Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου 2024

Εκκλησία της Κρήτης: Αυστηροί όροι για όσους θέλουν να γίνουν ανάδοχοι. Σχετική εγκύκλιος

  “Η αναδοχή νεοφώτιστων από ανάδοχους έγγαμους που δεν έχουν τελέσει θρησκευτικό γάμο, αλλά μόνο πολιτικό, απαγορεύεται παντελώς”!

Εκκλησία της Κρήτης: Αυστηροί  όροι για όσους θέλουν να γίνουν ανάδοχοι- Τι αναφέρει σχετική εγκύκλιος

Υπεύθυνη δήλωση όπου θα δηλώνουν πως είναι Χριστιανοί Ορθόδοξοι και, αν είναι έγγαμοι, έχουν παντρευτεί με θρησκευτικό γάμο, πρέπει να προσκομίζουν οι ανάδοχοι

Αυστηρούς περιορισμούς στην τέλεση μυστηρίων βάπτισης βάζει η Ιερά Επαρχιακή Συνόδος της Εκκλησίας Κρήτης, όπως φαίνεται από τη δημοσιοποίηση εγκυκλίου, που φέρει ημερομηνία 9 Φεβρουαρίου.

Ειδικότερα, με βάση τα όσα αναφέρονται στην εγκύκλιο, πλέον οι βαπτίσεις θα τελούνται αφού προηγηθεί «έγκριση» από την Αρχιεπισκοπή ή την οικεία Μητρόπολη.

 Στα «απαιτούμενα» δικαιολογητικά που θα πρέπει να προσκομίζουν οι ενδιαφερόμενοι, περιλαμβάνεται «υπεύθυνη δήλωση» στην οποία να αναφέρεται ότι «ο ανάδοχος είναι Χριστιανός Ορθόδοξος» και ότι «αν είναι έγγαμος έχει τελέσει θρησκευτικό γάμο»! Η υπεύθυνη δήλωση, μάλιστα, πρέπει να είναι θεωρημένη για το γνήσιο της υπογραφής.


Υπογραμμίζεται ακόμα ότι «η αναδοχή νεοφώτιστων από ανάδοχους έγγαμους που δεν έχουν τελέσει θρησκευτικό γάμο, αλλά μόνο πολιτικό απαγορεύεται παντελώς».

Δείτε την σχετική εγκύκλιο, που απευθύνεται στις Μονές και τις Ενορίες: