Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου 2024

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΕΠΙΣΚΟΠΟ ΦΛΩΡΙΝΗΣ ΠΡΕΣΠΩΝ ΚΑΙ ΕΟΡΔΑΙΑΣ π. ΕΙΡΗΝΑΙΟ ΛΑΦΤΣΗ, ΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΟ ΕΟΡΔΑΙΑΣ π. ΑΥΓΟΥΣΤΙΝΟ ΑΥΞΩΝΙΔΗ ΚΑΙ ΛΟΙΠΟΥΣ ΙΕΡΕΙΣ ΤΗΣ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ

Σεβασμιώτατε, σεβαστοί πατέρες, θα μείνετε σιωπηλοί και άπραγοι μπροστά στην τέλεση (για πρώτη φορά!) καρναβαλιού στην Πτολεμαΐδα;


ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ

ΠΡΟΣ ΕΠΙΣΚΟΠΟ ΦΛΩΡΙΝΗΣ ΠΡΕΣΠΩΝ ΚΑΙ ΕΟΡΔΑΙΑΣ π. ΕΙΡΗΝΑΙΟ ΛΑΦΤΣΗ, ΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΟ ΕΟΡΔΑΙΑΣ π. ΑΥΓΟΥΣΤΙΝΟ ΑΥΞΩΝΙΔΗ ΚΑΙ ΛΟΙΠΟΥΣ ΙΕΡΕΙΣ ΤΗΣ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ: ΔΗΜΑΡΧΟ ΕΟΡΔΑΙΑΣ

«Ἡ φιλία τοῦ κόσμου ἔχθρα τοῦ Θεοῦ ἐστιν» (Ιακ. δ΄4-6)

Σεβασμιώτατε, τιμιώτατοι πατέρες,

Οι μέρες περνούν και η αγωνία των πιστών κορυφώνεται εξαιτίας των οργανωμένων προσπαθειών παραγόντων του Δήμου Εορδαίας προκειμένω να γίνει στην πόλη της Πτολεμαΐδας η πρώτη καρναβάλ-«Καϊλαρβάλ» παρέλαση, μάλλον προς τιμή του θεού Βάαλ, που στην Αγία Γραφή αναφέρεται ως αρχηγός των πνευμάτων του σκότους.

Με λύπη διαπιστώνουμε ότι μέχρι σήμερα, στα τοπικά Μ.Μ.Ε. δεν έχει γίνει καμία εκκλησιαστική ή άλλη παρέμβαση, τοποθέτηση και έλεγχος αυτής της νέας ειδωλομανίας, ολίγων ευτυχώς αρχόντων του Δήμου μας, που αν και αξιώθηκαν από τον Θεό να διοικούν (μαζί με τους ιερείς και Αρχιερείς) τον χριστεπώνυμο λαό Του, εξέπεσαν από τον φόβο του Θεού, έπαψαν να υπερασπίζονται τα δικαιώματα Του και λησμόνησαν ότι την ημέρα της Κρίσεως θα δώσουν λόγο όχι μόνο για τους εαυτούς τους, αλλά και για το πως «διοικούν τα ζητήματά Του»! 

Σεβαστοί Πατέρες, η Πτολεμαΐδα με την βοήθεια του Θεού, αλλά και με την ενεργό δράση του αγίου Επισκόπου Αυγουστίνου Καντιώτη, έμεινε αμόλυντη από τέτοιου είδους παρελάσεις. Πιστεύοντας πως «οἱ παρελάσεις τῶν ὁμοφυλοφίλων εἶναι σοβαρὴ ὑπόθεση ἁμαρτίας, ἐνῷ ἡ παρέλαση τοῦ Καρνάβαλου εἶναι σοβαρότερη, γιατί εἶναι ὑπόθεση ἄρνησης τῆς Πίστεώς μας» και επιπλέον, ότι «Δὲν ὑπάρχει καμμία ἀμφιβολία ὅτι ο Καρνάβαλος εἶναι πομπὴ τοῦ Σατανᾶ… Ὁ ἀκολουθῶν αὐτὰς γίνεται ἀρνητὴς τῆς ἐν τῷ βαπτίσματί του Ομολογίας πίστεως» (Πατήρ Αυγουστίνος), σας καλούμε να αναλάβετε δράση ώστε όχι απλώς να παρακαλέσετε, αλλά να απαιτήσετε από τους ιθύνοντες και διοργανωτές την ματαίωση αυτής της «πομπής του Διαβόλου», όπως την αποκαλούσαν οι Άγιοι Πατέρες.

Τιμιώτατοι πατέρες ―χάριν προστασίας της νεολαίας μας, των λογικών αυτών προβάτων της ιεράς Μητροπόλεώς μας― μη θελήσετε να μείνετε αργοί αλλά ως ενεργοί ουρανοπολίτες σπεύστε, αναγγείλατε στους ολίγους μεν εμπνευστές αυτής της παρέλασης (αλλά και στους πολλούς ακολουθούντες) το επιτίμιο που τους πρέπει, την τιμωρία δηλαδή που επιβάλει ο 62ος Ιερός Κανόνας της Πενθέκτης Συνόδου, τόσο σε κληρικούς όλων των βαθμίδων όσο και σε λαϊκούς (μήπως και συνέλθουν και μεταμεληθούν).

Είναι γνωστός σε όλους σας ο εν λόγω Κανόνας, ο οποίος καταδικάζει τις μεταμφιέσεις και τις μάσκες, όπως και τους χορούς και τους αστεϊσμούς, που ελάμβαναν χώρα σε παρόμοιες καρναβαλικές εορτές του παρελθόντος. Στην ερμηνεία του Κανόνα ο άγιος Νικόδημος ο αγιορείτης μεταξύ άλλων σημειώνει πως «Ὅποιος ἀπὸ τώρα καὶ στὸ ἑξῆς, ἐπιχειρήσει νὰ κάνει κανένα ἀπ’ αὐτὰ τὰ δαιμονιώδη ποὺ εἴπαμε, ἐὰν εἶναι Κληρικὸς νὰ καθαιρεῖται καὶ ἐὰν εἶναι λαϊκὸς νὰ ἀφορίζεται»! Φοβερό το επιτίμιο!

Αγαπητοί, ματαιώστε την «παρέλαση» αυτή, πάση θυσία. Μη θελήσετε να αποδείξετε ψευδή έναν, πιστεύουμε, προφητικό λόγο του Πατρός Αυγουστίνου για την πόλη μας: «Μπορεῖ νὰ γονατίσουν ὅλες οἱ πόλεις, ἀλλὰ ἡ Πτολεμαΐδα ποὺ εἶνε βαμμένη μὲ τὸ αἷμα τῶν μαρτύρων, δὲν θὰ γονατίσει ποτέ! Στὶς φλέβες σας, μικρῶν καὶ μεγάλων, ρέει αἷμα μαρτύρων τῆς Νικομηδείας, τῆς Μικρᾶς Ἀσίας καὶ τοῦ Πόντου. Ἡ Πτολεμαΐδα θὰ γίνει κάστρο τοῦ Χριστοῦ!».

Αγαπητοί ποιμένες του χριστεπώνυμου λαού της Πτολεμαΐδας, ματαιώστε την πομπή αυτή, πάση θυσία, μιμούμενοι τους τρόπους και τα μέσα των προκατόχων σας. Σας θυμίζουμε:

Πρώτον, ότι το 2012 ο πρώην μητροπολίτης Θεόκλητος κατάφερε να ματαιώσει το καρναβάλι του χωριού Γαλάτεια, όταν προειδοποίησε τους τοπικούς άρχοντες πως αν τυχόν έκαναν καρναβάλι, θα τους έπαιρνε τον ιερέα του χωριού και θα τον πήγαινε σε άλλα χωριά που δεν είχαν παπά να τους λειτουργήσει.

Δεύτερον, ότι, το ίδιο έτος, η μητρόπολη Αλεξανδρουπόλεως καταδίκασε και αυτή τις καρναβαλικές εκδηλώσεις διαμαρτυρόμενη που κάποιοι ήθελαν «να κάνουν θεσμό στην πόλη μία τέτοια παρωδία, μία τέτοια γελοιότητα!» Την εποχή εκείνη, σεβασμιώτατε, εσείς ήσασταν Πρωτοσύγκελος της εν λόγω Μητροπόλεως, πράγμα που σημαίνει ότι κι εσείς ήσασταν σύμφωνος με αυτή την στάση. Θα επιτρέψετε, λοιπόν, τώρα να λάβει χώρα μία τέτοια «παρωδία» και «γελοιότητα» στην Πτολεμαΐδα; Εκτός αυτού, αν σήμερα δεν αντιδράσουμε, του χρόνου θα είναι πολύ πιο δύσκολο να το σταματήσουμε, γιατί θα θεωρείται «κεκτημένο»!

Σας παρακαλούμε, λοιπόν, θερμά να παρέμβετε και παράλληλα καλούμε τους γονείς, τους παππούδες και τις γιαγιάδες να αποτρέψουν τα παιδιά από τα μασκαρέματα, αλλά και τα σχολεία (μαζί με τα κέντρα δημιουργικής απασχόλησης παιδιών, κλπ.) να αρνηθούν και να μην συναινέσουν στη δημιουργία αποκριάτικων εορτών ακόμη και εντός των αγιασμένων (λόγω τέλεσης της ακολουθίας του Αγιασμού) ελληνικών σχολείων μας.

Σεβαστοί πατέρες, η υπόδειξη αυτή είναι Αποστολική! «Ἀντίστητε τῷ διαβόλῳ, καὶ φεύξεται ἀφ' ὑμῶν» (Ιακ. 4,7). Ο χριστεπώνυμος λαός της Πόλεώς μας απαιτεί το σύνθημα: «Το πρώτο KAILARVAL.. και αν δεν μπορείς να το πεις, έλα να το ζήσεις» να γίνει «Παρελθόν». Μπορεί «H Ελλάδα (να) έχει σπουδαίο παρελθόν, αλλά αβέβαιο μέλλον», αλλ’ όμως η Πτολεμαΐδα έχει σπουδαίο παρελθόν αλλά ΚΑΙ βέβαιο μέλλον», με τη Χάρη του Τριαδικού Θεού μας. Αμήν.

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ 1. Σας παρακαλούμε, σεβασμιώτατε, να τους προειδοποιήσετε ότι αν δεν ματαιωθεί ο καρνάβαλος θα κλείσετε τις εκκλησίες τη Μεγάλη Εβδομάδα και το Πάσχα και θα δώσετε εντολή να χτυπούν πένθιμα οι καμπάνες, γιατί κάτι μεγάλο πέθανε στην Πτολεμαΐδα.

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ 2. Κύριε δήμαρχε, ζητούμε και ευχόμαστε να μη γίνετε συμμέτοχος ― είτε με την προτροπή, είτε με την ανοχή σας― σε μία τόσο ατιμωτική πράξη για την Εκκλησία και τον λαό.

ΜΕ ΤΙΜΗ,

ΟΙ ΥΠΟΓΡΑΦΟΝΤΕΣ

Γρηγόριος Γρηγοράκης, Αθανάσιος Πεϊτσίνης