
Γιώργος Βλάχος,
Μάκης Βορίδης,
Γιώργος Γεωργαντάς,
Γιάννης Γιάτσιος,
Ανδρέας Ζαμπίλης,
Θανάσης Καββαδάς,
Γιάννης Καλλιάνος,
Δημήτρης Καλογερόπουλος,
Μάρκος Καφούρος,
Σταύρος Κελέτσης,
Μαρία Κεφάλα,
Μάνος Κονσόλας,
Γιώργος Κοτρωνιάς,
Δημήτρης Κούβελας,
Σπύρος Κουλκουδίνας,
Γιάννης Λαμπρόπουλος,
Περικλής Μαντάς,
Νότης Μηταράκης,
Κατερίνα Μονογυιού,
Γιάννης Μπούγας,
Χρήστος Μπουκώρος,
Γιάννης Οικονόμου,
Γιώργος Παπασωτηρίου,
Στέλιος Πέτσας,
Θάνος Πλεύρης,
Χριστόδουλος Στεφανάδης,
Άγγελος Συρίγος.
3 διαφοροποιήσεις στον ΣΥΡΙΖΑ
Οι 2 αποχές
Όθων Ηλιόπουλος
Παύλος Πολάκης
Ένα «παρών»
Νίνα Κασιμάτη
11 αποχές από το ΠΑΣΟΚ
Από το ΠΑΣΟΚ επέλεξαν αποχή οι εξής 11 βουλευτές του:
Ευαγγελία Λιακούλη (Λάρισας, γραμματέας ΚΟ ΠΑΣΟΚ)
Ανδρέας Πουλάς (Αργολίδας)
Μανώλης Χνάρης (Ρεθύμνης)
Κατερίνα Καζάνη (Εύβοιας)
Σταύρος Μιχαηλίδης (Χίου)
Παναγιώτης Παρασκευαΐδης (Λέσβου)
Χριστίνα Σταρακά (Αιτωλοακαρνανίας)
Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος (Αρκαδίας)
Μπουρχάν Μπαράν (Ξάνθης)
Απόστολος Πάνας (Χαλκιδικής)
Τάσος Νικολαΐδης (Δράμας)
2 αποχές στη Νέα Αριστερά
Χουσεΐν Ζεϊμπέκ,
Φερχάτ Οζγκιούρ.
Δείτε αναλυτικά τι ψήφισε ο κάθε βουλευτής:
Στην αναλυτική λίστα αναφέρεται ότι ο Γιώργος Καρασμάνης της ΝΔ ψήφισε «ναι», καθώς έγινε λάθος στην καταμέτρηση από τις υπηρεσίες της Βουλής.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Καρασμάνης ψήφισε αρχικά ηλεκτρονικά αλλά δεν επιβεβαίωσε τις επιλογές του, με αποτέλεσμα να χρειαστεί να γυρίσει και να επαναλάβει τη διαδικασία. Τη δεύτερη φορά ωστόσο ζήτησε ο ίδιος να ψηφίσει με τον παραδοσιακό τρόπο συμπληρώνοντας το σχετικό έντυπο. Οι υπάλληλοι που ήταν επιφορτισμένοι με την καταγραφή των αποτελεσμάτων έκαναν λάθος και τον κατέγραψαν εκ παραδρομής στα «ναι».
Πώς ψηφίστηκαν τα άρθρα του νομοσχεδίου
Ειδικότερα:
Το άρθρο 1 (σκοπός του νομοσχεδίου) ψηφίστηκε με 175 «ναι», 78 «όχι» και 1 «παρών».
Το άρθρο 2 (αντικείμενο) ψηφίστηκε με 175 «ναι», 78 «όχι» και 1 «παρών».
Το άρθρο 3 (Σύναψη γάμου από πρόσωπα του ίδιου φύλου - Τροποποίηση παρ. 1 άρθρου 1350 Αστικού Κώδικα) ψηφίστηκε με 175 «ναι», 78 «όχι» και 1 παρών.
Το άρθρο 4 (Απάλειψη διάκρισης λόγω φύλου κατά τον νομοθετικό ορισμό του επωνύμου των τέκνων σε περίπτωση μη επιλογής εκ μέρους των γονέων - Τροποποίηση παρ. 3 άρθρου 1505 Αστικού Κώδικα) ψηφίστηκε με 197 «ναι», 56 «όχι» και 1 «παρών».
Το άρθρο 5 (Καθορισμός υπόχρεων προς δήλωση των γεννήσεων - Αντικατάσταση άρθρου 21 ν. 344/1976) ψηφίστηκε με 197 «ναι», 56 «όχι» και 1 «παρών».
Το άρθρο 6 (Επέκταση παροχών και προνομίων σε ομόφυλους συζύγους και γονείς - Προσθήκη άρθρου 228 Α, παρ. 4 στο άρθρο 220 και παρ. 3 στο άρθρο 226 Κώδικα Ατομικού Εργατικού Δικαίου, παρ. 3Α στο άρθρο 151 ν. 5078/2023) ψηφίστηκε με 176 «ναι», 78 «όχι» και κανένα «παρών».
Το άρθρο 7 (Προστασία από την απόλυση των ομόφυλων γονέων - Προσθήκη παρ. 4 στο άρθρο 281 του Κώδικα Ατομικού Εργατικού Δικαίου) ψηφίστηκε με 176 «ναι», 57 «όχι» και 21 «παρών».
Το άρθρο 8 (Εφαρμογή άλλων διατάξεων περί αξιώσεων, παροχών και προνομίων των συζύγων και γονέων) ψηφίστηκε με 197 «ναι», 57 «όχι» και κανένα «παρών».
Το άρθρο 9 (Εφαρμογή της αρχής της ίσης μεταχείρισης στους τομείς της κοινωνικής προστασίας, της εκπαίδευσης και της πρόσβασης στη διάθεση και παροχή αγαθών και υπηρεσιών - Τροποποίηση άρθρου 1 και παρ. 2 και 4 άρθρου 3 ν. 4443/2016) ψηφίστηκε με 198 «ναι», 56 «όχι» και κανένα «παρών».
Το άρθρο 10 (Ρυθμίσεις περιπτώσεων προϋφιστάμενου γάμου προσώπων ίδιου φύλου που τελέστηκε στο εξωτερικό ) ψηφίστηκε με 174 «ναι», 79 «όχι» και 1 «παρών».
Το άρθρο 11 (Γονεϊκή σχέση που έχει δημιουργηθεί στο εξωτερικό) ψηφίστηκε με 171 «ναι», 82 «όχι» και 1 «παρών».
Το άρθρο 12 (Εξουσιοδοτικές διατάξεις) ψηφίστηκε με 176 «ναι», 76 «όχι» και 2 «παρών».
Το άρθρο 13 (Αναδρομική ισχύς γάμου σε περίπτωση προηγούμενης σύναψης συμφώνου συμβίωσης) ψηφίστηκε 175 «ναι», 78 «όχι» και 1 «παρών».
Το άρθρο 14 (Καταργούμενες διατάξεις - Κατάργηση παρ. 3 άρθρου 3 ν. 4491/2017) ψηφίστηκε με 176 «ναι», 77 «όχι» και 1 «παρών».
Το ακροτελεύτιο άρθρο ψηφίστηκε με 176 «ναι», 77 «όχι» και 1 «παρών».
Δείτε συνοπτικά τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας:
<p>Πηγή: <a target="_blank" href="https://www.iefimerida.gr">iefimerida.gr</a> - <a target="_blank" href="https://www.iefimerida.gr/politiki/nomos-gamos-omofylon-zeygarion-psifisan-boyleytes">Με 175 ψήφους πέρασε ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών -Ποιοι βουλευτές ψήφισαν «ναι», ποιοι «όχι», ποιοι απείχαν - iefimerida.gr</a></p>
Στα θεωρεία της Βουλής, παρακολουθούσαν τη διαδικασία, μεταξύ των οποίων ο ηθοποιός Γιώργος Καπουτζίδης αλλά και ο παρουσιαστής Φώτης Σεργουλόπουλος. Στο άκουσμα της υπερψήφισης του νομοσχεδίου για τα ομόφυλα ζευγάρια, ξέσπασαν όλοι σε χειροκροτήματα, ενώ ορισμένοι "δάκρυσαν από συγκίνηση!".
Το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομοφυλόφιλων ζευγαριών ψηφίστηκε στη Βουλή με ονομαστική ψηφοφορία. Συνολικά ψήφισαν 254 βουλευτές, επί της αρχής ψήφισαν «ναι» 175, «όχι» 77 και παρών 2.
Από τον ΣΥΡΙΖΑ απουσίασε μόνο ο Παύλος Πολάκης ενώ ψήφισε «παρών» επί της αρχής η Νίνα Κασιμάτη, η οποία διαφοροποιήθηκε μόνο σε μερικά άρθρα.
Από το ΠΑΣΟΚ δεν καταψήφισε κανένας, ωστόσο καταγράφηκε η αποχή 11 βουλευτών. Νέα Αριστερά και Πλεύση Ελευθερίας υπερψήφισαν το νομοσχέδιο, ενώ καταψήφισαν οι Ελληνική Λύση, Σπαρτιάτες και Νίκη.