Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου 2024

Oι γυναίκες στη Γάζα αντιμετωπίζουν «τεράστια κακοποίηση», λέει ο ΟΗΕ

 

Σύμφωνα με αναφορές που ελήφθησαν από τα Ηνωμένα Έθνη, Παλαιστίνιες γυναίκες και κορίτσια έχουν εκτελεστεί αυθαίρετα στη Γάζα, συχνά με μέλη της οικογένειάς τους, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών τους.

Οι ειδικοί έχουν εκφράσει σοβαρή ανησυχία για την αυθαίρετη κράτηση εκατοντάδων Παλαιστινίων γυναικών και κοριτσιών, συμπεριλαμβανομένων υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δημοσιογράφων και εργαζομένων στον ανθρωπισμό, στη Γάζα και τη Δυτική Όχθη από την έναρξη της σύγκρουσης, στις 7 Οκτωβρίου, μετά τις θανατηφόρες τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς στην Ισραήλ, αναφέρει η Γαλλική Διεθνής Ραδιοφωνία- RFI.

Συνέντευξη με την Francesca Albanese, Ειδική Εισηγήτρια του ΟΗΕ για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη.

RFI  : Μπορείτε να μας πείτε λίγα λόγια για το τι συμβαίνει αυτή τη στιγμή στη Γάζα για αυτές τις νεαρές γυναίκες ;

Francesca Albanese: Η κατάσταση είναι πολύ βίαιη, από όλες τις απόψεις. Μετά την αναφορά που δώσαμε στην ισραηλινή κυβέρνηση, ζητήσαμε άμεση έρευνα, γιατί λάβαμε καταγγελίες άμεσα ή έμμεσα, δηλαδή και μέσω δικηγόρων που εργάζονται στον τομέα των δικαιωμάτων του ανθρώπου στην Παλαιστίνη, σχετικά με βασανιστήρια, σεξουαλικές απειλές, βιασμούς. Δεν μπορώ να μπω σε λεπτομέρειες γιατί αυτοί οι άνθρωποι πήραν ρίσκο μιλώντας ανοιχτά. Αυτό δεν είναι εύκολο, είτε για όσους βρίσκονται στη Γάζα είτε για όσους βρίσκονται ακόμα υπό κράτηση.

Σας προσκαλώ να διαβάσετε την επείγουσα έκκληση που απευθύνεται σε εμάς και στον Ειδικό Εισηγητή για την πρόληψη των βασανιστηρίων.

Αυτή η έκθεση υποβλήθηκε από ισραηλινές οργανώσεις και αφορά τα βασανιστήρια και την κακομεταχείριση Παλαιστινίων συλλαμβανομένων και κρατουμένων από τις 7 Οκτωβρίου. Είναι φρικτό αυτό που συμβαίνει και εμείς, όπως αυτές οι οργανώσεις, έχουμε την εντύπωση ότι πρόκειται για μια συστημική κατάσταση βίας και παρενόχλησης κατά των κρατουμένων. Ήδη, πριν από τις 7 Οκτωβρίου, ήταν αρκετά ανησυχητικό. Τώρα παίρνει μεγάλες διαστάσεις.

Η έκθεσή σας μιλά για την ταπεινωτική μεταχείριση εκατοντάδων νεαρών γυναικών, είτε στη Γάζα είτε στη Δυτική Όχθη…

Υπήρχε ήδη μια έντονη απανθρωποποίηση των Παλαιστινίων πριν από τις 7 Οκτωβρίου. Αλλά από τις 7 Οκτωβρίου, ο ισραηλινός στρατός έχει εγκαταλείψει κάθε μορφή περιορισμών.

 Εκατοντάδες γυναίκες αιχμαλωτίστηκαν στη Γάζα μεταξύ των 3.000 αιχμαλώτων που συνελήφθησαν, ειδικά όταν ο ισραηλινός στρατός εισήλθε στη βόρεια Γάζα. Γιατί θεωρούν τρομοκράτες όλους όσους δεν υπάκουσαν στην αναγκαστική εκκένωση… Ανάμεσα στις γυναίκες που συνελήφθησαν ή μπλόκαραν, υπήρχαν γιατροί, νοσοκόμες, δημοσιογράφοι και κανείς δεν γλίτωσε πραγματικά. Εκτέθηκαν, υποβλήθηκαν σε σωματικές έρευνες από στρατιώτες, άνδρες. Δεν είναι φυσιολογικό. Θα μπορούσε να είχε συμβεί πριν, αλλά ήταν η εξαίρεση, όχι ο κανόνας.

Υπάρχουν περιπτώσεις όπου οι γυναίκες αναγκάστηκαν να παρακολουθήσουν την εκτέλεση των οικογενειών τους.

 Όταν συνελήφθησαν, φωτογραφήθηκαν, μερικές φορές γυμνές, σε πολύ ενοχλητικές και εξευτελιστικές θέσεις. 

Υπήρχαν πολλά παράπονα, απειλές για βιασμό, όπως: «Θα βιάσουμε εσένα και τις αδερφές σου και τη μητέρα σου» κ.λπ.

Υπήρχαν όμως και βιασμοί. Αυτό δεν είναι κάτι που συμβαίνει μόνο στις γυναίκες. Υπάρχουν επίσης καταστάσεις βιασμού εναντίον ανδρών. Η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή, υπάρχουν τεράστιες καταχρήσεις. Γι’ αυτό χρειαζόμαστε έρευνα. Γίνονται σε κέντρα όπου είναι πολύ δύσκολη η είσοδος. Και όλα αυτά δεν είναι φυσική καταστροφή, είναι απόφαση του στρατού και της ισραηλινής κυβέρνησης.

Ζητάτε έρευνα. Μπορείτε να μας πείτε γιατί και ποιος θα μπορούσε να πραγματοποιήσει αυτές τις έρευνες ;

Υπάρχει μια ανεξάρτητη επιτροπή που υποτίθεται ότι θα διερευνήσει τι συμβαίνει στα κατεχόμενα και το Ισραήλ, έχουν πολύ ευρύτερη εντολή από τη δική μου για παράδειγμα. Θα ήμουν πρόθυμη να πραγματοποιήσω αυτήν την έρευνα, αλλά όπως γνωρίζετε, μου απαγορεύεται η είσοδος στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη. Αυτό ισχύει και για τα κέντρα κράτησης στο Ισραήλ. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η ΔΕΕΣ θα εισέλθει σε όλα τα κέντρα κράτησης και επίσης ότι γίνονται σεβαστά τα δικαιώματα των Παλαιστινίων.

Από τις 7 Οκτωβρίου παρατηρείται εντατικοποίηση σημαντικών παραβάσεων που ήδη ταλαιπωρούσαν το σύστημα κράτησης.

 Η δεύτερη έκθεση που παρουσίασα στα Ηνωμένα Έθνη αφορούσε την κράτηση και ήδη υπήρχε μια καταστροφική πραγματικότητα από την άποψη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

 Και αποκάλυψε επίσης την ευθύνη για εγκλήματα πολέμου, τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζονταν οι Παλαιστίνιοι στη φυλακή. Σήμερα η κατάσταση είναι πραγματικά εκτός ελέγχου.

Πώς θα αλλάξουν οι συνθήκες διαβίωσης στη Γάζα στο μέλλον;

Οι Παλαιστίνιοι στη Γάζα πραγματικά περιορίζονται σε μια άνευ προηγουμένου απάνθρωπη κατάσταση.

 Περίπου 30.000 Παλαιστίνιοι στη Γάζα έχουν ήδη σκοτωθεί.

 Σχεδόν 13.000 από αυτούς είναι παιδιά και το 70% των θυμάτων είναι μόνο γυναίκες και παιδιά. 

Περίπου το 80% της μη στρατιωτικής υποδομής της Γάζας, είτε δεν υπάρχει πλέον είτε δεν λειτουργεί πλέον, έχει καταστραφεί.

 Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ακόμη και το Διεθνές Δικαστήριο της Δικαιοσύνης (ICJ) έχει αποφανθεί για την πιθανότητα κινδύνου γενοκτονίας.

Αυτό που κάνει το Ισραήλ εδώ και πέντε μήνες μοιάζει εξ ολοκλήρου με γενοκτονική συμπεριφορά, με στόχο την εξάλειψη των Παλαιστινίων από τη Γάζα.

 Αυτό είπαν, αυτό κάνουν.

Ακόμα κι αν λένε ότι στόχος τους είναι να διώξουν τη Χαμάς, το πρόβλημα είναι ότι το Ισραήλ θεωρεί ολόκληρο τον πληθυσμό της Γάζας συνεργό του.

 Είναι μια πολύ βίαιη κατάσταση.

 Έχουμε ήδη περάσει το σημείο χωρίς επιστροφή, κατά τη γνώμη μου, αλλά πρέπει να εμποδίσουμε το Ισραήλ.

Φυσικά, οι εχθροπραξίες πρέπει να σταματήσουν, αλλά αυτό δεν πρόκειται να συμβεί με λόγια καταδίκης από τα δυτικά κράτη, είναι καιρός να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα για να σταματήσουν.

 Ο κίνδυνος είναι να διώξουν σιγά σιγά τους Παλαιστίνιους από τη Γάζα στην Αίγυπτο και τους Παλαιστίνιους από τη Δυτική Όχθη, όπως κάνουν εδώ και 57 χρόνια, κι αλλα…

Radio France International

echedoros.blog